Gemini Man Review

Will Smith με ωροσκόπο στον Δίδυμο.

Το Gemini Man ξεκινάει με ένα απλό σενάριο. Ο Henry Brogan (Will Smith), χίτμαν-αστέρι της αμερικανικής κυβέρνησης, με ένα βιογραφικό που μετράει πάνω από 70 πτώματα, αποφασίζει να αποσυρθεί από το επάγγελμα. Πρόσφατα γεγονότα τον κάνουν να έχει βαρύνει πολύ συναισθηματικά από τη φύση της δουλειάς του, σε σημείο που να θέλει να βάλει στην άκρη τη βαλίτσα με τα όπλα του. Πηγαίνοντας λοιπόν για ένα χαλαρό ψάρεμα λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, ανακαλύπτει

πως τον έχουν πάρει στο κατόπι διάφοροι εκτελεστές με εντολή να τον εξουδετερώσουν. Ο Henry αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει όλη του την πείρα, τις γνωριμίες και τις ικανότητες προκειμένου να βγει ζωντανός από την όλη διαδικασία. Μπορεί ένας εξαιρετικός εκτελεστής να γλιτώσει από άλλους εκτελεστές, αλλά μπορεί να γλιτώσει από τον ίδιο του τον εαυτό; Αυτό το ερώτημα καλείται να αντιμετωπίσει, όταν εν μέσω όλων αυτών των γεγονότων, ανακαλύπτει ότι ένας εκτελεστής του είναι νεότερος κλώνος του εαυτού του.

Μια ιστορία που περιπλανήθηκε για δύο δεκαετίες στην κόλαση της παραγωγής, μέχρι να την βρει ο σκηνοθέτης-θρύλος Ang Lee (Life of Pi, Crouching Tiger, Hidden Dragon) και να βρει τον πρωταγωνιστή του στο πρόσωπο του Will Smith. Η πλοκή της ακούγεται πολύ οικεία κι έχει αποτελέσει κοινό σημείο εκκίνησης για πολλά κατασκοπικά δράματα ανά τα χρόνια. Ο άσος που κρύβει στο μανίκι το "Gemini Man", που ελπίζει να κάνει τη διαφορά, είναι το γεγονός πως η ταινία πραγματεύεται την ύπαρξη των κλώνων χρησιμοποιώντας τεχνικές και εφέ τόσο προηγμένης τεχνολογίας, που έχουν δώσει ήδη υλικό για πληθώρα άρθρων και συζητήσεων.

Ο Will Smith πείθει ως πεπειραμένος δολοφόνος έχοντας απέναντί του έναν εξίσου πεπειραμένο ανταγωνιστή, τον Clive Owen. Ο Owen ενσαρκώνει τον Clay Varris, έναν αιμοδιψή και αδίστακτο διευθυντή της εταιρίας GEMINI και πρώην αφεντικό του Henry Brogan.

Ο οπτικός τομέας γενικά είναι το δυνατότερο κομμάτι της εμπειρίας. Φωτογραφία, σκηνοθεσία και χορογραφία δημιουργούν ένα όχι μόνο πιστευτό, αλλά κι ευχάριστο σκηνικό για την ιστορία. Σκηνές πάλης που κρατάνε το βλέμμα σου σε εγρήγορση, κυνηγητά με μηχανές που σε κάνουν ναι νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα στη δράση, υπέροχα σκηνικά και χρωματισμοί με πολυπολιτισμικές νότες στο φόντο που φτιάχνουν καθαρά, όμορφα πλάνα, στημένα συγκεκριμένα και με πρόθεση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως, είναι τα ψηφιακά εφέ, τα οποία έκαναν τον Will Smith να μοιάζει 23 ετών ώστε να μπορεί να υποδυθεί ο ίδιος τον κλώνο του. Το αποτέλεσμα καταλήγει εξωπραγματικά πετυχημένο, αφού σε όλη την ταινία νομίζεις πως βλέπεις απλά έναν κανονικό άνθρωπο κι όχι ένα αποτέλεσμα πολύωρης συνεργασίας διαφόρων επαγγελματιών.

Το "Gemini Man" είναι μια απόπειρα συνδυασμού μιας ταινίας δράσης που εμπεριέχει σχόλια για τα λάθη που κάνουμε νέοι, το πέρας της ηλικίας, την ανάγκη για πατρικές φιγούρες, με ένα μπόνους στολίδι νέες τεχνολογίες που μοιάζουν έτοιμες να αλλάξουν την όψη του σινεμά όπως το ξέρουμε. Δυστυχώς η ιστορία παραμένει σε όλα της τα σημεία απλοϊκή και χωρίς βάθος. Οι όποιες καλές ερμηνείες και δυναμική σκηνοθεσία δεν καταφέρουν να προσφέρουν τίποτα άλλο στο σύνολο της ταινίας, πέρα από την ατομική τους αρτιότητα. Οι διάλογοι εμμένουν σε γενικολογίες για τα λάθη που κάναμε νέοι και θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε και σε μια σχεδόν καρτουνίστικη διάθεση προσωποποίησης του «κακού» σε συγκεκριμένους χαρακτήρες. Και αντί να αδράξει την αφορμή και να μας μιλήσει για τις πιθανές επιπλοκές της κλωνοποίησης, και το ποιος πραγματικά είναι αληθινός άνθρωπος, το Gemini Man καταλήγει να είναι απλά μια καλή ταινία δράσης, πασπαλισμένη με αμπελοφιλοσοφίες για τις ανθρώπινες επιλογές και το βάρος του να αφαιρείς ζωές.

IGN Greece Guy Ritchie και Jason Statham ξανά μαζί σε remake Halloween Event στο Allou! Fun Park Η Ελλάδα αποκτά το δικό της υπερηρωικό project

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα