Basket League: Ο Ολυμπιακός ανέβηκε ένα επίπεδο, ο Παναθηναϊκός κατέβηκε ένα

Σ’ ένα ακόμα «ραντεβού» τίτλου, το εικοστό τα 32 τελευταία χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα τεθούν αντιμέτωποι, ως συνεπείς στην πρόκριση τους από τους ημιτελικούς. Με διαδικασία «fast track» ο αήττητος Ολυμπιακός των 27 αγώνων

στο φετινό πρωτάθλημα, με αξιοποίηση του πλεονεκτήματος έδρας ο Παναθηναϊκός, στον πέμπτο αγώνα με το Περιστέρι και σκορ 3-2. Όπως και πέρυσι, με αντίπαλο την Λάρισα, οι «πράσινοι»…αγκομάχησαν για να φτάσουν να παραταχθούν απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο τους.

Οποιαδήποτε άλλη σκέψη έγινε από τον οποιοδήποτε για να…απέφευγε ο Παναθηναϊκός να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στους τελικούς, είναι υβριστική και προσβλητική για την ιστορία της ομάδας που είναι πολυνίκης στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, από την θέσπιση του και στην συλλογή των περισσοτέρων τίτλων από κάθε άλλη ομάδα.

Γιατί, ο Παναθηναϊκός έχει παίξει σε 26 τελικούς των πλει οφ, έχει κατακτήσει 19 πρωταθλήματα από την σεζόν 1992-93 και η αποστολή του είναι να συμμετέχει στους τελικούς και στον διπολισμό διεκδίκησης του τίτλου. Συνεπώς, παραφράζοντας τον τίτλο της παιδικής ταινίας, πριν από 23 χρόνια, «οι κότες…δεν το έσκασαν»…

Πρώτος τελικός στο ΣΕΦ, την ερχόμενη Κυριακή και μετά αλλαγή έδρας στο ΟΑΚΑ και πάλι στο Νέο Φάληρο, ο τρίτος τελικός, με την γνωστή διαδικασία.

Ο Ολυμπιακός, εκτός του πλεονεκτήματος έδρας, όπως και στους περσινούς τελικούς έχει σαφές προβάδισμα για την υπεράσπιση του τίτλου του. Γιατί, απλά και αποδεδειγμένα, έχει ανεβεί ένα αγωνιστικό επίπεδο από την περσινή σεζόν, ενώ ο Παναθηναϊκός, παράλληλα, έχει κατεβεί ένα επίπεδο, με την εικόνα που έδειξε όλη την σεζόν σε Ευρωλίγκα και Ελλάδα. Πέντε ήττες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και δυο στα πλει οφ, από το Περιστέρι. Οι «πράσινοι» παίζουν με 5 ξένους στα φετινά πλει οφ, έχουν μόνο έναν κλασσικό πλει μέικερ (Λι) και χρησιμοποιούν κατ’ανάγκη στην ίδια θέση, τον Πονίτκα, όταν ο Ολυμπιακός έχει 3 δημιουργούς παιχνιδιού.

«Μουσικές καρέκλες» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Αγραβάνης το παιχνίδι της πρώην ομάδας του και η παρομοίωση ήταν άκρως εύστοχη. Ρεαλιστικά, ο Ολυμπιακός που έχει ξεπεράσει πλήρως το σοκ απώλειας της Ευρωλίγκα, με τον τρόπο που το βίωσε και τον «εφιάλτη» του Γιουλ, περιμένει με ορθάνοιχτο στόμα τον Παναθηναϊκό.

Και υπάρχει η διάθεση αγνώστου αριθμού…υπερφίαλων, των οποίων η μνήμη επιστρέφει στο 1996, για να «σπάσει» και το συν 35 από το 73-38 του Γιάννη Ιωαννίδη.

Με «αφ’ υψηλού»…ματιά, όμως, δεν γίνεται σωστή δουλειά. Ούτε με έλλειμα σεβασμού, ακόμα και σ’ έναν αντίπαλο που κάνει, ήδη, σχέδια για την επόμενη σεζόν και θέλει να αφήσει πίσω του, την φετινή, ως κακή παρένθεση στην ιστορία του. Ο Ολυμπιακός έχει 13 συνεχόμενες νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είναι απόλυτα επιβλητικός, αλλά τα ρεκόρ και τα σερί έρχονται σε δεύτερη μοίρα από τα πρωταθλήματα που γράφονται στην ιστορία. Και ο Μπαρτζώκας θα ακολουθήσει την πεπατημένη, διαθέτοντας καλύτερη ομάδα. Για να νικήσει ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό, δεν φτάνει ούτε ένα, ούτε δυο, πιθανώς ούτε τρία καλά δεκάλεπτα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλο δρόμο από το να αμφισβητήσει τον άγραφο κανόνα του μπάσκετ που υπαγορεύει ότι σε 5 παιχνίδια, ο καλύτερος θα νικήσει τα περισσότερα.

Με την «γλώσσα» των αριθμών

Από την σεζόν 2005-06, μέχρι και τους περσινούς τελικούς των πλει οφ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, δεν διεκδίκησαν τον τίτλο, μόνο τρείς φορές (2018-2021), γιατί τις δυο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν υποβιβαστεί οικειοθελώς στην πρώην Α2 κατηγορία (2018-19, 2020-21) και την μια, επειδή η αγωνιστική περίοδος ακυρώθηκε, λόγω της πανδημίας.

Συνολικά, από την ίδρυση του ΕΣΑΚΕ και την επαγγελματοποίηση του μπάσκετ, την σεζόν 1991-92, οι «αιώνιοι» έχουν τεθεί αντιμέτωποι στους 19 τελικούς, εκ των οποίων οι 14 ήταν συνεχόμενοι, σαν ετήσιο «ραντεβού» τίτλου.

Ισοπαλία υπάρχει και στα «sweep», εκατέρωθεν, με 2 αήττητες κατακτήσεις τίτλων (3-0) από τους «πράσινους» (2005-06, 2012-13) και τους «ερυθρόλευκους» (2014-15, 2021-22).

Δέκα σεζόν, ο τίτλος έχει κριθεί στον πέμπτο και τελευταίο τελικό, με τον Παναθηναϊκό να έχει στεφθεί 7 φορές πρωταθλητής (1999, 2001, 2007, 2008, 2014, 2017, 2018) και 3 φορές (1995, 1996, 2012) ο Ολυμπιακός.

Με μειονέκτημα έδρας, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 5 πρωταθλήματα, ενώ ο Ολυμπιακός έχει μια κατάκτηση τίτλου (1993), με το ίδιο ντεζαβαντάζ.

Με σκόρ 3-1 νίκες, ο Παναθηναϊκός έχει 3 κατακτήσεις τίτλου, συνεχόμενες σεζόν (2009, 2010, 2011) και ο Ολυμπιακός δυο (1993, 2016).

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έχουν τεθεί αντίπαλοι ποτέ στους μικρούς τελικούς των πλει οφ για την διεκδίκηση της 3ης θέσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα