Assassin's Creed Odyssey Preview

Αρχαιοελληνικό κάλλος

Ακόμη και οι πιο φανατικοί φίλοι της σειράς θα συμφωνήσουν ότι μετά το Brotherhood, το Assassin's Creed είχε αρχίσει να δείχνει έντονα σημάδια στασιμότητας. Μετά το συμπαθητικό Assassin's Creed Syndicate, η Ubisoft αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική της αγρανάπαυσης. Οι ευεργετικές συνέπειες αυτού του... διαλείμματος από τις ετήσιες κυκλοφορίες φάνηκαν στο Assassin's Creed Origins. To τελευταίο σηματοδότησε την επιστροφή της αγαπημένης μας σειράς στις επιτυχίες, αλλά και την αλλαγή/εξέλιξη αρκετών πεπαλαιωμένων

μηχανισμών (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύστημα μάχης) της.

H Ubisoft μετά το θετικό feedback που έλαβε θα μπορούσε να επαναπαυτεί και να μας σερβίρει... ξαναζεσταμένο φαγητό, όπως ακριβώς έκανε αρκετές φορές στο παρελθόν. Προς τιμήν της αυτή τη φορά αποφασίζει να σκοπεύσει ψηλότερα και να εξελίξει ακόμη περισσότερο τη σειρά. Η μεγαλύτερη αλλαγή που συναντάμε στο Assassin's Creed Odyssey είναι στο ύφος του gameplay. Από το ξεκίνημα της η σειρά κατατάσσονταν στον χώρο των open world Action-Adventures, πλέον όμως έχουμε να κάνουμε με ένα open world Action RPG. Προφανώς και στο παρελθόν είχαμε δει κάποια RPG ψήγματα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το Assassin's Creed IV: Black Flag λόγου χάρη ήταν ένα RPG. Για να λέγεσαι RPG -τουλάχιστον στα δικά μου κατάστιχα- θα πρέπει να προσφέρεις μια role-playing εμπειρία. Αυτό ακριβώς κάνει και το Assassin's Creed Odyssey.

Στο τελευταίο δίμηνο η Ubisoft ετοίμασε τρία preview builds του Assassin's Creed Odyssey δίνοντάς μας την δυνατότητα να σχηματίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το περιεχόμενό του. Τα δύο πρώτα εξελίσσονταν στο mid και στο late game, ωστόσο προσφάτως είχαμε την δυνατότητα να παίξουμε το νέο εγχείρημα της Ubisoft Quebec από την αρχή του. Μετά από δύο περίπου ώρες gameplay στις πρώτες αποστολές του Assassin's Creed Odyssey είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι το νέο κεφάλαιο της σειράς θα σκάσει σαν... ατομική βόμβα στην παγκόσμια gaming κοινότητα. Αν θέλετε να μάθετε για ποιο λόγο προβαίνουμε σε τόσο βαρύγδουπες δηλώσεις, δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω.

Το Assassin's Creed Odyssey λαμβάνει χώρα στο 431 π.Χ κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και μας αφηγείται την ιστορία ενός απογόνου του Λεωνίδα. Στο ξεκίνημα της περιπέτειάς σας θα σας δοθεί η δυνατότητα να επιλέξετε τον χαρακτήρα σας μεταξύ του Alexios και της Kassandra. Εμείς επιλέξαμε να παίξουμε ως Alexios ξεκινώντας από το νησί της Κεφαλλονιάς. Το πως ακριβώς ο Alexios βρέθηκε στην Κεφαλλονιά, καθώς και τα γεγονότα πριν την ενηλικίωση του είναι άγνωστα εξαρχής, ωστόσο ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται trigger διάφορα flashbacks, τα οποία μας δίνουν κάποιες σποραδικές πληροφορίες.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά συνειδητοποιήσαμε ότι η Ubisoft Quebec τηρεί την υπόσχεσή της παρουσιάζοντας μας ένα open world Action RPG. To “action” συστατικό του gameplay δεν έχει αλλάξει και πολύ σε σύγκριση με το Assassin's Creed Origins, έστω κι αν ο χαρακτήρας σας αυτή την φορά δεν χρησιμοποιεί ασπίδα για να μπλοκάρει τις επιθέσεις των αντιπάλων του. Αντ' αυτού θα χρειαστεί είτε να κάνετε parry πατώντας ταυτόχρονα τα δύο bumpers (RB και LB στο Xbox One) του χειριστηρίου σας, είτε να κάνετε dodge. Το parrying απαιτεί όπως είναι φυσικό και το κατάλληλο timing, ωστόσο αν ο χρονισμός σας είναι ο κατάλληλος θα αποκρούσετε το χτύπημα του αντιπάλου σας και θα τον αφήσετε ευάλωτο σε μια ενδεχόμενη αντεπίθεσή σας.

Το A.I παρουσιάζεται βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που είχαμε συναντήσει στο Origins, οπότε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάθε αναμέτρηση με την ανάλογη σοβαρότητα. Καλό θα είναι να δώσετε προσοχή και στο level των αντιπάλων σας, καθώς δεν υπάρχει scaling. Παράλληλα, μέσω του notoriety system αποκτάτε κακή φήμη όταν προβαίνετε σε λεηλασίες ή σκοτώνετε αδιακρίτως. Μην προκαλείτε την τύχη σας, καθώς είναι πιθανό να επικηρυχτείτε και τραβήξετε την προσοχή διαφόρων μισθοφόρων, οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτα να σας σκοτώσουν για... λίγες δραχμές. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο, ότι συνολικά υπάρχουν τέσσερα επίπεδα δυσκολίας. Το normal επίπεδο προσφέρει μια επιεικώς ικανοποιητική πρόκληση, καθώς αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσετε όλες τις προαιρετικές αποστολές σε κάθε περιοχή και να αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό gear δύσκολα θα αντιμετωπίσετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η λέξη “τεράστιος” είναι πολύ μικρή για να περιγράψει το μέγεθος του χάρτη του Assassin's Creed Odyssey, ο οποίος περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. O τρόπος με τον οποίο έχει αποδοθεί ο κόσμος είναι αν μη τι άλλο μαεστρικός, καθώς παίζοντας μας δόθηκε η εντύπωση ότι πραγματικά βρισκόμασταν στην αρχαία Κεφαλλονιά. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν επισκεφθούμε και την Αθήνα στην τελική έκδοση του παιχνιδιού. Εν τω μεταξύ, οι developers μπορεί να παιδεύτηκαν -όπως μας αποκάλυψαν- για να αποδώσουν αυτό μοναδικό γαλάζιο χρώμα των ελληνικών θαλασσών, αλλά εν τέλει τα κατάφεραν. Το Sea of Thieves αξίζει να είναι υπερήφανο για τις θάλασσες του, αλλά μόλις το Assassin's Creed Odyssey κυκλοφορήσει είναι δεδομένο ότι θα αποκτήσει ένα δυνατό ανταγωνιστή. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο βυθός των θαλασσών, όπως θα διαπιστώσετε αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τις διάφορες υποβρύχιες αποστολές.

Για να πούμε την αλήθεια και στο Assassin's Creed Origins είχαμε δει εξαιρετικά δείγματα γραφής σε όλους του παραπάνω τομείς, ωστόσο η διαφορά εδώ είναι ότι όλο αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στήνεται μέσα σε αυστηρά RPG πλαίσια. Το πρώτο βήμα για την μετενσάρκωση της σειράς σε ένα Action RPG γίνεται μέσω της ελευθερίας επιλογών που σας παρέχεται στους διαλόγους. Στο δικό μας playthrough επιλέξαμε να υποδυθούμε έναν αδίστακτο Alexios, ο οποίος σκοτώνει όσους εχθρούς ζητούν έλεος ή όσους του χρωστάνε χρήματα. Το τι αντίκτυπο έχει κάθε απόφασή σας στην εξέλιξη του βασικού story μένει να το δούμε στην πορεία, ωστόσο από πολύ νωρίς είδαμε ότι κάθε μας πράξη είχε και την ανάλογη επίπτωση. Για παράδειγμα, μια πράξη συμπόνοιας απέναντι σε έναν NPC μας αντάμειψε με ένα σπάνιο σπαθί, ενώ η στυγνή δολοφονία ορισμένων φρουρών συνέβαλε στο να αποκτήσουμε κακή φήμη.

Τα μόνα μας παράπονα εστιάζονται στο κομμάτι του parkour, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε έναν από τους βασικούς και αναπόσπαστους μηχανισμούς της σειράς. Για την ώρα κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς έχοντας δει μόλις μια περιοχή του χάρτη δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Στο χρονικό διάστημα που παίξαμε πάντως χρειάστηκε μόλις μια φορά να κάνουμε parkour για να σκαρφαλώσουμε πάνω σε ένα άγαλμα και να φτάσουμε στο σχετικό viewpoint.

Συνοψίζοντας, στο Assassin's Creed Odyssey η Ubisoft παίρνει την αφρόκρεμα (μόνο στο parkour μας τα χαλάει λίγο) ή αν προτιμάτε τα καλύτερα στοιχεία όλων των Assassin's Creed και τα συνδυάζει πάνω σε ένα αμιγώς RPG υπόβαθρο. Η τακτική του “παίρνω λίγο από όλα”, δηλαδή σύστημα μάχης από το Origins και ναυμαχίες/υποβρύχιες εξερευνήσεις από το Black Flag δεν είναι άγνωστη στην Ubisoft, καθώς κάτι αντίστοιχο έπραξε και στο Far Cry 5 με θεαματικά αποτελέσματα. Εάν βάλουμε όμως στην εξίσωση και τους RPG μηχανισμούς, όπως την ελευθερία επιλογών στους διαλόγους και τα branching quests είναι λογικό να περιμένουμε ένα ακόμη καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Θα καταφέρει άραγε η σειρά Assassin's Creed να αγγίξει την τελειότητα; H απάντηση θα δοθεί στις 5 Οκτωβρίου.

IGN Greece Assassin's Creed Odyssey: Ανακοινώθηκε cloud έκδοση για το Nintendo Switch AC Odyssey: Τα φιλόδοξα post-launch σχέδια του παιχνιδιού Πώς το Assassin's Creed αποφάσισε να ασπαστεί την πιο 'μυθολογική' πλευρά της αρχαιοελληνικής ιστορίας

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα