Daemonical Early Access Review

Κυνήγι με δυσκολίες.

Η ελευθερία του συστήματος έκδοσης παιχνιδιών που παρέχει το Steam, έχει επιτρέψει σε πολλούς indie developers να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αχανή αγορά της βιομηχανίας του gaming. Το early access σύστημα του Steam, έχει βοηθήσει πολλές εταιρείες στο να test-άρουν το game τους, να το τελειοποίησουν και να το παραδώσουν έτοιμο στην αγορά. Παράλληλα,

αποτελεί και μία πολύ καλή πηγή εσόδων, αφού δεν δύναται η κάθε indie εταιρεία να διαθέτει πάντα το τεράστιο κεφάλαιο που απαιτείται για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου παιχνιδιού.

Πολλές φορές όμως το Early access σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, με αποτέλεσμα ο κόσμος που αγόρασε το εκάστοτε game να βγει ζημιωμένος, είτε επειδή το παιχνίδι δεν βγήκε ποτέ από το access, είτε επειδή ήταν ένα multiplayer game το οποίο δεν «έπιασε», με αποτέλεσμα οι servers να είναι μόνιμα άδειοι και το matchmaking να μετατρέπεται σε ένα πραγματικό εφιάλτη.

Μια τέτοια περίπτωση θα εξετάσουμε και σήμερα με το Daemonical της Fearem, ένα asymmetric Survival Horror που κυκλοφόρησε στο early access τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε οι developers του βρίσκονται αντιμέτωποι με διαφορά προβλήματα.

Κυνήγι στο σκοτάδι

Όντας ένα multiplayer Αction με Survival Horror στοιχεία, το Daemonical ακολουθεί το ίδιο format με games όπως το Friday the 13th και Dead by Daylight. Σε έναν χάρτη αφήνονται ελεύθεροι πέντε παίκτες, με σκοπό την εύρεση τεσσάρων ritual αντικειμένων. Με το που πέσει η νύχτα, ένας από τους πέντε παίκτες μετατρέπεται σε δαίμονα, με αντικειμενικό σκοπό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τους άλλους τέσσερις. Το παιχνίδι τελειώνει, όταν ο χρόνος (που είναι 15 λεπτά) λήξει, ή οι παίκτες βρουν και επιστρέψουν τα τέσσερα ritual αντικείμενα στο altar. Φυσικά, αν ο δαίμονας καταφέρει να τους σκοτώσει όλους πριν γίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε εκείνος κερδίζει το παιχνίδι. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με μία κλασική περίπτωση asymmetric Survival Horror.

Οι παίκτες πρέπει να μεγιστοποιήσουν τις κινήσεις τους στο χρόνο που τις δίνεται από το παιχνίδι. Θα πρέπει δηλαδή να συντονιστούν ώστε να βρουν όσο πιο γρήγορα τα ritual αντικείμενα, ψάχνοντας παράλληλα και για διάφορα άλλα πράγματα τα οποία θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στην μάχη τους ενάντια στο δαίμονα. Σημαντικό στοιχείο για την επιβίωσή τους αποτελούν και οι διάφορες καλύβες που υπάρχουν διάσκορπες στο χάρτη και παρέχουν τέλεια κάλυψη για όταν ο δαίμονας βρίσκεται στο κατόπι σας.

Tα Ritual αντικείμενα είναι ο βασικός στόχος των παικτών.

Παράλληλα, οι παίκτες για να πετύχουν τον σκοπό τους έχουν στην διάθεσή τους διαφορά εργαλεία. Από ένα πυρσό που κρατά το δαίμονα μακριά για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι και όπλα τα οποία τον ακινητοποιούν. Xρησιμοποιώντας το αριστερό τους χέρι, μπορούν να εντοπίσουν, τα κρυμμένα σε διαφορά σημεία του χάρτη, ritual αντικείμενα. Αυτό το γίνεται μέσω μιας ουλής που υπάρχει στο αριστερό χέρι, η οποία λειτουργεί σαν πυξίδα αφού φωτίζει προς στην σωστή κατεύθυνση. Όταν ο παίκτης βρεθεί κοντά στο αντικείμενο, τότε η ουλή πάλλεται και το μόνο που απομένει είναι ο παίκτης να σκανάρει την γύρω περιοχή, να εντοπίσει το αντικείμενο και να επιστρέψει στο altar.

Αν τύχει και πεθάνετε, τότε το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα για εσάς. Μετά το θάνατο μεταμορφώνεστε σε ψυχή και μπορείτε να τριγυρνάτε ανενόχλητοι το χάρτη και να βοηθάτε τους συμπαίκτες σας, δείχνοντάς τους που βρίσκονται αντικείμενα, ή ακολουθόντας το δαίμονα ώστε έτσι να γνωρίζετε πάντα που βρίσκεται. Μάλιστα, αν θυμάστε που έχετε αφήσει το σώμα σας, και καταφέρετε να οδηγήσετε τους συμπαίκτες σας σε αυτό, τότε εκείνοι έχουν την δυνατότητα να σας αναγεννήσουν και έτσι να επιστρέψετε στο παιχνίδι.

Όταν τον δεις, είναι πολύ αργά.

Από την άλλη πλευρά, και ο δαίμονας έχει αρκετά “βέλη στην φαρέτρα” του, τα οποία τον βοηθούν στον εντοπισμό και κατ’ επέκταση εξόντωση των παικτών. Αρχικά, μπορεί να δει που βρίσκονται οι παίκτες στο χάρτη, καθώς αυτοί εκπέμπουν ένα φως το οποίο μικραίνει σε καθώς εκείνος τους πλησιάζει. Επίσης, όσο περνάει ο χρόνος, κερδίζει skill points τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ξεκλειδώσει νέα active ή passive skills που έχουν ως σκοπό να ενισχύουν την ικανότητα του στο να βρίσκει και να εξολοθρεύει τους παίκτες. Skill points κερδίζετε και με τα kills σας.

Με το που πέσει η νύχτα, το κυνήγι ξεκινάει! Ποιος θα φτάσει πρώτος στον αντικειμενικό σκοπό του; Oι παίκτες που είναι περισσότεροι, μπορούν να συνεργαστούν και να αναγεννήσουν ο ένας τον άλλον, ή ο δαίμονας που είναι πιο γρήγορος, μπορεί να δει την τοποθεσία των παικτών και να τους σκοτώσει με μόλις ένα χτύπημα;

Προβλήματα

Όπως κάθε παιχνίδι που βρίσκεται στο Early Access του Steam, το Daemonical έχει και αυτό το προβλήματά του. Κάποια από αυτά μπορούν να διορθωθούν εύκολα και κάποια άλλα ίσως και να είναι αδύνατον να ξεπεραστούν. Καταρχάς, αυτή τη στιγμή το παιχνίδι είναι πολύ unbalanced υπερ του δαίμονα. Οι παίκτες πολύ δύσκολα μπορούν να βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους, αφού είναι αδύνατο να συντονιστούν χωρίς κάποιο σύστημα επικοινωνίας όπως το Discord, ενώ παράλληλα ο δαίμονας είναι πολύ δυνατός. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός πως οι παίκτες δεν έχουν στη διάθεσή τους έναν χάρτη ώστε να ξέρουν που βρίσκεται ο καθένας σε οποιαδήποτε στιγμή.

Επίσης, στη μορφή που είναι το παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι πολύ φτωχό. Ο μόλις ένας χάρτης που υπάρχει διαθέσιμος δεν είναι αρκετός για να κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ καιρό. Αλλά αυτά είναι προβλήματα που, με δουλειά από την πλευρά των developers, μπορούν να διορθωθούν.

Το μεγάλο μειονέκτημα που δε φαίνεται να μπορεί να φτιαχτεί στο άμεσο μέλλον, έχει να κάνει με τους servers του παιχνιδιού, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά άδειοι. Έχω περιμένει και πάνω από δύο ώρες στο matchmaking του Daemonical χωρίς τελικά να κατάφερα να βρω match. O μόνος τρόπος για να μπορέσετε να παίξετε αυτή τη στιγμή, είναι να μπείτε στο επίσημο Discord της Fearem και να γράψετε σε ένα εκ των Looking for Group chats, ώστε να το δουν άλλοι παίκτες που μπορεί να βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στους υπολογιστές τους και να μπούν στο game. Μπλέξιμο!

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Fearem.

IGN GreeceΟι developers του Spider-Man PS4 απαντούν για τις νερολακούβεςSTARLINK : Battle for Atlas Star Fox Team Is Back!Το Steam ξεπέρασε του 30 εκατομμύρια χρήστες στην Kίνα

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα