Aργεντινή: Πρόκριση made in Scotland! (pics, vid)

Όταν στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου του αγώνα Αργεντινής – Πολωνίας ο Αλέξις ΜακΆλιστερ με ωραία προσπάθεια νίκησε τον Βόιτσεχ Στέζνι για να ανοίξει το σκορ και τον δρόμο πρόκρισης της «αλμπισελέστε» στους «16» του Μουντιάλ, κάποιοι ίσως απόρησαν για το γεγονός ότι το επώνυμο του σκόρερ δεν παραπέμπει σε Αργεντινό, αλλά σε Σκωτσέζο.

Μια ματιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αργεντινής όμως, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι από την πρώτη μέρα που στο Μπουένος Άιρες κλώτσησαν μπάλα, πίσω από τις πιο σημαντικές στιγμές του αθλήματος στη χώρα κρύβεται ένας Σκωτσέζος!

Ο «πατέρας
του ποδοσφαίρου» της Αργεντινής

Όλα ξεκίνησαν από το μακρινό 1882, όταν ένας δάσκαλος και αθλητής από το Γκόρμπαλς της Γλασκώβης ονόματι Αλεξάντερ Γουότσον Χάτον, μπάρκαρε από την πατρίδα του για να αναζητήσει μία καλύτερη ζωή στη μακρινή Αργεντινή.

Δύο χρόνια αργότερα, ίδρυσε στο Μπουένος Άιρες το English High School και στη συνέχεια την ποδοσφαιρική σχολική ομάδα, που ονομάστηκε αρχικά Club Atlético English High School και στη συνέχεια Alumni.

Η συγκεκριμένη ομάδα, έμελλε να αναδειχτεί εννέα φορές πρωταθλήτρια Αργεντινής. Μάλιστα, παρ’ όλο που διαλύθηκε το 1911, μόνο οι Ρίβερ Πλέιτ, Μπόκα Τζούνιορς, Ράσινγκ, Ιντεπεντιέντε και Σαν Λορέντσο έχουν μέχρι σήμερα περισσότερα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας απ’ αυτή!

Η σημαντικότερη συνεισφορά του Γουότσον Χάτον όμως στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής, ήταν η ίδρυση της Argentine Association Football League το 1893. Ο εν λόγω οργανισμός, αποτελεί τον πρόδρομο της Asociación del Fútbol Argentino (AFA), της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής που υφίσταται σήμερα.

Έτσι, δικαιωματικά ο δάσκαλος από τη Γλασκώβη που έφυγε από τη ζωή στο Μπουένος Άιρες το 1936, θεωρείται σήμερα ως ο «πατέρας του ποδοσφαίρου» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής!

Ένας Σκωτσέζος σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ

Η σκωτσέζικη επιρροή στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο συνεχίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με τον Τζέιμς Μπράουν, έναν αγρότη από το Λιθ της Σκωτίας, ο οποίος μετανάστευσε και αυτός στην Αργεντινή μαζί με την σύζυγό του.

Οι Μπράουν είχαν εννέα γιους, εκ των οποίων οι επτά έγιναν ποδοσφαιριστές και έπαιξαν στους Alumni. Πέντε από αυτούς έγιναν διεθνείς με την Αργεντινή, με κορυφαίο τον Χόρχε Γκίμπσον Μπράουν, αρχηγό της Εθνικής από το 1908 έως το 1913.

Πολλές δεκαετίες αργότερα, ένας ποδοσφαιριστής με το επώνυμο Μπράουν και σκωτσέζικες ρίζες, έμελλε να γράψει ιστορία με το εθνόσημο. Ο Χοσέ Λουίς «Τάτα» Μπράουν, μπήκε την τελευταία στιγμή στην ενδεκάδα της Αργεντινής για το Μουντιάλ του 1986 αντί του Ντανιέλ Πασαρέλα και δεν βγήκε ποτέ μέχρι τον τελικό, όπου άνοιξε το σκορ βοηθώντας την ομάδα του Μαραντόνα να κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο, στο μοναδικό του διεθνές γκολ!

Μάλιστα, στα τελευταία λεπτά ο Μπράουν υπέστη εξάρθρωση ώμου, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο. Aκόμα και σήμερα οι…Άγγλοι κάνουν πλάκα στους γείτονές τους γι’ αυτόν, λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός Σκωτσέζος που έχει κατακτήσει Μουντιάλ!

Ο Μπράουν, έφυγε από τη ζωή το 2019 σε ηλικία μόλις 63 ετών, χτυπημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο γιος του υπουργού

Και φτάνουμε στον ΜακΆλιστερ, ο οποίος έχει σκωτσέζικες και ιρλαδικές ρίζες, με κάποιους από τους προγόνους του να κατάγονται από το Φάιφ της Σκωτίας. Φαίνεται και από την εμφάνισή του, καθώς πολλοί αποκαλούν τον παίκτη της Μπράιτον «Colo», δηλαδή «κοκκινομάλλη»! Το παρατσούκλι πάντως δεν του άρεσε και έτσι με παρέμβαση του Λιονέλ Μέσι…κόπηκε από τους συμπαίκτες του στην Εθνική!

Ο ΜακΆλιστερ, που πέτυχε το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο κόντρα στην Πολωνία, είναι γιος ενός επίσης πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή, του Κάρλος ΜακΆλιστερ.

Ο παλαίμαχος αριστερός μπακ, είχε αγωνιστεί μάλιστα μαζί με Μαραντόνα, Ρεδόνδο, Γκοϊκοετσέα, Ρουτζέρι και Σιμεόνε στα διηπειρωτικά μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ του 1994 κόντρα στην Αυστραλία, επόμενη αντίπαλο του…γιου του στη φετινή διοργάνωση.

Η «αλμπισελέστε» είχε πάρει τότε την πρόκριση για τα γήπεδα των ΗΠΑ, αλλά ο Κάρλος ΜακΆλιστερ, δεν μπήκε στην τελική αποστολή.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ακολούθησε καριέρα πολιτικού και από το 2015 έως το 2018 ήταν Υπουργός Αθλητισμού της Αργεντινής στην κυβέρνηση του – πρώην προέδρου της Μπόκα Τζούνιορς – Μαουρίτσιο Μάκρι!

Ο Κάρλος ΜακΆλιστερ, πρώτος από αριστερά, ως Υπουργός Αθλητισμού της Αργεντινής σε εκδήλωση για τη συνυποψηφιότητα της χώρας για το Μουντιάλ του 2030 με την Ουρουγουάη. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Aργεντινή, Πρόκριση, Scotland,Argentini, prokrisi, Scotland