Eθνική Ελλάδας: Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν…

Η κληρωτίδα έκανε για άλλη μία φορά τα …τερτίπια της. Η σύνθεση των ομίλων της τελικής φάσης του Εuro 2024 έγινε γνωστή απόψε στο Αμβούργο, με τις πιθανές αντιπάλους της Ελλάδας στον όμιλο να προκαλούν ευχάριστες αναμνήσεις…

Η Εθνική, καλείται να περάσει από τη διαδικασία των πλέι – οφ για να ταξιδέψει στη Γερμανία. Αν τα καταφέρει, θα την περιμένουν στον 6ο Όμιλο τρεις φίλοι από τα παλιά…Euro!

«Άλωση» με Αμανατίδη!

Αν όλα πάνε καλά τον Μάρτιο, η Εθνική θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στις 18 Ιουνίου

στο «Βεστφάλεν», το οποίο, αν και έχει χωρητικότητα 80.000 θεατών, αναμένεται να αποδειχτεί μικρό για να φιλοξενήσει τους φιλάθλους της Ελλάδας και της Τουρκίας, με τις δύο χώρες να έχουν μεγάλες κοινότητες μεταναστών στη Γερμανία.

Όλοι ελπίζουμε, ότι οι δύο γειτονικές χώρες θα συγκρουστούν ποδοσφαιρικά για 12η φορά στην ιστορία τους. Ελλάδα και Τουρκία έχουν παίξει 11 φορές στο παρελθόν, σε επτά φιλικούς αγώνες, δύο ματς για προκριματικά Μουντιάλ και δύο για προκριματικά Euro.

Η Τουρκία, έχει τη μερίδα του λέοντος με οκτώ νίκες, δύο ματς έληξαν ισόπαλα (αμφότερα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006, χωρίς τέρματα), με την Ελλάδα να έχει μία νίκη, αλλά εξόχως σημαντική.

Στις 17 Οκτωβρίου 2007, στο «Αλί Σαμί Γεν» της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία είχε υποδεχτεί την Εθνική του Ότο Ρεχάγκελ, η οποία είχε κάνει ένα εκπληκτικό παιχνίδι, κερδίζοντας 1-0 με γκολ του Γιάννη Αμανατίδη στο 89′, ένα αποτέλεσμα που είχε εξασφαλίσει για τη «γαλανόλευκη» την πρόκριση στο Euro 2008!

Πηγή: Eurokinissi

O απολογισμός με Τουρκία: 11 αγώνες, 8 νίκες Τουρκίας, 2 ισοπαλίες, 1 νίκη Ελλάδας

Γκολ…και φύγαμε για τελικό!

Στις 22 Ιουνίου, ξανά στο Ντόρτμουντ, γίνεται ο αγώνας της 2ης Αγωνιστικής, ανάμεσα στην Τσεχία κα (ελπίζουμε) την Ελλάδα!

Θα είναι η έκτη φορά που η Εθνική θα αντιμετωπίσει τους Τσέχους και μάλλον δε χρειάζεστε πολύ κόπο για να επιλέξετε την πιο σημαντική από τις πέντε προηγούμενες αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η 1η Ιουλίου του 2004, έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο «Ντραγκάο», του Οπόρτο, οι Τσέχοι αντιμετώπισαν την Ελλάδα του Ρεχάγκελ ως το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στον τελικό του Euro 2004. Η παρέα του Τσεχ, του Νέντβεντ, του Κόλερ και του Μπάρος, τα βρήκε όμως σκούρα απέναντι στο μεγάλο αουτσάιντερ της διοργάνωσης.


Το ματς έληξε 0-0 στα 90′, πήγε στην παράταση και στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους του έξτρα ημιώρου, ο Τσιάρτας εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο Τραϊανός Δέλλας πέτυχε το γκολ της …ζωής μας, μέχρι το επόμενο! Το ιστορικό τέρμα του «Κολοσσού», έστειλε την Ελλάδα στον τελικό, στην τελευταία φορά που ίσχυσε ο κανονισμός του «ασημένιου γκολ», που έδινε τέλος στο ματς, με τη λήξη του ημιχρόνου στο οποίο επιτεύχθηκε.

Πηγή: Eurokinissi

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά σε Euro το 2012, με την Τσεχία να κερδίζει 2-1 για τη φάση ομίλων, αν και η Εθνική είχε καταφέρει να προκριθεί. Οι δύο χώρες, έχουν συναντηθεί άλλες τρεις φορές σε φιλικά, με μία νίκη της Ελλάδας και δύο ισοπαλίες.

Πριν την …πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει άλλες πέντε φορές την προκάτοχο της Τσεχίας, πρώην Τσεχοσλοβακία. Οι Τσέχοι μέτρησαν ισάριθμες νίκες, τέσσερις σε φιλικά και μία με 3-1 στη Ρώμη για το Euro 1980, στη πρώτη «γαλανόλευκη» συμμετοχή σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης!

O απολογισμός με Τσεχία: 5 αγώνες, 2 νίκες Ελλάδας, 2 ισοπαλίες, 1 νίκη Τσεχίας
Ο απολογισμός με πρώην Τσεχοσλοβακία: 5 αγώνες, 5 νίκες Τσεχοσλοβακίας

Νίκη στην πρεμιέρα, νίκη και στον τελικό!

Η τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων, στις 26 Ιουνίου στο Γκελζενκίρχεν, ελπίζουμε ότι θα φέρει αντιμέτωπη την Εθνική με άλλη μία…παλιόφιλη, την Πορτογαλία.

Είκοσι χρόνια μετά το έπος του Ευro 2004, οι δύο ομάδες μπορεί να τα ξαναπούν στην ίδια διοργάνωση, με τους Ίβηρες να έχουν φυσικά τις χειρότερες αναμνήσεις και τους Έλληνες τις καλύτερες!

Οι Πορτογάλοι, στις 12 Ιουνίου 2004 στο «Ντραγκάο», υποδέχονταν την Ελλάδα του Ρεχάγκελ στο εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης που φιλοξενούσαν, με τους περισσότερους να περιμένουν εύκολη επικράτηση των γηπεδούχων.

Η Εθνική είχε όμως διαφορετική άποψη. Τα γκολ των Καραγκούνη και Μπασινά (πέναλτι), έδωσαν προβάδισμα δύο γκολ στους φιλοξενούμενους, με την Πορτογαλία να μειώνει στο τέλος με έναν νεαρό ποδοσφαιριστή ονόματι, Κριστιάνο Ρονάλντο!

Η ομάδα του Ρεχάγκελ, τρέλανε όλη την Ευρώπη με εκείνο το αποτέλεσμα, αλλά ήταν μόνο η αρχή!

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας (4/7/2004), οι Ίβηρες υποδέχτηκαν ξανά την Ελλάδα, στην ιδανική ευκαιρία όχι μόνο για τη ρεβάνς, αλλά και για το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της ιστορίας τους. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ίδιο με αυτό της πρεμιέρας: ελληνική νίκη με την κεφαλιά του Χαριστέα στο 56′, μετά το κόρνερ του Μπασινά και η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (και όχι μόνο!), είχε ολοκληρωθεί, με την Ελλάδα να γυρνά σπίτι με το τρόπαιο και τον Ρονάλντο να δακρύζει στο φινάλε!

EURO 2004 hero #EURO2024 pic.twitter.com/Qpu8gTu07e

UEFA EURO 2024 (@EURO2024) December 1, 2023

Δύο δεκαετίες μετά, ο Ρονάλντο θα είναι ξανά εκεί. Τον Μάρτιο θα ξέρουμε αν η Ελλάδα θα είναι συνεπής στο ραντεβού μαζί του…

Ο απολογισμός με Πορτογαλία: 14 αγώνες, 5 νίκες Ελλάδας, 5 ισοπαλίες, 4 νίκες Πορτογαλίας

Keywords
Τυχαία Θέματα