Berlinale 2019 | Οι μεγαλύτεροι σταρ της φετινής διοργάνωσης

Βγαίνεις από μία ταινία από το Sony Center μέσα στο κρύο της βερολινέζικης νύχτας. Περπατάς με βήμα γρήγορο προς την επόμενη, τρία τετράγωνα πιο μακριά, με κε κατεύθυνση το Berlinale Palast. Oσο διαπραγματεύεσαι να προλαβαίνεις να στηθείς στην ουρά για να φας κάτι γρήγορο στις street food καντίνες του φεστιβάλ, ακούς φωνές και βλέπεις να φωτίζεται ο ουρανός από τα φλας.

Μπροστά από το Hayatt Hotel,

το ξενοδοχείο που συνορεύει με το κόκκινο χαλί της Berlinale και είναι τόπος συνάντησης με τα ταλέντα του φεστιβάλ (στον πρώτου του όροφο βρίσκεται η αίθουσα των συνεντεύξετων Τύπου) έχουν σταματήσει μία σειρά από λιμουζίνες. Η πίσω πόρτα ανοίγει και μία μαυροντυμένη ξανθιά γυναίκα με μαύρα γυαλιά βγαίνει προκαλώντας τις φωνές και τα φλας των παπαράτσι.

Πλησιάζεις. Είναι η Κατρίν Ντενέβ. Η Grande Damme του γαλλικού σινεμά έχει τελειώσει τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας «Αποχαιρετισμός στη Νύχτα» (μία ακόμα συνεργασίας της με τον Αντρέ Τεσινέ, που προβάλεται στο φεστιβάλ εκτός διαγωνιστικού) κι έχει τώρα σταματήσει στο δρόμο, για να υπογράψει υπομονετικά αυτόγραφα στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Kάποιος της φωνάζει «Μαντάμ Ντενέβ, χαμογελάστε!» κι εκείνη συνεχίζοντας να υπογράφει απαντά «Γιατί να χαμογελάει κάποιος στις μέρες μας;». Η στιγμή μπορεί να παρεξηγηθεί. Να πει κανείς ότι η Ντενέβ είναι σνομπ, δυσκολεύεται να χαρίσει ένα χαμόγελο στην κάμερα ενός θαυμαστή της . Από ένστικτο, θεωρούμε ότι είπε, έτσι φευγαλέα, κάτι εντελώς άλλο. Αλλωστε έχει βγει κι από μία συζήτηση αρκετά σοβαρή. Η νέα ταινία της την θέλει γιαγιά ενός νεαρού που μαθαίνει ότι εντάχθηκε σε μία γαλλική ομάδα νεο-ναζί. Ναι, ζούμε σ' έναν άλλο, τρομαχτικό κόσμο. Πολλες φορές δεν έχουμε κέφι να χαμογελάσουμε.

Aπομακρύνεσαι από το πεζοδρόμιο του Hayatt, παίρνεις ένα πρέτσελ με βούτυρο από τον κουλουρτζή έξω από το θέατρο, μπαίνεις βιαστικά στην επόμενη ταινία.

Αυτή, είναι μία απλή Τρίτη σ' ένα τέτοιο μεγάλο φεστιβάλ.

Ποιοι σταρ πάτησαν το κόκκινο χαλί της Berlinale 2019

Bρισκόμαστε πλέον μετά τη μέση του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ενα φεστιβάλ με ενδιαφέρουσες ταινίες, τόσο στο διαγωνιστικό όσο και στο παράλληλο πρόγραμμα του Πανοράματος. Ομως, οφείλουμε να ομολογήσουμε με έκπληξη, ότι το (συνήθως ερωτευμένο με το Χόλιγουντ) φεστιβάλ Βερολίνου, φέτος δεν έφερε τις μεγάλες, χολιγουντιανές ταινίες που θα έφερναν δεκάδες λαμπερούς σταρ στο κόκκινο χαλί.

Οχι ότι έλειψαν τα διάσημα χαμόγελα. Με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής της Ζιλιέτ Μπινός να παρακολουθεί καθημερινά τις ταινίες του διαγωνιστικού, είχαμε πολλές ευκαιρίες για να θαυμάσουμε την κομψότητά της στο κόκκινο χαλί.

O υποψήφιος για Οσκαρ Α' Ανδρικού φέτος, Κρίστιαν Μπέιλ, έφερε το «Vice» για προβολές στο Βερολίνο, κάνοντας έτσι μία παράπλευρη εκστρατεία για την οσκαρική κούρσα στο μεγάλο ευρωπαϊκό φεστιβάλ.

Ο Κέισι Αφλεκ, o μικρός αδελφός του Μπεν Αφλεκ, σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, παρουσίασε την νέα του ταινία «Light of My Life» στο κοινό της Berlinale, μία συγκινητική κι υπέροχη sci-fi παραβολή για το τέλος του κόσμου, έναν πατέρα και την μικρή του κόρη.

O Μελβίλ Πουπό, το πάλαι ποτέ enfant terrible του γαλλικού σινεμά, ήταν εδώ ως πρωταγωνιστής του Φρανσουά Οζόν στη «Χάρη του Θεού», ο Τζέιμι Μπελ (ο μικρός «Μπιλι Ελιοτ» μεγάλωσε) παρουσίασε τη νέα του προκλητική ταινία το «Skin», η Ζόι Καζάν, ο Μπίλι Νάι («Love, Actually»), ο Tαχάρ Ραχίμ («Προφήτης») πλαισίωσαν το καστ του «The Kindness of Strangers», η Nταϊάν Κρούγκερ έφερε τη νέα της ταινία «The Outcast».

Eίναι φανερό ότι σε σύγκριση με άλλες χρονιές που τρέχαμε από τον Τζορτζ Κλούνεϊ στην Αντζελίνα Τζολί και πίσω στην Madonna, φέτος το φεστιβάλ δεν έχει star power.

Tιμητικό βραβείο στην Σάρλοτ Ράμπλινγκ

Εφόσον ξεκινήσαμε με μία μεγάλη κυρία, ας τελειώσουμε με μία ακόμα μεγάλη κυρία. Η τιμητική Χρυσή Αρκτος φέτος θα απονεμηθεί στην Σάρλοτ Ράμπλινγκ (το «45 Χρόνια» το είχαμε δει πριν από μερικά χρόνια εδώ, στην Berlinale).

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού σινεμά («Ο Θυρωρός της Νύχτας», «Οι Καταραμένοι», «Η Ετυμηγορία»), την εποχή που το σινεμά άλλαζε, πειραματιζόταν, πρότεινε κάτι διαφορετικό θα παραλάβει το βραβείο της σε μία λαμπερή, τιμητική εκδήλωση στο Berlinale Palast την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα