Ellen Review

Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει... στο σκοτάδι.

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στα σύγχρονα horror Adventures, επικεντρωνόμαστε κυρίως σε αυτά που εξελίσσονται σε ένα 3D περιβάλλον. Το φαινόμενο αυτό είναι λογικό μέχρις ενός σημείου, καθώς από την έλευση του P.T και μετά τα first-person horror Adventures αποτελούν ένα από τα trends της βιομηχανίας. Από την άλλη όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε δει κυκλοφορίες, όπως το The Last Door ή το Uncanny Valley, οι οποίες έχουν καταφέρει να μας καθηλώσουν με την ατμόσφαιρά τους, παρά τα αναχρονιστικά 2D γραφικά τους.

Όπως είναι φυσικό, αρκετοί

indie developers στρέφονται προς την 2D pixel art αισθητική λόγω του περιορισμένου budget που έχουν στην διάθεσή τους. Το έργο τους ωστόσο είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς το συγκεκριμένο μέσο έκφρασης που επιλέγουν έχει κάποιους περιορισμούς. Χωρίς τα “όπλα” της οπτικής πρώτου προσώπου ή των 3D γραφικών καλούνται να μοχθήσουν για να προσφέρουν στον παίκτη μια immersive horror εμπειρία. Άλλοι developers επιτυγχάνουν και κάποιοι άλλοι όχι. H Red Mount Media ανήκει στην πρώτη κατηγορία, καθώς το Ellen ενσαρκώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όραμα της εταιρείας.

Το Ellen σας βάζει στον ρόλο του James, ενός ντετέκτιβ, ο οποίος καλείται να ερευνήσει τα παραφυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην έπαυλη της οικογένειας της οικογένειας Smith στο White Hill. Αρκετά χρόνια νωρίτερα η οικογένεια Smith είχε δολοφονηθεί, αλλά το πτώμα της μικρής Ellen δεν βρέθηκε ποτέ. Πλέον οι περίοικοι ορκίζονται ότι βλέπουν την σιλουέτα του κοριτσιού να περιπλανιέται στην ερειπωμένη έπαυλη... Είναι άραγε ζωντανή η μικρή Ellen; Στο χέρι σας είναι να ανακαλύψετε τι ακριβώς συμβαίνει στο μέγαρο των Smith.

Πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας, οι developers σας προτρέπουν μέσω του σχετικού μηνύματος που εμφανίζεται στην οθόνη σας να κλείσετε τα φώτα και να φορέσετε ακουστικά. Εμείς σας προτρέπουμε να αφοσιωθείτε ολοκληρωτικά στο Ellen, καθώς το συγκεκριμένο game δεν σας δίνει.. μασημένη τροφή και θα χρειαστεί να καταβάλετε προσπάθεια για να αποκρυπτογραφήσετε τα όσα πρόκειται να διαδραματιστούν στην οθόνη σας. Η αφήγηση είναι κατά βάση “περιβαλλοντική”, ωστόσο ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρεμβάλλονται και κάποια cutscenes. Για να φέρετε λοιπόν στο φως τα σκοτεινά μυστικά της έπαυλης θα χρειαστεί να συλλέξετε διασκορπισμένες σημειώσεις, φωτογραφίες και κασέτες και να τις μελετήσετε με προσοχή. Με άλλα λόγια θα πρέπει να προσεγγίσετε το Ellen ως ντετέκτιβ και να μπείτε στο “πετσί” του κεντρικού πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Η δημιουργία της Red Mount Media έχει να επιδείξει μια εξαιρετικά επιβλητική ατμόσφαιρα, η οποία είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χώρου. Εξίσου θετικές εντυπώσεις αφήνει και ο ηχητικός τομέας, αφού τα “στοιχειωμένα” μουσικά θέματα και τα ανατριχιαστικά ηχητικά εφέ θα παγώσουν το αίμα που κυλά στις φλέβες σας. Καθώς περπατούσαμε στα δωμάτια της έπαυλης, νιώθαμε ότι κάτι κακό είχε συμβεί στο συγκεκριμένο μέρος, ακούγαμε μέσα στο μυαλό μας τις κραυγές και την αγωνία των δολοφονημένων ή τουλάχιστον νομίζαμε ότι της ακούγαμε... Ο τρόμος που ασκείται είναι κατά βάση ψυχολογικός, ωστόσο η αγωνία εκτοξεύεται κατακόρυφα όταν σας παίρνουν στο κυνήγι τα αποτρόπαια και διεστραμμένα πλάσματα που κατοικούν στην έπαυλη των Smith.

Για να φτάσετε μέχρι το τέλος θα πρέπει να αποφύγετε τα πλάσματα αυτά, αλλά και να επιλύσετε μια σειρά από γρίφους. Το πρώτο σκέλος είναι και το πιο εύκολο, καθώς μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από ντουλάπες ή πέτρες, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να τρέξετε προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που βρίσκεται ο αντίπαλός σας. Οι γρίφοι από την άλλη συνήθως απαιτούν τον συνδυασμό συγκεκριμένων αντικειμένων. Το πρόβλημα είναι πού ακριβώς θα βρείτε τα απαιτούμενα αντικείμενα. Σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να περιπλανηθείτε άσκοπα στην έπαυλη ή να επισκεφθείτε διαδρόμους και δωμάτια που έχετε προηγουμένως εξερευνήσει μήπως και κάποια πόρτα ανοίξει δια μαγείας ή κάποιο αντικείμενο ξεπροβάλλει από το πουθενά.

Προφανώς και θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν ένα αντικείμενο να εμφανιστεί μπροστά σας από το πουθενά. Κι όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Ellen. Ένα πρόχειρο παράδειγμα που μας έρχεται στο νου είναι ένας λοστός που βρίσκονταν θαμμένος σε έναν χιονάνθρωπο. Αφού λοιπόν φάγαμε μισή ώρα ψάχνοντας άδικα για το αντικείμενο που θα μας βοηθούσε να ανοίξουμε μια πόρτα, επιστρέψαμε στο σημείο που βρίσκονταν ο χιονάνθρωπος και τον είδαμε διαλυμένο, με τον λοστό να “κρέμεται” από τα παγωμένα σωθικά του. Να προσθέσουμε ότι είχαμε ήδη αλληλεπιδράσει στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό hotspot αρκετές φορές πριν εν τέλει εγκαταλείψουμε το δωμάτιο. Ένα ακόμη μέγιστο ατόπημα από τους developers είναι ότι δεν φροντίζουν να σας δώσουν να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των αποθεμάτων μπαταρίας του φακού σας. Τα δωμάτια στα οποία θα πρέπει απαραιτήτως να ανάψετε τον φακό σας είναι πολύ λίγα στον αριθμό, ωστόσο αν κάνετε το λάθος να περπατήσετε με ανοιχτό τον φακό σας μόλις τον προσθέσετε στο inventory σας είναι δεδομένο ότι θα ξεμείνετε από μπαταρία.

Η συνολική διάρκεια του Ellen εξαρτάται κατά βάση από το πόσο θα σας παιδέψουν οι γρίφοι, αλλά σε γενικές γραμμές κρίνεται χαμηλή, καθώς 4-5 ώρες αρκούν για να λύσετε το μυστήριο. H τιμή του πάντως είναι αρκετά αγωνιστική σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προτάσεις του χώρου του, καθώς μπορείτε να το αποκτήσετε έναντι 8.99€ μέσω του PS Store (8.19€ στο Steam).

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Jandusoft.

IGN Greece'Αθωώθηκε' ο Randy Pitchford σε δικαστική διαμάχη με πρώην δικηγόρο της GearboxH Writers Guild of America δεν θα βραβεύει πλέον τους συγγραφείς των βιντεοπαιχνιδιώνΤο Twitch Prime και η Rockstar Games ανακοινώνουν συνεργασία για τα GTA Online και Red Dead Online

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα