Arma 3 Contact Review

Tin Foil Hat Included!

Στον κόσμο των στρατιωτικών εξομοιωτών την τιμητική τους είχαν ανέκαθεν τα "what if" σενάρια. Μετά τα θαμνώδη ελληνικά νησιά του Arma 3 και τις ατίθασες ζούγκλες του Apex DLC, η Bohemia Interactive προσθέτει ένα νέο περιβάλλον για να αναπτύξουν οι παίκτες τις τακτικές τους ενάντια σε νέους και παλιούς εχθρούς. Πυκνή βλάστηση, λόφοι, και μεγάλα ξέφωτα χαρακτηρίζουν τα τοπία του Arma 3 Contact, στα πλαίσια του οποίου μια νέα

απειλή θα έρθει από το διάστημα, για να δοκιμάσει τα όρια των Νατοϊκών δυνάμεων.

Η εμπνευσμένη από την Πολωνία και την Λιθουανία, Livonia, είναι ένα κρατίδιο στην κεντρική Ευρώπη που συνορεύει με την Ρωσία. Είναι γεμάτη με γραφικά χωριά, υπέροχες δασώδεις εκτάσεις, αλλά και απότομους γκρεμούς. Εκεί, οι τοπικές δυνάμεις, Livonian Defense Force (LDF), μαζί με τo ΝΑΤΟ εκπονούν από κοινού ασκήσεις για να “ενοχλήσουν” τους Ρώσους γείτονες που περιμένουν να καταβροχθίσουν το κρατίδιο με την πρώτη ευκαιρία. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και το γλωσσικό χάσμα κάνει τις ασκήσεις ιδιαίτερα δύσκολες.

Ο παίκτης μπαίνει στον ρόλο ενός χειριστή drone, του Aiden Rudwell, στη μέση μίας αψιμαχίας μέσα στην άσκηση. Η άσκηση συνεχίζεται κανονικά, όταν ξάφνου τα συστήματα ενός βομβαρδιστικού χαλάνε με αποτέλεσμα να χτυπηθεί μια βάση των νατοϊκών/LDF. Δύο εβδομάδες μετά και αφού οι Νατοϊκές μονάδες έχουν δεχθεί ξεκάθαρες εντολές να αποχωρίσουν, ένα HPM (High Power Microwave pulse, ένα είδος EMP) χτυπάει την περιοχή και ψήνει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα από ελικόπτερα μέχρι καρδιακούς βηματοδότες απλά σταματάνε να δουλεύουν. Χωρίς επικοινωνία ακολουθεί το χάος, ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι. Βρε μήπως μπούκαραν οι Ρώσοι; Δεν ακούγεται απίθανο το σενάριο, υπάρχουν φήμες για κάτι «σπετζνάδες» που έχουν περάσει τα σύνορα και παίρνουν μάτι τις ασκήσεις… Ε πριν καλά-καλά σου δημιουργηθεί η απορία, εμφανίζεται από πανω σου ένα τεράστιο εξωγήινο mothership και επικρατεί πανικός.

Οι Livonians αποφασίζουν ότι οι εξωγήινοι είναι απειλή και αμέσως επιτίθενται, ενώ ο Aiden, εξαιτίας του γενικότερου χαμού, καταλήγει να βρίσκεται με μια ομάδα Νατοϊκών λιποτακτών που συνοδεύουν δύο επιστήμονες στις προσπάθειες τους να εξακριβώσουν τη φύση και τις προθέσεις των «επισκεπτών». Οι επισκέπτες δείχνουν να εκπέμπουν ένα μεγάλο εύρος ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για να επικοινωνήσουν, και ο Aiden όντας ο μοναδικός με τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία, κρίνεται ο πλέον κατάλληλος για να κάνει την πρώτη επαφή!

Σε αυτό το πλαίσιο ο παίκτης έχει στη διάθεση του νέο εξοπλισμό, όπως τροχοφόρα drones και δέκτες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Στο Contact θα δούμε νέες δασικές παραλλαγές για τις Νατοϊκές δυνάμεις, καθώς και δύο νέες παρατάξεις, του Ρώσους Spetsnaz με 5 νέα όπλα, την Livonian Defense Force ενώ προστίθενται δωρεάν για όλους τους παίκτες πάνω από 100 αντικείμενα περιβάλλοντος για να γεμίσουν τους χάρτες τους και επίσης κάνει την επιστροφή του το θρυλικό τρακτέρ από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Περπατώ, περπατώ εις το δάσος όταν ο E.T. δεν είναι εδώ...

Στο μεγαλύτερο μέρος της πλοκής, ο παίκτης θα βρίσκεται στα σκοτεινά δάση της Livonia τη νύχτα και θα εκτελεί ένα εύρος αποστολών. Αυτό σημαίνει ότι η εξαιρετική ομορφιά των τοπίων, χάνεται εξαιτίας του σκοταδιού και της ομίχλης. Βέβαια η ατμόσφαιρα, η άγνωστη φύση των εξωγήινων, καθώς και ο μόνιμος ανθρώπινος κίνδυνος της LDF έκαναν την ενασχόληση με την ιστορία ιδιαίτερα ευχάριστη.

Το συναίσθημα που προκαλείται όταν είσαι μόνος σου σε ένα δάσος, το οποίο γνωρίζεις ότι είναι γεμάτο με Spetsnaz και LDF, ενώ ακολουθείς όσο πιο ήσυχα μπορείς τον βόμβο που εκπέμπει ένα εξωγήινο σκάφος είναι ξεχωριστό. Θες αναπάντεχα να δώσεις μια απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που έχεις σχετικά με τη φύση των εξωγήινων, αλλά ταυτόχρονα η παντελής άγνοια σε κρατάει αγκιστρωμένο στην οθόνη. Εκτός αυτού οι ανατριχίλες που προκαλούνται από την μουσική υπόκρουση και την απρόσμενη συμπεριφορά των εξωγήινων ολοκληρώνουν το first contact vibe.

Σε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού μάλιστα δεν θα χρειαστεί καν να πυροβολήσετε. Ο Aiden δουλεύει κατά βάση μόνος του, οι εχθροί θα έχουν πάντα το αριθμητικό πλεονέκτημα και θα αναγκαστείτε να ακολουθήσετε μια Stealth προσέγγιση. Ο εξοπλισμός που είναι στην διάθεση σας δυστυχώς δεν βοηθάει πάρα πολύ, για παράδειγμα, δεν έχετε πρόσβαση σε γυαλιά νυχτερινής οράσεως για να μπορείτε να εντοπίσετε τους εχθρούς σας πάρα μόνο κάποιες διόπτρες που αποκτάται μέσω side missions.

O Aiden όμως έχει μερικά άλλα gadgets που στο συγκεκριμένο περιβάλλον του δίνουν το πλεονέκτημα. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ένα Spectrum Device/Scanner που επιτρέπει τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αναπαραγωγή ηλεκτρομαγνητικών σημάτων. Ο παίκτης λοιπόν εκτός από εξωγήινους, μπορεί να εντοπίσει και συχνότητες ασυρμάτων και drones που τυχών επιβίωσαν του EMP. Παρεμβαίνοντας σε αυτές τις συχνότητες, ο παίκτης μπορεί να προβεί σε ένα μεγάλο εύρος από δολιοφθορές, όπως να δώσει ψευδείς εντολές σε μονάδες, να χακάρει drones και γιατί όχι, να παρουσιάσει στους επισκέπτες του πλανήτη μας τον πολιτισμό μας, εκπέμποντας ψήγματα από Tchaikovsky και Smetana.

«Περιλαμβάνει καπελάκι από αλουμινόχαρτο.»

Κάπου εδώ όμως τελειώνει η ευχαρίστηση του Arma 3 Contact DLC και ξεκινούν τα προβλήματα. Η A.I είναι ικανή να εντοπίσει και να πυροβολήσει τον παίκτη μέσα στο απόλυτο σκοτάδι από απόσταση μισού χιλιομέτρου, καταστρέφοντας έτσι το immersion. Εκτός αυτού η A.I καταφέρνει να αστοχεί σε μικρές αποστάσεις ή να εμφανίζεται αναπάντεχα μπροστά στον παίκτη. Το immersion δυστυχώς χτίζεται πολύ δύσκολα, αφού για κάποιο λόγο ο χάρτης του νέου DLC τρέχει στα 30 FPS στην καλύτερη περίπτωση ανεξαρτήτως των γραφικών ρυθμίσεων και του συστήματος σας. Στον βασικό τίτλο μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερά 75-60 fps στο σύστημα μας [Ryzen 3 1300x, Radeon RX 570 4GB, 8GB RAM], κάτι που σημαίνει ότι κάτι πάει πολύ λάθος με το optimization κομμάτι του DLC συγκεκριμένα.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματάνε στον τεχνικό τομέα. Οι νέοι μηχανισμοί δεν επεξηγούνται ικανοποιητικά και ο παίκτης θα πρέπει πολλές φορές να μαντέψει τι πρέπει να κάνει ή να ακολουθήσει ανορθόδοξες προσεγγίσεις για να ολοκληρώσει τις αποστολές. Οι περιγραφές των αποστολών είναι και αυτές προβληματικές σε πολλά σημεία. Ο παίκτης πρέπει να κάνει κάτι ιδιαίτερα συγκεκριμένο, χωρίς να έχει διαθέσιμες ξεκάθαρες οδηγίες με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος από τις 7-12 ώρες της ιστορίας να σπαταλώνται σε trial and error προσεγγίσεις που έρχονται σε αντίθεση με την τακτική φιλοσοφία του military simulation είδους.

Τα Danger Zones είναι μια προσθήκη που δεν επιτρέπει στον παίκτη να κάνει ασύστολα save σε περιοχές υψηλού ρίσκου, παρά μόνο σε συγκεκριμένα Check-points. Αυτές είναι τοποθετημένες γύρω από περιοχές που ο παίκτης αναμένεται να πεθάνει συχνά, όπως πριν από μια αποστολή που πρέπει να κάνει sneak μέσα στη βάση της LDF και να κλέψει ένα βανάκι με εξοπλισμό. Βέβαια, η αυξημένη δυσκολία των αποστολών, η ακατανόητη φύση τους και η προβληματική A.I σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μπορείς να κάνεις save δίνει την αίσθηση ότι το DLC δεν είναι ολοκληρωμένο.

Για τους πιο σκληροπυρηνικούς παίκτες, το Arma 3 Contact DLC έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα με τη μορφή των assets, του map και των δύο νέων παρατάξεων και 5 όπλων στο multiplayer κομμάτι. Οι παίκτες θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τα σενάρια τους και να ευχαριστηθούν νέα τοπία στις αποστολές τους. Όλοι οι υπόλοιποι, δυστυχώς, έκτος και αν έχουν κάποια ιδιαίτερη αγάπη για τους εξωγήινους και τα καπελάκια απο αλουμινόχαρτο, κάλο θα είναι να αποφύγουν το Arma 3 Contact DLC μέχρι να λυθούν τα τεχνικά προβλήματα.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Bohemia Interactive.

IGN Greece Η Intel φέρνει εξαπύρηνους επεξεργαστές σε Ultrabooks Alienware Aurora 2019 Hands On Ανακοινώθηκε το Minecraft Dungeons - E3 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα