Captain Marvel Review

Μια φαντασμαγορική Captain Marvel, σε μια συνηθισμένη ιστορία.

Μετά από σχεδόν μισό χρόνο απουσίας, επιστρέφουμε στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (ΜCU) με την πρώτη solo ταινία της "Captain Marvel" – τη νέα βασική, όπως όλα δείχνουν, ηρωίδα του Phase 4.

H Carol Danvers (Brie Larson) κάνει την εισαγωγή της στο MCU ως ένας άνθρωπος μακριά από το σπίτι του, που προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι.

Θυμάται μονάχα την ζωή της με τους εξωγήινους Kree, που την έχουν εκπαιδεύσει ως ελίτ στρατιώτη της Starforce υπό τον Yon-Rogg (Jude Law). Φαινομενικά είναι μια αυστηρή κι απόλυτη μαχήτρια, οι εσωτερικές συγκρούσεις όμως δεν την αφήνουν να πατήσει στα πόδια της. Μετά από μια αποτυχημένη αποστολή,καταλήγει στην Γη όπου θα πρέπει να πολεμήσει τους εχθρούς της και να ανακαλύψει τον εαυτό της.

Αν και το "Captain Marvel" δεν ξεκινάει από το μηδέν, είναι δηλαδή ήδη εκπαιδευμένη και αρκετά δυνατή όταν την γνωρίζουμε, εξακολουθεί να ακολουθεί το μοτίβο της αυτό-ανακάλυψης της ταυτότητας του χαρακτήρα. Η Carol δεν ξέρει ποια είναι, πού ανήκει και τι θέλει να γίνει – είναι χαμένη μέσα στο μυαλό της, όσο κι αν προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο. H Carol πολεμάει κάποιον ή κάτι, με κάποιον τρόπο, σε κάθε γωνία. Κάθε φορά συνεχίζει, δεν τα παρατάει, ξεπερνάει τις δυσκολίες της και προσπαθεί να διαψεύσει τους υπόλοιπους λάθος, χωρίς όμως να ξέρει ακριβώς τι είναι αυτό που θέλει να διαψεύσει. Είναι γεννημένη πολεμίστρια και το αποδεικνύει κάθε λεπτό. Δεν μετανιώνει για τα λάθη της, δεν φοβάται να κάνει λάθος και να ρισκάρει, όμως μαθαίνει κι εξελίσσεται από κάθε της κίνηση.

Το στυλ της ταινίας όμως δεν ξεφεύγει από αυτά που ξέρουμε, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η νέα υπερηρωίδα της. Είναι μάλιστα σαν το φιλμ να έχει ταξιδέψει καθυστερημένα από το Phase 1 της Marvel. Ίσως τότε να μπορούσε να θεωρηθεί φρέσκο, τώρα όμως καταλήγει κάτι συνηθισμένο. Σε μια εποχή που παίρνουμε σωρηδόν νέες ταινίες με υπερήρωες, το να μην ρισκάρει ένα τέτοιο φιλμ, ναι μεν μπορεί να προσφέρει διασκέδαση εκ του ασφαλούς, αλλά επίσης μπορεί να κουράσει τον θεατή, κάνοντάς τον νε θέλει να "φύγει από αυτό που έχει ξαναδεί" και να πάει παρακάτω. Έτσι, το φιλμ πάσχει στο πρώτο του μισό μέχρι να φτάσει η στιγμή που όντως μεταμορφώνεται από origin ταινία, σε ταινία “Captain Marvel”, αποκτώντας τον δικό της χαρακτήρα.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν είναι μια ευχάριστη ταινία από την αρχή ως το τέλος, αλλά, όπως και αντίστοιχα με το πρόσφατο "Venom' ή πιο πριν το "Doctor Strange", αυτό οφείλεται στην πρωταγωνίστρια Brie Larson ως Captain Marvel, που εκτός ότι περνάει την Carol από ένα αρκετά ποικίλο φάσμα αντιδράσεων και συναισθημάτων, έχει πολύ καλή χημεία με το υπόλοιπο cast. Η ταινία, λοιπόν, "σώζεται" σε μεγάλο βαθμό από τον κεντρικό της χαρακτήρα, όχι από το ποιόν της. Η Larson είναι κρύα ή ζεστή, απόλυτη ή συμπαθής, σκληρή κι απειλητική ή ευαίσθητη και χαρούμενη, δίνοντας προσωπικότητα και ζωντάνια σε έναν χαρακτήρα, που δεν έχει ιδιαίτερα προσεγμένο υλικό για να αναδειχθεί.

Σημαντική βοήθεια σε αυτό είχε από τους Samuel L. Jackson, Lashana Lynch, Ben Mendelsohn και Jude Law με τον καθένα να αποτελεί μια διαφορετική πλευρά της Carol, που εκείνη όμως πρέπει να βρει πώς θα ισορροπήσει. Οι Jackson και Lynch είναι οι δύο που στηρίζουν περισσότερο Larson και Danvers. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που με την είσοδό τους η ταινία αρχίζει να είναι πιο ολοκληρωμένη. Η χημεία της και η παρεΐστικη διάθεση που αναπτύσσει με τον Jackson, είναι από τα καλύτερα στοιχεία στην ταινία που χτίζουν το υπόβαθρο για το χιούμορ και την τσαχπινιά της Carol. Από την άλλη, η Lynch, φέρνει την σοβαρότητα και την ευαισθησία δίπλα στα πιο σκληρά ή απούσα συναισθήματα, δείχνοντας στην Carol είναι ότι είναι εντάξει να αφήνει τον εαυτό της νιώθει.

Ενώ συνήθως αυτές οι ταινίες έχουν μια τάση να περιλαμβάνουν αδιάφορους κακούς, εδώ μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία μας σοβαρής κι αρκετά ενδιαφέρουσας απειλής, παρόλο που δεν την βλέπουμε να ζωντανεύει σε αυτήν την ταινία. Η τελική μάχη είναι περισσότερο απόλαυση του "badassery" της Captain Marvel, παρά αντιμετώπιση κάποιου σοβαρού κινδύνου. Δεν υπάρχει κανένας φόβος ή αίσθημα δυσκολίας όπως γίνεται συνήθως στις πρώτες ταινίες αυτών των ηρώων - πετάει ανάμεσά τους, είναι ασταμάτητη με πρωταρχικό στόχο να μας κάνει γνωστό το επίπεδό της πριν το "Avengers: Endgame", αλλά ανάθεμα αν δεν το κάνει απίστευτα αβίαστα κι απολαυστικά.

IGN GreeceCaptain Marvel: Μια ματιά στις δυνάμεις και την ιστορία τηςΤαξίδι στον χρόνο κάνουμε με το επίσημο site του "Captain Marvel"Η Brie Larson επιλέγει σε ποια άλλη ταινία της Marvel θα ήθελε να εμφανιστεί

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα