Anno 1800 Review

Η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών μοιάζει με startup μπροστά του.

Η περίοδος της βιομηχανικής επανάστασης αποτελεί ένα σημείο καμπής ιστορικά. Η ανθρώπινη δεξιοτεχνία μέσα από τα σπάργανα του διαφωτισμού εκφράζεται σε ολόκληρο το μεγαλείο της, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία που παρέχει η φυσική φιλοσοφία (όπως αποκαλούσαν τότε την επιστήμη). Οι νέες μέθοδοι παραγωγής έχουν όμως τρεις προαπαιτήσεις για την λειτουργία τους, πλούτο φυσικών πόρων,

πλήθος ανθρωπίνου δυναμικού και φυσικά, ισχυρό κεφάλαιο. Μαντέψτε ποια εποχή συμπληρώνει όλες αυτές τις συνθήκες… Το έτος 1800.

Αν και το Anno 1800 δεν είναι μια ιστορική μεταφορά στην εποχή, καταφέρνει να αποδώσει υπέροχα το κλίμα που επικρατούσε στον κόσμο την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Η σειρά Anno, αφήνει τα ηλιακά πάνελ και τους έξω-πλανήτες των προσφάτων τίτλων και επιστρέφει στο κάρβουνο. Οι μηχανισμοί city building, είναι ίσως από τους καλύτερους που έχουμε δει, ενώ ταυτόχρονα διαφέρουν αρκετά από τους υπολοίπους τίτλους του είδους προσφέροντας μια απαραίτητη αφαίρεση. Καθ’ όλη την διάρκεια της ενασχόλησης μας με το Anno 1800 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα αέναα κλιμακούμενο λογιστικό puzzle, που για την επίλυσή του απαιτούσε όλο και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην διαχείριση των πόρων, του πληθυσμού και του διαθέσιμου χώρου.

Το έτος 1800

Η ιστορία σας τοποθετεί στο κέντρο μιας οικογενειακής διαμάχης που σας αναγκάζει να τα βάλετε με τον σφετεριστή θείο σας. Σκοπός είναι με την βοήθεια της αδερφής σας, να πείσετε το στέμμα ότι ο πατέρας σας δεν ήταν προδότης ώστε να σας επιστραφεί η γη που δικαιωματικά σας ανήκει. Οι χαρακτήρες έχουν ένα βικτωριανό feel και η πλοκή χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα και μπόλικο χιούμορ. Η ιστορία ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα 16ωρο tutorial, ενώ μετά το τέλος της, σας μεταφέρει στο Sandbox mode που μπορείτε να συνεχίσετε το παιχνίδι σας. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Στην αρχή του playthrough σας θα πρέπει να θέσετε τις διάφορες βάσεις της πόλης επάνω σε ένα ειδυλλιακό νησάκι. Χτίζοντας τα πρώτα αγροκτήματα, αποκτάτε τους απαραίτητους αγρότες για τις πρώτες εργασίες, όπως παραγωγή ξυλείας, φαγητού και ενδυμάτων. Αυτά, εκτός από απαραίτητα για την ευημερία των κατοίκων σας, είναι και αγαθά προς πώληση στους ανταγωνιστές σας.

Η σημαντική αντίθεση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες δημιουργίες του είδους, είναι ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στα σπίτια και στους χώρους εργασίας δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Οι άνθρωποί σας θα πηγαίνουν κανονικά στην δουλειά τους εφόσον είναι χαρούμενοι, αυτοματοποιώντας έτσι την διαδικασία πολεοδόμησης, ώστε να μπορεί ο παίκτης να συγκεντρωθεί στα υπόλοιπα πράγματα του παιχνιδιού που γίνονται σύντομα δυσβάσταχτα πολλά.

Μόλις συμπληρώσετε τις πρώτες βασικές τους ανάγκες θα αναβαθμίσετε τα σπίτια τους με το πολύ χρήσιμο upgrade tool και θα μετατρέψετε τους αγρότες σας σε εργάτες. Έτσι το χωριό σας περνάει σταδιακά (αυξάνοντας τον πληθυσμό των ανώτερων κοινωνικών τάξεων) σε μια πιο κεντρική μορφή παραγωγής που έχει γεωμετρικά αυξημένες απαιτήσεις και παράγει ανάλογο κέρδος. Το κάθε επίπεδο παραγωγής θα απαιτεί την δημιουργία μιας νέας γραμμής επεξεργασίας από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν που χρειάζεται όλο και περισσότερα βήματα για την ολοκλήρωσή της. Αυτό που προξενεί ενδιαφέρον είναι ότι για την υποστήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας ο παίκτης θα πρέπει να τηρήσει ιδανικές αναλογίες ανάμεσα στις διάφορες τάξεις, καθώς όλες συμμετέχουν στην παραγωγή κεφαλαίου.

O παίκτης σε ρόλο Governor

Οι κυβερνήτες (governors) είναι συσκευές που ρυθμίζουν αυτόματα την ταχύτητα μιας μηχανής, ελέγχοντας την εισαγωγή καυσίμου μέσα σε αυτήν. Σε αναλογία ο παίκτης καταλαμβάνει αυτό τον ρόλο, στην κοινωνική μηχανή της πόλης, ορίζοντας την ταχύτητα ανάπτυξης των αποικιών του μέσω του negative feedback που δέχεται από τους ισολογισμούς. Η πολύ γρήγορη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε ελλείμματα, ενώ το αντίθετο στην κυριαρχία των ανταγωνιστών σας. Απώτερος σκοπός αποτελεί η εξέλιξη της πόλης στην εποχή του ατμού και του πρώιμου ηλεκτρισμού.

Ταυτόχρονα οι εφημερίδες θα ακολουθούν την κάθε σας κίνηση, προσθέτοντας bonus ή penalties ανάλογα με την απόδοσή σας. Βέβαια αν δεν σας αρέσει κάτι, μπορείτε να βάλετε τον συμπαθέστατο αρχισυντάκτη να αντικαταστήσει τις ειδήσεις με πιο «ευχάριστες» εκδοχές τους.

Το δίκτυο με τις αποθήκες αποτελεί το Α και το Ω για την αποτελεσματική παραγωγή αγαθών και την διάθεσή τους στους κατοίκους σας. Τα κάρα φορτώνουν και ξεφορτώνουν αγαθά, μεταφέροντας τα από και προς τα κτήρια παραγωγής η τις αγορές. Η αποθήκη, αν είναι χαμηλού επιπέδου, μπορεί να εξυπηρετήσει περιορισμένο αριθμό κάρων με αποτέλεσμα να περιμένουν σε ουρά και να καθυστερούν την ροή των προϊόντων.

Αν το δίκτυο με τις αποθήκες είναι οι φλέβες της πόλης σας, το λιμάνι είναι η καρδιά. Εκεί θα δείτε τα καράβια από τους άλλους παίκτες να έρχονται, και ένα-ένα να ξεφορτώνουν την πραμάτεια τους για ένα γερό κέρδος. Στα μετέπειτα επίπεδα θα ξεκλειδώσετε μαρίνες εξειδικευμένες για τουρίστες (που φέρνουν κεφάλαιο στην πόλη σας) και αμυντικά κανόνια που προστατεύουν το νησί σας από πειρατές και κακόβουλους παίκτες.

Πέραν όμως από τους εχθρούς, η πόλη σας κινδυνεύει και από τις μάστιγες του αστικού περιβάλλοντος: τις πυρκαγιές, τις ασθένειες και τις… απεργίες. Η πρόληψη εδώ παίζει σημαντικό ρόλο. Χτίζοντας το ανάλογο κτήριο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα σημαντικότερα προβλήματα, αλλά το πιο δόκιμο είναι να τα αποτρέψετε, με τον σωστό σχεδιασμό και την παροχή χαλαρών ωραρίων στους κατοίκους σας.

Εκτός όμως από τον ελεύθερο χρόνο, οι πολίτες σας θα εκτιμήσουν μια καθαρή και γεμάτη πράσινο πόλη. Τα ανωτέρα κοινωνικά στρώματα και οι τουρίστες θα χρειαστούν πιο εκλεπτυσμένες διεξόδους, όπως θέατρα και ζωολογικούς κήπους. Αυτό αναγκάζει τον παίκτη να περιορίσει την βαριά βιομηχανία και να ασχοληθεί με την οπτική αναβάθμιση της πόλης του.

Διπλωματία, εμπόριο και επέκταση

Τι διπλωματία και κουραφέξαλα. Εδώ είναι βιομηχανική εποχή, ιμπεριαλισμός και ξερό ψωμί! Εγώ θα πλουτίσω από τον μόχθο των εργατών μου (διότι οι σκλάβοι παραδόξως δεν υπάρχουν στον κόσμο του Anno) και με το κεφάλαιο θα φτιάξω έναν πανίσχυρο στόλο για να εξαϋλώσω τους αντιπάλους μου. Δυστυχώς για εσένα, επίδοξε Charles Cornwallis, τα νησιά που ξεκινούν οι παίκτες δεν είναι ίσα και όμοια. Κανένα νησί δεν περιλαμβάνει όλους τους πόρους για την πλήρη εξέλιξη του και έτσι ο παίκτης έρχεται σε αδιέξοδο με το εξής δίλημμα. Εμπόριο η αποικιοκρατία;

Το εμπόριο γίνεται μέσω των καραβιών που εφοπλίζουν οι παίκτες, η A.I παίζει διάφορους χαρακτήρες που θα γίνουν φίλοι οι εχθροί σας ανάλογα με την συμπεριφορά σας, ενώ με ένα μικρό κόστος θα δεχτούν να κάνετε εμπόριο μαζί τους. Κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστή συμπεριφορά και στρατηγική επέκτασης. Kάποιοι θα σας ζητήσουν ευγενικά την άδεια πριν αποικίσουν ένα γειτονικό νησί, ενώ άλλοι με το που μυριστούν κάποια αδυναμία θα σας επιτεθούν αλύπητα.

Το λογιστικό χάος που προκύπτει από τον αποικισμό ενός νέου νησιού θα γονατίσει και τις ισχυρότερες οικονομίες. Είναι μια επιλογή υψηλού ρίσκου, αφού εάν επιλέξετε λάθος νησί μπορεί σύντομα να βρεθείτε με αρνητικούς ισολογισμούς. Εκτός αυτού, ο χρόνος που θα διαθέσετε στην νέα πόλη σας, θα πρέπει να αφαιρεθεί από την άλλη, που σημαίνει ότι θα πηγαίνετε μπρος-πίσω για να διαχειριστείτε τις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν. Το εμπόριο από την άλλη παρέχει μια ασφαλής, αλλά προσωρινή λύση για την κάλυψη των ελλείψεων.

Κάθε φυσικός πόρος είναι απαραίτητος. Με το εμπόριο και τον αποικισμό δημιουργείται ένα δεύτερο επίπεδο λογιστικής κόλασης με νέους κανόνες που ο παίκτης πρέπει να ασχοληθεί ταυτόχρονα με το ξεδίπλωμα των πανιών του στην θάλασσα.

Θαλασσοκρατορία

Όταν οι ουρανοί κιτρινίζουν από την αιθαλομίχλη, οι πολίτες δυσανασχετούν και τα ταμεία αδειάζουν. Η θάλασσα, θα σας παρέχει μια πολυπόθητη ανάσα μέσω των αποστολών που μπορείτε να εκπληρώσετε για τους συμμάχους, σας έναντι χρημάτων. Το μικρό βαποράκι σας, θα είναι η μοναδική ναυτική μονάδα που θα έχετε διαθέσιμη για μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Το μετακινείται πατώντας δεξί κλικ και χρειάζεται πολύ micromanagement. Με αυτό θα εμπορευτείτε τα πρώτα σας αγαθά και θα φτιάξετε τις αποικίες σας.

Έτσι δουλεύουν και όλες οι υπόλοιπες ναυτικές μονάδες, οι οποίες έρχονται σε συνδυασμούς κανονιών/ταχύτητας/χώρου. Αυτές, θα αρχίσουν σταδιακά να διασχίζουν την θάλασσα, μεταφέροντας προϊόντα, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους και διάφοροι πειρατές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κλέψουν τα πολύτιμα αγαθά από τα απροστάτευτα εμπορικά καράβια.

Ένας ισχυρός στόλος, σας επιτρέπει να διαταράξετε το εμπόριο των εχθρών σας ενώ αν γίνεται αρκετά δυνατοί μπορείτε να διαλύσετε και τα λιμάνια τους ώστε να τους εξαλείψετε. Τα παραπάνω απορροφούν αρκετό χρόνο ενώ η μοίρα της τύχης θα σας φέρει αναπάντεχα σε καταστάσεις που τρέχετε να σώσετε τον στόλο σας από μια επικείμενη καταστροφή ενώ ταυτόχρονα αρπάζει μια τεράστια πυρκαγιά στην πρωτεύουσα σας!

Brave New World

Το μεγαλύτερο άλμα που θα κληθεί να κάνει ο παίκτης στην μέση του παιχνιδιού είναι να μεταβεί στον νέο κόσμο και να τον αποικήσει. Εδώ ο παίκτης θα πρέπει να ανταγωνιστεί τους υπολοίπους σε έναν ουσιαστικά δεύτερο χάρτη που θα κατοικήσει από το μηδέν.

Το να φτάσει όμως κανείς στον νέο κόσμο δεν είναι εύκολο. Ευτυχώς, ένας σκληροτράχηλος καπετάνιος θα σας παρουσιάσει τα σχέδια του για διάφορα expeditions αφού επανδρώσετε ένα καράβι, θα το στείλετε σε ριψοκίνδυνες choose your own adventure αποστολές. Οι αποστολές περιλαμβάνουν την ανακάλυψη του νέου κόσμου και την περισυλλογή σπάνιων αντικειμένων η εξωτικών ζωών για τους ζωολογικούς σας κήπους.

Οι προκλήσεις του νέου κόσμου περιλαμβάνουν νέους ανταγωνιστές, καινούργιες πρώτες ύλες και αλυσίδες παραγωγής. Κοντά στο τέλος του παιχνιδιού θα πρέπει να διαχειρίζεστε ταυτόχρονα τρία η τέσσερα νησιά, τον κύριο στόλο σας και το εμπόριο με εμβόλιμες αποφάσεις για τα expeditions. Αυτή η πολύ-επίπεδη απαίτηση από τον παίκτη κάνει την εμπειρία να γίνετε σταδιακά όλο και πιο challenging.

UΙ, γραφικά, μουσική, bugs

Το UI είναι αρκετά προσεγμένο, τα εργαλεία είναι άμεσα διαθέσιμα και είναι γενικά εύχρηστο, αλλά όχι τόσο ενημερωτικό. Το upgrade tool παίρνει τα εύσημα, καθώς σας επιτρέπει να αναβαθμίσετε γρήγορα μεγάλο αριθμό κτηρίων. Εκεί που το Anno 1800 χάνει κάπως είναι ο χάρτης, καθώς τον βρήκαμε πρακτικά άχρηστο και εξαιρετικά δύστροπο στον χειρισμό.

Δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να βρείτε πολλές πληροφορίες, ενώ η καρτέλα εμπορίου μετατρέπει την μετακίνηση των προϊόντων σε ένα λογιστικό κολαστήριο. Το θετικό όμως είναι η αβίαστη μεταφορά μεταξύ νησιών στον νέο και παλιό κόσμο.

Στην οπτική πλευρά μείναμε εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Το artwork και τα γραφικά είναι αρκετά όμορφα. Η γενικότερη κατεύθυνση είναι ένα μείγμα ιμπρεσιονισμού και ρομαντισμού, των κινημάτων που κυριάρχησαν στην εποχή. Ο τίτλος είναι ιδιαίτερα βαρύς και είναι ικανός να λυγίσει ακόμα και τα δυνατότερα συστήματα στην υψηλότερη προεπιλογή. Το θετικό είναι ότι το είδος δεν απαιτεί περισσότερα από 30 καρέ για να αποδώσει μια οπτικά υπεροχή εμπειρία. Στο σύστημα μας [Ryzen 3 1300x, AMD RX 570 4GB, 8GB RAM] ο τίτλος έτρεξε στις υψηλές ρυθμίσεις στα 35-50 καρέ ενώ στις μεσαίες 45-70 fps.

Στα αρχικά cutscenes, το Anno 1800 έκλεινε απότομα και έπρεπε να του κάνουμε restart και skip τα cutscenes για να δουλέψει. Ενώ το Multiplayer είναι πρακτικά unplayable εξαιτίας του κακού matchmaking και των πολλών bugs που το συνοδεύουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα στενάχωρο καθώς ο τίτλος θα διέπρεπε σε PvP περιβάλλον και η δουλειά που έχει γίνει για την παραμετροποίηση των παιχνιδιών στην διάρκεια του setup είναι εξαιρετική. Η μουσική από την άλλη είναι ευχάριστη και μεταφέρει αβίαστα τον παίκτη στην εποχή και στην κατάσταση που βρίσκεται η πόλη του, ενώ οι ήχοι που ξεπηδούν από τα κτήρια σας δίνουν την αίσθηση ότι όντως σφύζει από ζωή.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.

IGN GreeceΑνακοινώθηκε το αξιαγάπητο adventure παιχνίδι TamarinΌπως φαίνεται υπάρχει ακόμα ένα LEGO Star Wars παιχνίδι στην παραγωγήΕκατομμυριούχος θέλει να κάνει τα Battle Royale παιχνίδια πραγματικό άθλημα

Πηγή: IGN Greece

Keywords
lego star wars, το νησι, εταιρεία, νέα, city, building, puzzle, βασεις, upgrade, tool, negative, bonus, ειδήσεις, απεργιες, δίλημμα, σημαίνει, πηγαίνετε, λύση, adventure, amd, fps, skip, pvp, media, ign, lego, star, εφημεριδες, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, ign, πλανητες, αδεια, δουλεια, εργαλεια, θαλασσα, ιμπεριαλισμος, μουσικη, νησι, νησια, παιχνιδια, περιοδος, πορος, τα νεα, υλη, φυσικη, amd, fps, lego, pvp, star, αβιαστα, αδυναμια, ασθενειες, αφαιρεση, πηγαίνετε, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυστυχως, δειτε, δίλημμα, δικτυο, ευκολο, υπαρχει, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετος, ευημερια, εχθροι, ζωη, ζωων, ειδος, ηχοι, θεατρα, θειο, θετικο, κεφαλαιο, κινηση, κλιμα, λαθος, λειτουργια, λύση, μοιρα, μηδεν, μικρο, μορφη, μπορειτε, οπτικα, ουσιαστικα, πειρατες, περιβαλλον, ροη, προβληματα, ρυθμισεις, ρολο, συντομα, σειρα, σπιτια, σχεδια, τρια, τιτλος, ισχυρος, φυσικα, χαος, χιουμορ, χρονος, ψηφιακη, ομορφα, αγορες, ανηκει, building, βηματα, bonus, city, adventure, puzzle, φιλοι, γινετε, ιδιαιτερα, lego star wars, καρδια, media, μοιαζει, μπροστα, negative, ουρα, παιχνιδι, πληροφοριες, πωληση, σημαίνει, skip, σωστο, tool, upgrade, υπεροχη
Τυχαία Θέματα