Ghost Giant Review

Εγώ και εσύ μαζί…

Όλοι μας έχουμε ανάγκη κατά καιρούς να κάνουμε ένα διάλειμμα από τίτλους με σφοδρή, ανελέητη δράση που έχουν συσσωρευτεί στη βιβλιοθήκη μας. Και χρειαζόμαστε κάτι σε πιο ήπιους τόνους που να μπορεί να μας ταξιδέψει σε φανταστικά σύμπαντα εξίσου επιτυχημένα, χωρίς να είναι απαραίτητος ο υπερτονισμός του δυναμικού τους ρόλου, αν και σε μεγάλο ποσοστό πρέπει να ομολογήσουμε ότι γίνεται έντεχνα. Η δημιουργός εταιρία Zoink! έρχεται με τη μοναδική και πραγματικά ιδιαίτερη αισθητική της, όπως αποδεικνύει κάθε

τίτλος που έχει εκπονηθεί από τους κόλπους της (Fe, Flipping Death, Stick it to The Man!), να μας παρασύρει σε μια περιπέτεια που δεν αφορά μόνο αυτό που φαίνεται.

Το Ghost Giant χαρτογραφεί ένα ταξίδι φαινομενικά ανάλαφρο, γοητευτικό και εκλεπτυσμένο. Ταυτόχρονα όμως έχει φορτιστεί με ειδικό βάρος λόγω της ξεχωριστής θεματικής του επιλογής. Την κατάθλιψη. Χωρίς να μονοπωλεί την ιστορία, αφού στο πλέγμα της αναρριχώνται θέματα για την συντροφικότητα, την προσπάθεια και την εμπιστοσύνη, επιτυγχάνοντας μια σύνθεση διαυγούς ομορφιάς χωρίς να μαστίζεται από εκβιαστική σοβαροφάνεια. Και η ταύτιση ή η ενσυναίσθηση που θα βγει στην επιφάνεια, μας προτρέπει να αναθεωρήσουμε τον εχθρικό τρόπο που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε.

Τα γαλάζια χέρια μας, αντιπροσωπεύουν πολλά περισσότερα από ένα ζευγάρι άκρων που είναι απαραίτητα για την διαδραστικότητα in-game. Αποκτούν την επιπρόσθετη παράμετρο του συμβολισμού. Τη χείρα βοηθείας που όλοι είμαστε ικανοί να δώσουμε και που θα λειτουργήσει ως απελευθερωτικός παράγοντας σε ένα πλάσμα που υποφέρει, αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Όμως η έναρξη του τίτλου μας θέλει απλώς παθητικούς παραλήπτες. Σε ένα σκοτάδι που ολοένα πυκνώνει, αρχίζει και ξεπροβάλλει η κατακερματισμένη φιγούρα του Loui. Το σημείο εστίασης, που λέει το μέγιστο με τη σιωπή του. Και όσο και αν τα δάχτυλά σου προσπαθούν να σκουπίσουν τα δάκρυά του αποτυγχάνεις. Γιατί οι δημιουργοί μας τοποθετούν εκεί, άπραγους. Μέχρι η θέαση του πόνου να καταφέρει να μας κατατροπώσει, μέχρι να σβήσουν όλα και η αλλαγή σκηνικού να σηματοδοτήσει την αρχή μιας γνωριμίας.

Σε ένα παραμυθένιο setting με εξαίσια ζεστά χρώματα, γίνεται η παρουσίαση ενός αριστοτεχνικά φτιαγμένου κόσμου. Σπιτάκια μινιατούρες στα οποία μπορείς να σηκώσεις τις σκεπές, να κρυφοκοιτάξεις από τα παράθυρα ακόμα και να τα περιστρέψεις παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των ενοίκων. Να παρατηρήσεις τους πωλητές στα μικροσκοπικά δρομάκια, ζωγράφους στο ατελιέ τους, συντροφιές να μιλούν για την τέχνη, και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι αυτός ο μικρόκοσμος διάγει μια δική του ζωή ανεξάρτητα από την παρουσία σου η οποία έχει έναν και μόνο σκοπό. Να βοηθήσουμε το Loui να φέρει τη χαρά στη ζωή της μητέρας του. Όπου στα παιδικά του μάτια πιστεύει και πασχίζει να το καταφέρει με μικρές καθημερινές πράξεις αγάπης. Όπως να επισκευάσει το σπασμένο της βιολοντσέλο, να της ψήσει μια μηλόπιτα ή να της συνθέσει ένα τραγούδι. Και είναι σπαρακτικό να βλέπεις πόσο τον πληγώνει η αδιάφορη συμπεριφορά της και τι επίδραση έχει στη βάση των συναισθημάτων του, αφού το αθώο μυαλό του δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για δυσθυμία, αλλά για την σοβαρή ασθένεια της κατάθλιψης.

Η ιστορία που απλώνεται στον κόσμο που βιώνουμε, περνάει από μεταβατικά στάδια και θα απαιτήσει από εμάς να ολοκληρώσουμε ενέργειες υπό τη μορφή puzzle, και με τα υλικά που μας παρέχει ο περίγυρος να επινοήσουμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια για να προχωρήσουμε. Ίσως να φαντάζει πεζός ο ρόλος μας, που καταπιάνεται με θέματα μικρής εμβέλειας, όμως ο σκοπός για τον οποίο γίνονται τους δίνουν βαρύτητα. Εξίσου σημαντικές και πολύτιμες είναι οι στιγμές που θα περάσουμε με τον Loui, αφού σαν πραγματικός του φίλος έχετε τη δυνατότητα να διαλύσετε, έστω και σποραδικά, τις αρνητικές αποχρώσεις του ψυχισμού του, εμβολιάζοντας τις τελετουργίες της καθημερινότητας με μικρές λάμψης ζεστασιάς. Το ενδόμυχο γέλιο του όταν τον ανεβάζετε στα σύννεφα κουνώντας τον πέρα δώθε, δείχνει πόσο σημαντικοί είστε για αυτόν, αυτή την δύσκολη και μπερδεμένη στιγμή της ζωής του.

Η κάθε δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ιστορίας, και οι δημιουργοί μας έχουν ενσωματώσει εύστοχα στο περιβάλλον ώστε να μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε ενεργητικά με τον κόσμο γύρω μας χωρίς να είμαστε απλά παρατηρητές. Κάτι που το PlayStation VR αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Η κάθε αλληλεπίδραση αφήνει πολύ ωραία αίσθηση χωρίς να κουράζει ή να ζαλίζει, και στις σκηνές όπου αποτυπώνονται σημεία καμπής, η συναισθηματική εγγύτητα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο ηχητικός τομέας μιλάει με τον δικό του τρόπο, αποδεικνύοντας ότι και οι πιο απλές μελωδίες όταν χρησιμοποιούνται δημιουργικά, βγάζουν στο προσκήνιο το δυναμισμό τους.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Thunderful Games.

IGN Greece Το Twitch Prime και η Rockstar Games ανακοινώνουν συνεργασία για τα GTA Online και Red Dead Online Nintendo, Microsoft, και Sony παίρνουν θέση για τους δασμούς της Κυβέρνησης Trump Ανακοινώθηκε το Dota Underlords

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα