Gamescom 2018: Valfaris Preview

Too gorgeous to play

To 2016 οι Wolf Brew Games και Digerati Distribution ένωσαν τις δυνάμεις της και μας παρουσίασαν το Slain!, ένα Action/Platfοrm εμπνευσμένο από κλασικά video games, όπως το το Ghosts and Goblins, το Altered Beast, το Castlevania, το Golden

Axe και το Shadow of the Beast. Η πρωτότυπη έκδοση του Slain απέσπασε αρνητικές κριτικές, ωστόσο η δεύτερη έκδοσή του ονόματι Slain: Back from Hell κατάφερε να μας συγκινήσει. To θετικό feedback έδωσε το έναυσμα στον Andrew Gilmour, o οποίος μεταξύ άλλων έχει θητεύσει στις Naughty Dog και 3DO, να συνεχίσει το έργο του και να μας παρουσιάσει τη νέα δημιουργία του, το Valfaris.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Andrew Gilmour συνεργάστηκε με τον προγραμματιστή Thomas Jenns (είχαν επίσης εργαστεί μαζί στο Slain: Back from Hell), ιδρύοντας την εταιρεία Steel Mantis. H παρθενική δημιουργία της νεοσύστατης εταιρείας αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2019 για PC, PS4, Xbox One και Nintendo Switch, εμείς ωστόσο είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε από πρώτο χέρι κατά την διάρκεια της Gamescom. Δηλώνουμε ευθαρσώς καταγοητευμένοι από το Valfaris και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους indie τίτλους της προσεχής χρονιάς. Αν απορείτε για ποιοι λόγο προβαίνουμε από τώρα σε τόσο βαρύγδουπες δηλώσεις δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω.

Το Valfaris εκτυλίσσεται στον ομώνυμο πλανήτη, ο οποίος ενώ είχε εξαφανιστεί από τους γαλαξιακούς χάρτες εμφανίζεται μυστηριωδώς σε τροχιά γύρω από έναν ετοιμοθάνατο ήλιο. Η πρότερη ειδυλλιακή όψη του Valfaris έχει διαστρεβλωθεί από το σκοτάδι, ενώ αιμοδιψή τέρατα περιπλανώνται στον κόσμο σκορπώντας τον τρόμο. Ο μόνος που μπορεί να εξιχνιάσει το μυστήριο, είναι ο Therion, ένας ατρόμητος πολεμιστής. Αναλαμβάνοντας λοιπόν τον ρόλο του Therion καλείστε να επιστρέψετε στον πλανήτη σας και να εξοντώσετε τις δυνάμεις του κακού.

Αν κάτι κάνει το Valfaris να ξεχωρίζει αυτό είναι πέρα πάσας αμφισβήτησης το art direction. Χωρίς ίχνος υπερβολής το Valfaris είναι ένα εικαστικό αριστούργημα. Τα screenshots που συνοδεύουν το preview μας μιλούν από μόνα τους. Κατά την διάρκεια της hands-on εμπειρίας μας νιώθαμε την ανάγκη κάθε λίγο και λιγάκι να σταματήσουμε για να απολαύσουμε τον κόσμο του παιχνιδιού. Νιώσαμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιο πλανήτη σαν κι αυτούς που περιέγραφε ο μέγιστος Clark Ashton Smith ή άλλοι συγγραφείς του φανταστικού, διηγήματα των οποίων διαβάζαμε στα νιάτα μας στα βιβλία τσέπης των εκδόσεων Ωρόρα. Κάποια στιγμή μάλιστα αναφωνήσαμε στους developers “it's too gorgeous, to play”. Εδώ που τα λέμε ο Andrew Gilmour μας είχε δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής και στο Slain: Back from Hell, στην προκειμένη περίπτωση όμως νιώθουμε ότι απλά ξεπέρασε τις δυνατότητες του. Σαν κάποια θεία ή εξωγήινη δύναμη να κατεύθυνε το χέρι του και να τον βοηθούσε να σχεδιάσει τα levels και τους χαρακτήρες του Valfaris.

To δεύτερο πράγμα που θα σας κερδίσει πριν ακόμη καν κουνήσετε τον χαρακτήρα σας είναι το soundtrack. Υπεύθυνος για την ηχητική επένδυση του Valfaris είναι Curt Victor Bryant. O Ελβετός μουσικός είχε γράψει δύο άλμπουμ με τους Celtic Frost την περίοδο 1988-1993, το Cold Lake και το Vanity/Nemesis. Οι συνθέσεις του Valfaris είναι ακόμη πιο “επιθετικές”, στα όρια του death metal και συμβαδίζουν απολύτως με τον φρενήρη ρυθμό του gameplay.

Μιλώντας για gameplay, το Valfaris παραπέμπει επίσης σε παλιά κλασικά games της εποχής των 8-bit και 16-bit. Εμάς τουλάχιστον μας θύμισε το Contra (σας μέρη μας η σειρά της Konami ήταν γνωστή με το όνομα Probotector). O Therion μπορεί να επιτεθεί τόσο με το σπαθί του, όσο και διάφορα ακόμη βαλιστικά όπλα. Τα τελευταία, καθώς και η ασπίδα σας καταναλώνουν ενέργεια, όποτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Συνολικά υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά όπλα με ιδιαίτερα ευφάνταστες ονομασίες, όπως το Hellwraith. Τα όπλα μάλιστα μπορούν να δεχθούν διάφορα upgrades.

O βαθμός πρόκλησης ήταν κατά πολύ χαμηλότερος από αυτόν που είχαμε συναντήσει στο Slain: Back from Hell, αν και όπως μας είπαν οι developers στην τελική έκδοση θα είναι αισθητά αυξημένος. Ακόμη και σε αυτή τη μορφή του πάντως το Valfaris απαιτούσε καλά αντανακλαστικά και αξιοποίηση όλων των πόρων που έχετε στην διάθεσή σας. Άλλες φορές χρειάστηκε να σηκώσουμε την ασπίδα μας για να προστατευτούμε από τα πυρά των αντιπάλων μας και άλλες φορές να εκτελέσουμε περίτεχνους ελιγμούς για να τα αποφύγουμε. Τα checkpoints πάντως είναι αρκετά συχνά (θα χρειαστεί ωστόσο να καταναλώσετε ένα orb για να τα ενεργοποιήσετε), οπότε ακόμη κι αν πεθάνετε δεν θα χρειαστεί να επαναλάβετε μεγάλο μέρος της προόδου σας.

Βρείτε τα πάντα για την Gamescom 2018 στο ειδικό hub του IGN Greece.

IGN GreeceTo 'Netflix για κόμικ' έρχεται στο Nintendo SwitchGamescom 2018: Οι νικητές των Gamescom Awards 2018... part 2ASUS @ Gamescom 2018

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα