Anno 1800 Preview

H βιομηχανική επανάσταση ξεκινά.

Μετά από ένα ταξίδι στο 21ο και στον 22ο αιώνα με τα Anno 2070 και Anno 2205, η σειρά της Ubisoft επιστρέφει πίσω στο παρελθόν. Το έβδομο κεφάλαιό της ονόματι Anno 1800 διεξάγεται χρονικά στον 19ο αιώνα με φόντο την βιομηχανική επανάσταση και μας προσκαλεί να χτίσουμε νέες πόλεις στα τρία modes του παιχνιδιού (campaign, sandbox και multiplayer). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σειρά δεν διανύει τις καλύτερες μέρες της, καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο το Anno Online

κατέβασε... ρολά, ενώ το Anno 2205 απέσπασε ανάμικτες κριτικές σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Ο δε ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο χώρο είναι πλέον υψηλότατος, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει εξαιρετικές δημιουργίες, όπως το Cities: Skylines της Paradox Interactive.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήμασταν κάπως σκεπτικοί πριν ξεκινήσουμε την ενασχόλησή μας την preview έκδοση του Anno 1800. Τρεις ώρες gameplay όμως ήταν αρκετές για να διαπιστώσουμε ότι η Blue Byte, developer του Anno 1800, έλαβε υπόψη της το αρνητικό feedback του Anno 2205 και προέβη στις απαραίτητες βελτιώσεις. Αφού διευκρινίσουμε ότι η εμπειρία μας βασίστηκε αποκλειστικά στο πρώτο κεφάλαιο του campaign, πάμε να δούμε τι μας ετοίμασαν αυτή τη φορά οι Ubisoft και Blue Byte.

Το Anno 1800 διαθέτει ένα αρκετά ενδιαφέρον σεναριακό υπόβαθρυ, βάση του οποίου ο θείος σας Edvard Goode σφετερίζεται την περιουσία του πατέρα σας, ο οποίος πέθανε μέσα στη φυλακή. Ευτυχώς με τη βοήθεια της αδερφής σας καταφέρνετε να συγκεντρώσετε μερικούς πιστούς ακόλουθους και να σαλπάρετε για ένα κοντινό νησί. Το τελευταίο θα αποτελέσει την αρχική σας βάση, αλλά και το εφαλτήριο σας για την αναρρίχησή σας στα υψηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται κυρίως μέσα από τα βασικά quests και τα λιγοστά cutscenes που συνοδεύουν την εκπλήρωσή τους. Τα quests που θα αναλάβετε σας δίνουν παράλληλα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πορευτείτε, πάντα με μέτρο όμως. Με άλλα λόγια το Anno 1800 δεν σας παίρνει από το... χεράκι, ούτε καθοδηγεί το κάθε σας βήμα. Για να εγκλιματιστείτε θα χρειαστεί να περιηγηθείτε μόνοι σας στο πολύπλοκο, αλλά εύχρηστο και ευανάγνωστο UI και να μάθετε πως λειτουργούν οι βασικοί μηχανισμοί του gameplay. Πριν μπούμε σε αυτό το κομμάτι, αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποια quests έχουν δύο διαφορετικούς τρόπους έκβασης. Λόγου χάρη, αφού σώσαμε μια ομάδα ναυαγών μας ζητήθηκε από τον θείο μας να τους μεταφέρουμε σε μια φυλακή. Οι ναυαγοί όμως είχαν στην κατοχή τους ένα γράμμα που εικάζουμε ότι ενοχοποιούσε τον θείο μας Edvard. Προφανώς και τα rewards είναι διαφορετικά ανάλογα με τις επιλογές σας, ωστόσο τουλάχιστον για την ώρα δεν γνωρίζουμε -αν και εφόσον υπάρχουν- ποιες επιπτώσεις θα έχουν οι αποφάσεις μας στα επόμενα κεφάλαια του campaign.

O βασικός σκοπός σας είναι να φτιάξετε μια “λειτουργική” πόλη, να αυξήσετε το status της, να μπείτε στην βιομηχανική εποχή και φυσικά να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Πέρα από χρήματα βέβαια απαιτούνται και τα κατάλληλα resources, όπως ξυλεία, βαμβάκι, τούβλα, σιτάρι, κρέας κτλ. Ένας από τους νέους μηχανισμούς που συναντάμε στο Anno 1800 είναι το λεγόμενο “attractiveness”, το πρακτικά υποδηλώνει πόσο “ελκυστική” είναι η πόλη σας. Στο πρώτο κεφάλαιο του campaign, το attractiveness δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι στα επόμενα κεφάλαια θα διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο, αφού όσο πιο “ελκυστική” είναι η πόλη σας, τόσο περισσότεροι τουρίστες θα έρχονται για να την επισκεφτούν και κατ' επέκταση τόσο περισσότερα χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία σας.

Ο δεύτερος νέος μηχανισμός είναι το blueprint mode. Μέσω αυτού μπορείτε να τοποθετήσετε τα κτήρια σας και να διαμορφώσετε το γενικότερο layout της πόλης σας ακόμη και αν δεν έχετε τα απαραίτητα resources. Μόλις μαζέψετε τα resources που απαιτούνται αρκεί ένα απλό κλικ στο κτήριο που έχετε κάνει blueprint για να το χτίσετε. Το πού θα χτίσετε αποτελεί το άλφα και τα ωμέγα του Anno 1800, αφού πολλά κτήρια απαιτούν λίγη παραπάνω... άπλα για τις λειτουργίες του. Παραδείγματος χάριν, δεν έχει ιδιαίτερη νόημα να τοποθετήσετε ένα υλοτομείο πλάι στα σπίτια των κατοίκων σας ή μακριά από ένα δάσος. Το ίδιο ισχύει και για τις φάρμες, ιδίως αν θέλετε να καλλιεργήσετε σιτηρά ή πατάτες. Φυσικά όλα σας τα κτήρια θα πρέπει να συνδέονται με το οδικό δίκτυο σας, για να μπορούν οι εργάτες και οι αγρότες σας να μεταφέρουν τα αγαθά τους. Επιπροσθέτως, όλες οι αποθήκες σας θα πρέπει να συνδέονται με το βασικό σας outpost, καθώς σε αντίθεση περίπτωση ότι αγαθά φυλάσσονται σε αυτές θα μένουν ανεκμετάλλευτα.

Σε γενικές γραμμές απαιτείται αρκετό micromanagement, καθώς δεν αρκεί μόνο να παράγετε αγαθά, αλλά θα πρέπει παράλληλα να κρατάτε χαρούμενους τους κατοίκους σας και να ικανοποιείτε όλες τις ανάγκες τους (ρουχισμό, τροφή και διασκέδαση). Επιπροσθέτως, η αλόγιστη βιομηχανοποίηση της πόλης σας μπορεί να οδηγήσει στην μόλυνση του περιβάλλοντος και πιστέψτε μας σε αυτή την περίπτωση η πλειοψηφία των κατοίκων θα αρχίζει να εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκειά της προς το πρόσωπό σας. Ορισμένοι ακόμη παράγοντες που καλό θα είναι να έχετε στο νου σας είναι ότι ενδέχεται να ξεσπάσει φωτιά σε κάποιο από τα κτήρια σας ή να δεχθείτε επίθεση. Αφενός λοιπόν θα πρέπει να έχετε προνοήσει τοποθετώντας άφθονους πυροσβεστικούς σταθμούς και αφετέρου θα πρέπει να τοποθετήσετε μερικά εξτρά κανόνια στο λιμάνι σας. Στο Anno 1800 θα χρειαστεί να εμπλακείτε και σε ναυμαχίες. Στο πρώτο κεφάλαιο του campaign πάντως οι ναυμαχίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αφού είναι ζήτημα αν πολεμήσαμε 2-3 φορές με άλλα πλοία.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι χρειάζεστε τόσο αγρότες, όσο και εργάτες για να μπορέσετε να επεκτείνετε την πόλη σας και να την οδηγήσετε σε ευημερία. Το UI σας παρέχει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες σχετικά με το εργατικό δυναμικό σας. Λόγου χάρη, αν έχετε λιγότερους αγρότες από όσους απαιτείται θα χρειαστεί να χτίσετε μερικές ακόμη αγροικίες. Αν πάλι έχετε πλεόνασμα σε αγρότες, μπορείτε να αναβαθμίσετε τις αγροικίες σε σπίτια και να προσελκύσετε περισσότερους εργάτες. Για να γίνει βέβαια αυτή η αναβάθμιση θα πρέπει να ικανοποιήσετε τις ανάγκες των αγροτών που μένουν στις αγροικίες.

To Anno 1800 έτρεξε υπέρ του δέοντος ικανοποιητικά στο σύστημά μας (16GB RAM, επεξεργαστής Intel Core i7-7700 στα 3.60Ghz, κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB) σε ανάλυση 2560x1080. Η απόδοση του περιβάλλοντος και του κόσμου γενικότερα είναι εξαιρετική, δίνοντάς σας την εντύπωση ότι η πόλη σας “αναπνέει”, καθώς οι κάτοικοί σας περιφέρονται στους δρόμους της, μεταφέρουν αγαθά ή απολαμβάνουν το ποτό τους στις υπαίθριες pub. Θετικές εντυπώσεις αφήνει και ο ηχητικός τομέας, τόσο σε επίπεδο voice acting, όσο και σε αυτό των ηχητικών εφέ. Το μοναδικό ψεγάδι που εντοπίσαμε αφορά το lip sync, το οποίο είναι ελαφρώς ασυγχρόνιστο.

Η εμπειρία μας από το πρώτο κεφάλαιο του campaign ήταν θετική και τουλάχιστον με βάση αυτό το μικρό δείγμα το Anno 1800 δείχνει εξαιρετικά υποσχόμενο. Προφανώς και μένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα, όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί το σενάριο και την συνολική διάρκεια του campaign, ωστόσο διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Θεωρούμε πως το Anno 1800 μπορεί να βρει απήχηση ακόμη και στους αρχάριους του genre, καθώς παρά το “βάθος” των μηχανισμών του και το micromanagement που απαιτείται, παραμένει ιδιαίτερα προσβάσιμο.

Το Anno 1800 θα κυκλοφορήσει στις 16 Απριλίου για PC.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media και την Ubisoft για την παροχή της preview έκδοσης του παιχνιδιού.

IGN GreeceΚύριο μέλος του PlayStation λέει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη Nintendo - DICE 2019Η Activision Blizzard ξεκίνησε τις απολύσεις υπαλλήλωνΗ ΕΑ δουλεύει σε καινούργια Need For Speed και Plants vs Zombies παιχνίδια

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα