Call of Duty: Mobile Review

Pawn on the phone.

Η σειρά Call of Duty δεν είναι νέα στο χώρο του gaming. Σίγουρα όλοι μας την προλάβαμε είτε στην ένδοξη αρχή της, είτε στην ενδιαφέρουσα εξέλιξή της, είτε στην αμφιλεγόμενη κατάληξή της. Η σειρά έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις σε φορητές συσκευές από PSP και PS Vita

έως και το Nintendo DS αλλά τώρα κάνει μία πιό επίσημη εισαγωγή στο mobile gaming με το Call of Duty: Mobile.

Όπως και στο Black Ops 4, έτσι και εδώ δεν θα βρείτε campaign, αλλά υπάρχουν αρκετά multiplayer modes συμπεριλαμβανομένου φυσικά και battle royale. Θα βρείτε πολλούς αγαπημένους χάρτες και χαρακτήρες από τις σειρές Black Ops και Modern Warfare, αλλά σε γενικές γραμμές το παιχνίδι θυμίζει το Black Ops 4 στο μεγαλύτερο μέρος του.

Controls και πρώτες εντυπώσεις

Πριν περάσουμε στα πιο ουσιαστικά στοιχεία του παιχνιδιού καλό είναι να αναλύσουμε τον χειρισμό, καθώς αν και το mobile gaming έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας δεν έχουμε συνηθίσει τα fast paced shooters σε τόσο μικρές οθόνες και πόσο μάλλον όταν ένα μεγάλο μέρος τους καλύπτεται από το UI και τα virtual control sticks.

Νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι το touchpad δεν αγγίζει σε κανέναν βαθμό ένα χειριστήριο πόσο μάλλον το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές. Για κάποιο περίεργο λόγο η Tencent αποφάσισε να μην επιτρέψει την χρήση controller στο παιχνίδι. Λογικά δεν ήθελε να δώσει άδικο πλεονέκτημα σε όσους κατέχουν ήδη ένα, αλλά από άλλη θέτει αυτόματα σε μειονέκτημα όσους έχουν μικρά κινητά (ή μεγάλα χέρια). Εξίσου περίεργο είναι και το γεγονός ότι υπάρχει υποστήριξη για χειριστήριο μέσω του Gameloop emulator που σας επιτρέπει να παίξετε από τον υπολογιστή.

Πέρα από τη γκρίνια, ήρθε η ώρα να περάσουμε στα θετικά στοιχεία του χειρισμού. Καταρχάς, όσοι είστε γνώριμοι με το PUBG Mobile θα εξοικειωθείτε πολύ γρήγορα με το Call of Duty καθώς όλο το σύστημα χειρισμού είναι σχεδόν πιστή αντιγραφή. Η αγαπημένη μου λειτουργία πάντως, που πολλοί μπορεί να μην την έχουν ανακαλύψει καν, είναι η δυνατότητα στόχευσης με το γυροσκόπιο. Με απλά λόγια, αυτό σας επιτρέπει να κοιτάτε μεσα στο παιχνίδι στρέφοντας το κινητό σας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που προσφέρουν τα κινητά, και όπως στο PUBG Mobile, έτσι και στο Call of Duty: Mobile ή σε κάθε άλλο shooter, δίνει μία πολύ πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση στον τομέα της αλληλεπίδρασης με το παιχνίδι.

Δυστυχώς όσα γυροσκόπια και να βάλει η Tencent στα παιχνίδια της, πάντα θα υπάρχει ένα όριο στο πόσα κουμπιά μπορούν να χωρέσουν σε μια οθόνη και ταυτόχρονα να είναι και λειτουργικά. Υπάρχουν στην κυριολεξία πάνω από 20 κουμπάκια στην οθόνη με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε και ακόμα περισσότερα στο battle royale mode. Αυτά μαζί με τα χέρια σας καταλήγουν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης ενώ καθιστούν παράλληλα όλο το interface συνωστισμένο και δύσχρηστο, με αποτέλεσμα οι πιο “περίτεχνες” μανούβρες όπως το crouch, το vault και οι χειροβομβίδες να είναι σχεδόν αδύνατες κατά την διάρκεια της μάχης.

Game Modes

Όπως σε όλα τα παραδοσιακά Call of Duty έτσι και εδώ θα βρει κανείς όλα τα multiplayer modes που θα περίμενε. Το κλασικό πατροπαράδοτο 5v5 Team Deathmatch, το Domination, που είναι η Capture the Flag έκδοση της σειράς, το Search and Destroy, ένα πιο τακτικό και ανταγωνιστικό mode με πολύ ενδιαφέρον και το Frontline, μια παραλλαγή του Team Deathmatch, στην οποία η κάθε ομάδα κάνει spawn στην βάση της. Φυσικά μπορείτε να κάνετε εξάσκηση σε όλα τα modes ενάντια σε AI bots. Κανένα παράπονο εδώ, η Tencent κατάφερε να αποδώσει όλη την εμπειρία του Call of Duty στο κινητό με αρκετή επιτυχία. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, το ότι μπορεί κάποιος να παίξει σχεδόν μια πιστή αντιγραφή του game σε μια φορητή συσκευή.

Battle Royale

Το Battle Royale είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα shooter το 2019, οπότε θα το συναντήσουμε και εδώ. Η κύρια έμπνευση προφανώς ήταν το BlackOut αν και δεν είμαι σίγουρος ότι εκεί υπήρχαν zombies, μάλλον πρόκειται για κάποιο εποχιακό halloween event. Για να πω την αλήθεια, προσωπικά δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον, καθώς αν θέλω να παίξω BR θα στραφώ στο PUBG. Παρόλα αυτά είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το mode θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου ίσως και περισσότερο από τα standard modes. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για first ή third person view, προφανώς σε διαφορετικό matchmaking. Ο χάρτης αν και αισθητά μικρότερος από ότι έχουμε συνηθίσει έχει ως αποτέλεσμα τα γρηγορότερα matches, αλλά πέραν αυτού καταφέρνει να εστιάσει στα απαραίτητα στοιχεία ενός Battle Royale παιχνιδιού, δηλαδή τα έντονα 1ν1 στην αρχή, τα long range shootout στο mid game και τα clutch στους τελευταίους κύκλους. Η γενική εντύπωση που άφησε το mode είναι θετική, και ακόμα και αν δεν το προτιμήσετε, μία έξτρα επιλογή είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Gameplay και σχόλια

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λίγο. Έχουμε να κάνουμε με ένα Call of Duty game, που από την φύση του είναι fast paced με έμφαση στα αντανακλαστικά και όλα κρίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, οπότε ο “ατσούμπαλος” χειρισμός είναι ένα βασικό πρόβλημα που μετριάζει αρκετά την εμπειρία. Δυστυχώς η Tencent έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό της, με την έλλειψη υποστήριξης controller. Θα μπορούσε απλά να έχει μια ξεχωριστή κατηγορία για παίκτες που δεν παίζουν με touchpad και τότε θα μιλάγαμε για ένα άλλο game.

Αν όμως το κρίνουμε ως μια πιο casual προσέγγιση που αποσκοπεί την μεταφορά του franchise σε φορητές συσκευές, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι σίγουρα πετυχημένο. Σαν ένα απλό καθημερινό mobile game το Call of Duty: Mobile είναι ένας αξιόλογος τρόπος να περάσετε την ώρα σας, όσο περιμένετε το λεωφορείο.

Το gameplay είναι ίδιο με αυτό που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια από την σειρά και το γεγονός ότι έχουν διαλεχτεί μερικοί από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους χάρτες από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς απλά κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό.

Τα όπλα και τα customization είναι αρκετά για να καλύψουν όλα τα playstyles, από rush με SMG μέχρι hard camping με κάποιο Sniper, ενώ το progression έχει έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό που δεν θα σας κρατήσει πίσω για πολύ. Επίσης υπάρχουν και limited time events με λίγο πιο ιδιαίτερους κανόνες, όπως sniper ή shotgun only, που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από την μονοτονία του Team Deathmatch.

Πρόοδος και μικροσυναλλαγές

Το Call of Duty: Mobile είναι εντελώς δωρεάν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή καμια δεκαριά popups κάθε φορά που ανοίγεται το game ή κάθε φορά που τελειώνετε ένα match, που θα σας υπενθυμίζουν ότι μπορείτε να πάρετε skins και άλλα cosmetics αν αγοράσετε το premium season pass που κοστίζει 11 ευρώ, ή το elite pass που κοστίζει 28 ευρώ. Τα καλά νέα είναι ότι η συνολική πρόοδος του παιχνιδιού είναι απρόσμενα γρήγορη. Μέχρι το level 30 κάνετε level up σχεδόν με κάθε match, ενώ όλα τα εξαρτήματα για τα όπλα μπορούν να ξεκλειδωθούν σε μία μόλις μέρα.

Μπορείτε να αγοράσετε όπλα με το in-game currency, το οποίο μαζεύετε σχετικά εύκολα ή μπορείτε να αγοράσετε COD points με τα οποία ξεκλειδώνετε ουσιαστικά οτιδήποτε θελήσετε, από όπλα και upgrades μέχρι skins, emotes και cosmetics. Όπως πάντα, όμως αυτά δεν παίζουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο στο παιχνίδι, οπότε είναι στην προτίμηση του καθενός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει στιγμή που να χάσετε από αντίπαλο επειδή αυτός έχει ξοδέψει παραπάνω χρήματα από εσάς.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Android.

IGN Greece Σήμερα κυκλοφορεί το εκπληκτικό Children of Morta Το Call of Duty Mobile ίσως προσθέσει υποστήριξη για controllers Το ψυχολογικό Moons of Madness αποκτάει ημερομηνία κυκλοφορίας

Πηγή: IGN Greece

Keywords
call of duty, mobile, mobile, call of duty, ps vita, phone, νέα, psp, vita, nintendo, black, ops, controller, emulator, game, team, blackout, zombies, halloween, view, long, clutch, franchise, rush, camping, sniper, time, skins, elite, currency, cod, android, ign, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, currency, ign, ημερομήνια, blackout, το ποντικι, ps vita, δωρεαν, κινητα, οθονες, παιχνιδια, χαρτες, ωρα, game, rush, time, vita, απλα, βρειτε, γεγονος, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εμπνευση, εξελιξη, επιτυχια, ιδιο, υπηρχαν, θυμιζει, κινητο, κυρια, κλασματα, λειτουργια, λεωφορειο, λειπει, λογια, λογο, μπορειτε, ομαδα, παντα, οθονη, ουσιαστικα, ουσιαστικο, πιστη, πληκτρολογιο, ποντικι, ρολο, σειρες, σιγουρα, σιγουρος, σιγουρο, σειρα, φυση, φυσικα, φορα, ψηφιακη, αδυνατες, black, phone, camping, clutch, cod, elite, εμφανισεις, εμφαση, emulator, franchise, halloween, controller, long, nintendo, ops, παιχνιδι, sniper, skins, team, θελω να, θετικα, view, χερια, zombies
Τυχαία Θέματα