Darksiders: Warmastered Edition Review

O Πόλεμος επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση.

Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω σβήσει και έχω ξαναγράψει το κείμενο της εισαγωγής μου για το Darksiders: Warmastered Edition αρκετές φορές και πιστέψτε με δεν πάσχω από κάποιο παροδικό “συγγραφικό μπλοκάρισμα”. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που έχω βιώσει με το συγκεκριμένο game

με “πλημμυρίζουν” και είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να γράψω που πραγματικά δεν ξέρω από που να αρχίσω.

Η προσωπική μου άποψη για το Darksiders είναι ότι αποτελεί ένα από τα “διαμάντια” της βιομηχανίας των video games. Ωστόσο μέχρι την κυκλοφορία της Warmastered Edition, το “διαμάντι” αυτό παρέμενε ακατέργαστο. Όσοι είχαν ασχοληθεί με την πρωτότυπη έκδοση του παιχνιδιού στα PS3 και Xbox 360, ενδεχομένως θυμούνται ότι έπασχε σε τεχνικό επίπεδο. Στο PS3 υπήρχαν σημαντικές πτώσεις του frame rate, στο Xbox 360 έντονο screen tearing, ενώ ουκ ολίγες φορές το game crashαρε στο dashboard. Τα τεχνικά αυτά προβλήματα οφείλονταν εν μέρη στο hardware των last-gen κονσολών και εν μέρη σε αμέλεια από την πλευρά των developers. Φτάσαμε στο συμπέρασμα αυτό δοκιμάζοντας το Darksiders και στο Xbox One Χ, όπου και παρατηρήσαμε συχνά crashes.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη για την κυκλοφορία μιας remastered έκδοσης του παιχνιδιού ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική. Το Darksiders: Warmastered Edition κυκλοφόρησε το 2016 στα PC, PS4 και Xbox One και ένα χρόνο αργότερα το είδαμε και στο Wii U. Η γερμανική KAIKO που ανέλαβε την ανάπτυξή του, διόρθωσε τις όποιες ατασθαλίες υπήρχαν στον αρχικό κώδικα, διπλασίασε την ανάλυση των πρωτότυπων textures βελτιώνοντας παράλληλα το rendering τους, καθώς και το rendering των shadow effects. To ολικό... λίφτινγκ ολοκληρώθηκε με τη χρήση post processing anti-aliasing εξαλείφοντας τις “γωνίες” των πρωτότυπων textures. O ανανεωμένος οπτικός τομέας βοήθησε το Darksiders να λάμψει ξανά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το art design του παιχνιδιού, που φέρει την υπογραφή του Joe Madureira.

Σε σεναριακό επίπεδο, το Darksiders μας αφηγείται μια επική ιστορία με πρωταγωνιστή τον War, έναν από τους Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης. Ο War κατηγορείται από το The Charred Council ότι έσπασε την ισορροπία μεταξύ του Παραδείσου και της Κόλασης, καταδικάζοντας τον κόσμο των θνητών (Kingdom of Man). Λίγο πριν καταδικαστεί, ο War ζητά από το συμβούλιο μια ευκαιρία για εξιλέωση και εν τέλει επιστρέφει στον κόσμο των θνητών, υπό την συνοδεία του The Watcher. Ο ήρωάς σας καλείται να ανακτήσει σταδιακά τις δυνάμεις του και να ανακαλύψει την αλήθεια γύρω από την καταστροφή της... Έβδομης Σφραγίδας.

Οι αλλεπάλληλες ανατροπές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σας καθ' όλη την διάρκεια της δεκαεφτάωρης περιπέτειάς σας και σε συνδυασμό με τις συγκλονιστικές ερμηνείες των voice actors, το Darksiders χαρίζει μια απαράμιλλη cinematic εμπειρία. Μιας και αναφερθήκαμε στους voice actors, να σημειώσουμε ότι στον ρόλο του War συναντάμε το Liam O' Brien, o οποίος πλαισιώνεται από αρκετούς ακόμη έμπειρους ηθοποιούς, όπως τον Troy Baker και τον Mark Hamill.

Όσον αφορά το gameplay, το Darksiders μπορεί να θυμίζει κάπως το God of War, ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επιμελώς καμουφλαρισμένο Metroidvania που ανταμείβει όσους παίκτες εξερευνήσουν ενδελεχώς όλες τις περιοχές του. Το "οπλοστάσιο" του ήρωά σας μεγαλώνει σταδιακά και καθώς αποκτάτε πρόσβαση σε περισσότερα όπλα, abilities και artifacts σας δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσετε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστες.

Για να πούμε την αλήθεια το σύστημα μάχης του Darksiders μας φαίνεται τώρα -εννιά χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού- ως εξαιρετικά αναιμικό, ωστόσο τα Adventure στοιχεία του εξακολουθούν να προσφέρουν συγκινήσεις. Για να επιλύσετε τους δεκάδες περιβαλλοντικούς γρίφους θα χρειαστεί να αξιοποιήσετε τα abilities σας και να καταναλώσετε αρκετή φαιά ουσία. Σε αρκετές δε περιπτώσεις αν πειραματιστείτε θα εντοπίσετε κρυφά σεντούκια. Δοκιμάστε για παράδειγμα να ανάψετε όλους τους πυρσούς στο dungeon της Tiamat και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε.

Με δεδομένους τους περιορισμούς που επιβάλλει το hardware του Switch, η KAIKO προέβη σε ένα εξαιρετικό port. Καταρχήν να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα performance mode και ένα quality mode, με το πρώτο να δίνει έμφαση το frame rate και το δεύτερο στο resolution. Στο performance mode, το Darksiders: Warmastered Edition τρέχει στα 60fps τόσο στην οθόνη της τηλεόρασής σας, όσο και στην οθόνη του Switch.

Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό το frame rate, η ανάλυση πέφτει κάτω από τα 1080p στο docked mode και κάτω από τα 720p στο handheld mode. Στην περίπτωση που επιλέξετε το quality mode, τότε το frame rate “κλειδώνει” στα 30fps (1080p docked/720p handheld). Εάν εξαιρέσουμε το υποδεέστερο texture filtering και κάποιες σποραδικές πτώσεις του frame rate, η Switch έκδοση του παιχνιδιού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν το 2016 για PS4 και Xbox One.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την THQ Nordic. Επίσημος διανομέας στην Ελλάδα είναι η Enarxis Dynamic Media.

IGN GreeceΑνακοινώθηκε το αξιαγάπητο adventure παιχνίδι TamarinΈνα update στο Nintendo Switch επιτρέπει την μεταφορά των Saves μεταξύ συστημάτωνΌπως φαίνεται υπάρχει ακόμα ένα LEGO Star Wars παιχνίδι στην παραγωγή

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα