Final-4 Euroleague 2014 Μιλάνο: Ο Μπλάτ, ο Ράις και το 6ο «στέμμα» της Μακάμπι

Στα πλέι οφ, η Ρεάλ του Πάμπλο Λάσο είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Νίκησε τους δυο πρώτους αγώνες στην Μαδρίτη, είχε ηττηθεί ισάριθμες φορές στο Νέο Φάληρο και με τρίτη νίκη στον πέμπτο αγώνα, καθώς διέθετε το πλεονέκτημα έδρας, προκρίθηκε στο τρίτο, μόλις, φαιναλ φορ της νεότερης ιστορίας της.

Με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στα πλει οφ, η ΤΣΣΚΑ είχε δυσκολευτεί στην πρόκριση

της και εκμεταλλεύτηκε την ασφάλεια του πέμπτου αγώνα στην Μόσχα, νικώντας 74-44.

Η Μακάμπι ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας της Αρμάνι Μιλάνο, στα πλει οφ για να βρισκόταν στο F4 του Μιλάνου. Είχε «σπάσει» την ιταλική έδρα στον πρώτο αγώνα, ηττήθηκε στον δεύτερο και στο Τελ Αβίβ, η Αρμάνι είχε χάσει την…πρόκριση, πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο της αποστολής της, στο αεροδρόμιο «Μπέν Γκουριόν».

Η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε με «sweep» (3-0) στα πλει οφ, κόντρα στην Γκαλατασαράϊ, ενώ η ΤΣΣΚΑ ανανεώνοντας την ετήσια συμμετοχή της στο F4.

Η Μακάμπι ήταν το αουτσάϊντερ, αλλά είχε brandname κόντρα σε Μοσχοβίτες και Μαδριλένους

Η ΤΣΣΚΑ ήταν και πάλι ο «Γολιάθ» του ημιτελικού με την Μακάμπι. Ο Έτορε Μεσίνα είχε επιστρέψει στον πάγκο της ρωσικής ομάδας, με την οποία είχε κατακτήσει τις Euroleague 2006 και 2008, αλλά ο Ιταλός τεχνικός δεν κατάφερε να την καθοδηγήσει στον τελικό. Η ΤΣΣΚΑ νίκησε στα επιμέρους σκορ των τριών πρώτων δεκαλέπτων, αλλά η Μακάμπι πέτυχε 12-23 στην τελευταία περίοδο. Η ισόβια πρωταθλήτρια Ισραήλ επέστρεψε σε τελικό της Euroleague, εννέα χρόνια μετά τις back to back κατακτήσεις του 2004 και του 2005.

Ξεκούραστη στον τελικό, η Ρέαλ περίμενε την Μακάμπι. Οι Μαδριλένοι είχαν συντρίψει στον ημιτελικό την «μισητή» Μπαρτσελόνα με διαφορά 38 πόντων (100-62) και το ισπανικό ντέρμπι ήταν κατ’ ευφημισμόν…

Στον τελικό, η «στρατηγική» του Ντέιβιντ Μπλάτ, ο επιθετικός οίστρος του πρώην παίκτη του Πανιωνίου, Τάιρις Ράϊς και η συνολική αμερικανική «στρατιά» του Ντέιβιντ Μπλού, Ντέβιν Σμίθ, Ρίκι Χίκμαν και Άλεξ Τάιους, ταξίδεψαν τον τίτλο της Euroleague, στο Τελ Αβίβ για την ομάδα του «λαού», συνοδεία των χιλιάδων φανατικών φίλων της που είχαν ταξιδέψει στην πόλη-«αμφιτρύωνα» της ιταλικής μόδας.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ 16/5/2024

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΡΕΑΛ 62-100

ΤΣΣΚΑ-ΜΑΚΑΜΠΙ 67-68

18/5/2014

ΤΕΛΙΚΟΣ

ΡΕΑΛ-ΜΑΚΑΜΠΙ 86-98

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΤΣΣΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα