Gamescom 2018: Irony Curtain: From Matryoshka with Love Preview

Από την Πολωνία με αγάπη

Είναι γεγονός ότι από τις αρχές αυτής της δεκαετίας τα point and click Adventures έχουν καταφέρει να επανέλθουν στο προσκήνιο. Η εποχή βέβαια που το συγκεκριμένο genre μεσουρανούσε έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ωστόσο πολλές εταιρείες (Daedalic Entertainment, Terrible Toybox κτλ.) συνεχίζουν με επιτυχία το έργο των θρυλικών εταιρειών του χώρου, όπως της LucasArts και της Sierra. Στις εταιρείες αυτές έρχεται τώρα να προστεθεί

και η Artifex Mundi, η οποία εργάζεται πάνω σε ένα εξαιρετικά υποσχόμενο point and click Adventure ονόματι Irony Curtain: From Matryoshka with Love.

Από πλευράς θεματολογίας, το Irony Curtain: From Matryoshka with Love θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το Black the Fall, καθώς αμφότερα είναι βασισμένα στα προσωπικά βιώματα των developers. Η μεν Sand Sailor Studio εμπνεύστηκε από την δικτατορία του Nicolae Ceaușescu, η δε Artifex Mundi από το κομμουνιστικό καθεστώς που επικρατούσε στην Πολωνία πριν την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η Artifex Mundi ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την Sand Sailor Studio επιλέγοντας τον δρόμο της σάτιρας. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι από το πρώτο κιόλας λεπτό ενασχόλησής μας με το Irony Curtain: From Matryoshka with Love βάλαμε τα γέλια.

Το χιουμοριστικό ύφος του σεναρίου κάνει το Irony Curtain: From Matryoshka with Love κάπως... ανάλαφρο, ωστόσο τα γεγονότα του έχουν εμπνευστεί από την θλιβερή πραγματικότητα που ζούσαν οι κάτοικοι της Πολωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονταν στην ουρά για να πάρουν ένα κομμάτι κρέας. Ακόμη και το χαρτί τουαλέτας ήταν ένα είδος πολυτέλειας...

Στο Irony Curtain: From Matryoshka with Love αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός Δυτικού δημοσιογράφου, ο οποίος ταξιδεύει στην κομμουνιστική Matryoshka με στόχο να πάρει συνέντευξη από τον ηγέτη της (οπτικά θυμίζει τον Στάλιν). Η demo έκδοση που δοκιμάσαμε στην Gamescom περιελάμβανε το πρώτο level του παιχνιδιού, όπου σκοπός σας είναι να καταφέρετε να κλείσετε ένα δωμάτιο στο κεντρικό ξενοδοχείο της Matryoshka.

Εκ πρώτης όψεως η διαδικασία αυτή φαντάζει εύκολη, στην πράξη όμως θα χρειαστεί να περάσετε από χίλια κύματα μέχρι να καταφέρετε να υπερσκελίσετε την γραφειοκρατεία και να πείσετε το προσωπικό του ξενοδοχείου για την ειλικρίνεια των προθέσεών σας.Όπως αναφέραμε παραπάνω, το Irony Curtain: From Matryoshka with Love ανήκει στην κατηγορία των point and click Adventures με ότι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς δεν υπάρχει καθόλου pixel hunting, καθώς αν πατήσετε το πλήκτρο Space μπορείτε να δείτε όλα τα περιβαλλοντικά hotspots.

Ο βαθμός πρόκλησης είναι αρκετά υψηλός για τα δεδομένα του είδους και χρειαστήκαμε την συμβολή των developers για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το demo του παιχνιδιού εγκαίρως. Για να λύσετε τους γρίφους θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την λογική σας με έναν... ευφάνταστο τρόπο. Το σχήμα αυτό ακούγεται κάπως οξύμωρο, αλλά σχετίζεται άμεσα με τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Πολωνίας επί κομμουνισμού. Τότε δηλαδή όταν έπρεπε να γίνουν...MacGyver για να βρουν τον τρόπο να επιδιορθώσουν αντικείμενα ή να δημιουργήσουν πράγματα χωρίς να έχουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν λόγου χάρη σας ζητηθεί να σφραγίσετε ένα έγγραφο, τότε προφανώς και δεν θα πρέπει να ψάξετε για μια σφραγίδα. Αντιθέτως θα πρέπει να βρείτε τα κατάλληλα αντικείμενα, να τα συνδυάσετε και να δημιουργήσετε μια αυτοσχέδια σφραγίδα.

Οι απαιτητικοί γρίφοι και το έντονο σατιρικό ύφος κατάφεραν να μας κερδίσουν, εντούτοις θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Irony Curtain: From Matryoshka with Love στέκεται πολύ καλά και στους υπόλοιπους τομείς. Το art direction είναι βαθιά επηρεασμένο από την ιδιαίτερη αισθητική των Πολωνικών καρτούν της δεκαετίας του '60 και αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όραμα των developers. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το voice acting. Σε γενικές γραμμές δηλαδή έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο που δείχνει άρτιος σε όλους τους τομείς. Κατόπιν αυτού αναμένουμε με εξαιρετική αγωνία την τελική έκδοση του παιχνιδιού, η οποία αναμένεται το 2019 για PC, PS4, Xbox One και Nintendo Switch.

Βρείτε τα πάντα για την Gamescom 2018 στο ειδικό hub του IGN Greece.

IGN GreeceTo 'Netflix για κόμικ' έρχεται στο Nintendo SwitchGamescom 2018: Οι νικητές των Gamescom Awards 2018... part 2ASUS @ Gamescom 2018

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα