Boundless Review

Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας....

Το Boundless πρωτοεμφανίστηκε το 2014 στο Steam Greenlight. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, συμπεριλαμβανομένου και του ονόματός του, που ήταν αρχικά Oort Online, ενώ φέτος κυκλοφόρησε ως ολοκληρωμένη δημιουργία πλέον, για PC και PS4. Το MMO sandbox της Wonderstruck προσφέρει μάλιστα και την δυνατότητα για cross-play μεταξύ των δύο.

Ξεκινώντας

στο Boundless δημιουργείτε τον χαρακτήρα σας με το -σχετικά φτωχό σε επιλογές- character creator. Μην περιμένετε βέβαια να καταλήξετε με έναν χαρακτήρα που σας μοιάζει, αλλά με έναν αξιαγάπητο μπλέ, μώβ ή πράσινο εξωγήινο. Κατόπιν θα ξυπνήσετε στο Sanctuary όπου θα εξοπλιστείτε με ένα βασικό εργαλείο για όλες τις χρήσεις και θα διαλέξετε τον πρώτο σας προορισμό από τους ορατούς πλανήτες στον ουρανό, αλλά και το ακριβές σημείο στο οποίο θα μεταφερθείτε. Εκεί θα σας δωθεί ένα εκτεταμένο tutorial, το οποίο διδάσκει τα βασικά του crafting system και της συλλογής πόρων από το περιβάλλον. Αφού το ολοκληρώσετε αφήνεστε ελεύθεροι να κάνετε ότι εσείς επιλέξετε.

Παρ’όλο που τεχνικά έχουμε να κάνουμε με ένα MMO, ο παίκτης είναι απόλυτα ελεύθερος να το αντιμετωπίσει ως single-player εμπειρία. Όμως αν παίζετε αποκλειστικά σόλο, θα χάσετε ίσως τα καλύτερα που έχει να προσφέρει το Boundless. H συνεργασία μεταξύ παικτών, είτε αυτοί είναι φίλοι είτε εντελώς άγνωστοι, είναι μια απόλυτα ικανοποιητική εμπειρία. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη τεράστιων οικισμών-πόλεων είναι απίστευτα δύσκολη για ένα άτομο, λόγω της ποσότητας πόρων που απαιτούνται. Αντίθετα σε μια ομάδα παικτών, ο καθένας είναι ελεύθερος να αναλάβει όποιο ρόλο τον ελκύει. Μπορείτε να γίνετε κυνηγοί, να αναλάβετε τις κατασκευές εργαλείων και άλλων χρήσιμων αντικειμένων ή ακόμα και να ασχοληθείτε με το εμπόριο, το οποίο γίνεται αποκλειστικά μέσω των παικτών και όχι με τους κλασικούς εμπόρους NPCs που συναντάμε σε πολλούς άλλους τίτλους.

Κάθε παίκτης μπορεί να θέσει στην απόλυτη διάθεσή του εκτάσεις εδάφους ή να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες μέσω των plots. Σε αυτές άλλοι παίκτες δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τίποτα, εκτός αν τους έχει επιτραπεί από τον ιδιοκτήτη. Αυτό εξαλείφει το griefing και προστατεύει τα προσωπικά αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοχή του παίκτη. Ταυτόχρονα όμως λειτουργεί και ως λόγος ύπαρξης των microtransactions του τίτλου. Μπορείτε να αγοράσετε Cubits, όπως ονομάζεται το συνάλλαγμα του Boundless, και με αυτά να αποκτήσετε επιπλέον plots που θα προσφέρουν επιπλέον προσωπικό χώρο. Δεν είστε όμως αναγκασμένοι να πληρώσετε, αφού κάθε φορά που αναβαθμίζεται ο χαρακτήρας σας κερδίζετε plots. Η μόνη περίπτωση στην οποία ίσως αναγκαστείτε είναι εάν θέλετε να χτίσετε μόνοι έναν ολόκληρο οικισμό.

Με όσα έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα, κάποιος θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση ότι το Boundless λαμβάνει χώρα σε έναν μόνο πλανήτη. Αυτό δε θα μπορούσε να είναι λιγότερο αληθές. Μέσω των portals μπορείτε να ταξιδεύετε στιγμιαία από πλανήτη σε πλανήτη, χωρίς loading screens. Η μετάβαση είναι τόσο εντυπωσιακή όσο στο πρώτο Portal, ίσως και περισσότερο καθώς οι πλανήτες είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους τόσο σε χρώματα όσο και στην χλωρίδα και πανίδα. Το συνολικό σύμπαν είναι procedurally generated, αλλά δεν υποφέρει από το σύνηθες πρόβλημα άλλων αντίστοιχα κατασκευασμένων κόσμων, που μοιάζουν αταίριαστοι και χωρίς προσωπικότητα. Κάθε πλανήτης έχει τη δική του ταυτότητα και ξεχωρίζει από τους προηγούμενους, ενώ το τυχαίο στοιχείο στην κατασκευή του ποτέ δεν είναι δυσανάλογα εμφανές στον παίκτη.

Το πρόβλημα με το Boundless είναι ότι στην υλοποίησή του, αυτή η μεγαλειώδης αίσθηση της μετακίνησης με portals, ή της οικοδόμησης τεράστιων οικισμών σε άγνωστους πλανήτες, έρχεται σε ισχυρή αντίθεση με αυτά που θα κάνετε το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου σας. Είναι δύσκολο να νιώθει κανείς ότι είναι ένα εξερευνητής του σύμπαντος όταν πρέπει να κόβει ξύλα για είκοσι λεπτά για να κατασκευάσει τα απαραίτητα για το ταξίδι. Καθώς προχωράτε το πρόβλημα σιγά σιγά εξαλείφεται όσο αυξάνονται οι πόροι σας, αλλά οι πρώτες ώρες ενασχόλησης μοιάζουν εξαιρετικά αργές και κουραστικές. Ένας ακόμα τομέας που χρήζει έντονης βελτίωσης είναι η μάχη, η οποία μοιάζει υπερβολικά.... αδέξια. Ευτυχώς ξεκινώντας έχετε την επιλογή στον πρώτο σας πλανήτη όλα τα πλάσματα να είναι φιλικά απέναντί σας, εξαλείφοντας την ανάγκη για μάχη μέχρι να εξοικειωθείτε με τα πολλά συστήματα του τίτλου.

Τα γραφικά του Boundless θυμίζουν έντονα το Minecraft, αλλά τα χρώματα είναι πιο έντονα και η γενικότερη αίσθηση των πλανητών είναι πιο... εξωγήινη. Ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα που δημιουργούν ενισχύει την αίσθηση του αγνώστου και της περιπέτειας με έναν διακριτικό, σχεδόν κομψό τρόπο. Δυστυχώς η μουσική και τα sound effects δεν είναι εξίσου καλά, χωρίς όμως να αφαιρούν σημαντικά από την εμπειρία.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Square Enix Collective.

IGN Greece Achtung! Cthulhu Tactics - PC Launch Trailer Surviving Mars: Space Race - Announcement Trailer AI War 2 - Early Access Launch Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα