Brexit: Η Τερέζα Μέι κερδίζει χρόνο, αλλά χάνει το κόμμα της

Η διήμερη σύνοδος κορυφής της ΕΕ έδωσε παράταση χρόνου στο Brexit και στην Τερέζα Μέι. Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνημένης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου 2019 αυξάνονται. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κέρδισε χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια προσέγγιση με τους Ευρωπαίους, ωστόσο την ίδια ώρα, απομακρύνεται ακόμη πιο πολύ από το κόμμα της.

Η συνάντηση των 27 ηγετών με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μπορεί να έγινε σε καλύτερο κλίμα σε σχέση με την τελευταία συζήτηση που είχε γίνει για

το Βrexit στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σάσλμπουργκ της Αυστρίας, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να επιτευχθεί μια συμφωνία ή έστω μια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι οποίες και πάλι δεν έγιναν. Για παράδειγμα, το ιρλανδικό ζήτημα, δηλαδή η διατήρηση των ανοικτών συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας (μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μετά το Βrexit αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο, αλλά και κρίσιμο, από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Κατά τη σύντομη παρουσίασή της στους ηγέτες της ΕΕ και σε μια μακρύτερη σε χρόνο συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Μέι προσπάθησε να δώσει θετικό πρόσημο στα πρόσφατα γεγονότα. Τόνισε την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εδαφική εφαρμογή της συμφωνίας απόσυρσης από το Γιβραλτάρ και τις στρατιωτικές βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. Επί της ουσίας όμως η Τερέζα Μέι, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας της για το ακανθώδες «ιρλανδικό θέμα», χωρίς να προσθέσει κάτι νέο που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή», ανέφερε παρόλα αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχους. Όμως το γενικό αίσθημα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ήταν απογοήτευση. «Κανείς δεν μοιράστηκε την αισιοδοξία της», δήλωσε χαρακτηριστικά μια ευρωπαϊκή πηγή. «Δεν υπήρχε νέα πρόταση». «Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από το Σάλτσμπουργκ. Είμαστε πιο κοντά σε τελικές λύσεις και μια συμφωνία για το Brexit, αν και μάλλον αυτό το συμπέρασμα είναι περισσότερο συναισθηματικό απ' ό,τι λογικό», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ακόμη «έτοιμος» να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαιώσει πως έχει σημειωθεί «αποφασιστική πρόοδος», σημειώνοντας όμως ότι αυτή η πρόοδος δεν υπάρχει ακόμα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε μεταξύ των 27 ηγετών, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφόσον έρθει το αίτημα αυτό από τη βρετανική πλευρά, οι Ευρωπαίοι θα το δεχθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα