Amnesia Collection Review

Η πρωτοποριακή Horror σειρά ήρθε και στις κονσόλες της 8ης γενιάς.

Έχουν περάσει πάνω από οκτώ χρόνια από την ημέρα που το αριστούργημα Amnesia: The Dark Descent έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στο Steam, αλλάζοντας παράλληλα δραστικά το Horror τοπίο στην βιομηχανία και δίνοντας την δυνατότητα και σε άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα τις Red

Barrels και Blooper Team να υφάνουν τις δικές τους τρομακτικές ιστορίες με ιδιαίτερη επιτυχία.

Με αφορμή την κυκλοφορία του Amnesia Collection για το Xbox One στο τέλος του Σεπτέμβρη που μας πέρασε, αλλά και την κυκλοφορία της ίδιας συλλογής το Νοέμβριο του 2016 για το PS4, μας δίνεται η τέλεια ευκαιρία να κάνουμε μια εκτενή αναφορά και κριτική σε αυτά τα «διαμαντάκια» του παρελθόντος.

Amnesia: The Dark Descent

To παιχνίδι που απογειώθηκε από τα Let’s Play στο Youtube και που κατά πολλούς ξεκίνησε τα πάντα στο σύγχρονο horror genre διακατέχεται από μία ιδιαίτερα σκοτεινή ιστορία, η οποία ξεδιπλώνεται εκπληκτικά μπροστά από τα μάτια μας. Λόγω της αμνησίας του βασικού χαρακτήρα, Daniel, τα στοιχεία του σεναρίου αποκαλύπτονται παράλληλα σε πρωταγωνιστή και παίκτη συνδυάζοντας σιγά σιγά ένα φρικιαστικό παζλ από τρομακτικά πειράματα και γεγονότα που διαδραματίζονται στο κάστρο Brennenburg της Πρωσσίας το 1839. Ποιός είναι ο καλός της υπόθεσης και ποιός ο κακός; Πάνω από όλα όμως, ποιός είμαι εγώ; Γιατί επέλεξα αυτό το μονοπάτι; Ποιες είναι οι πράξεις που δεν πρέπει να θυμάμαι;

Για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα ερωτήματα δυστυχώς δεν έχετε πολλά πράγματα στην διάθεσή σας πέρα από το μυαλό και τη γενναιότητά σας. Εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να βρείτε το θάρρος και την πυγμή για να διασχίσετε τους σκοτεινούς διαδρόμους του κάστρου, έχοντας παράλληλα την πνευματική σπιρτάδα για να λύσετε τους διάφορους γρίφους που θα βρείτε μπροστά σας, αλλά και την ετοιμότητα να αντιμετωπίσετε ό,τι άλλο τερατώδες βρείτε στο δρόμο σας. Προσέχτε όμως! Η παρατεταμένη έκθεση στο σκοτάδι του κάστρου Brennenburg είναι ικανή να τρελάνει ακόμα και τον πιο γενναίο στρατιώτη. Για αυτό καθώς θα περιπλανιέστε στα σκοτεινά μονοπάτια και υπόγεια του κάστρου, να είστε βέβαιοι πως διαθέτετε αρκετό λάδι για την λάμπα σας...

Το Amnesia: The Dark Descent διαρκεί περίπου επτά με εννιά ώρες ανάλογα με το πόσο χρόνο σκοπεύετε να αφιερώσετε στην αναζήτηση όλων των collectible αντικειμένων.

Amnesia: Justine

H Frictional Games τον Απρίλιο του 2011 έδωσε στην αγορά το πρώτο και τελευταίο DLC του Amnesia με όνομα Justine. To DLC είναι ιδιαίτερα μικρό, καθώς ένα πλήρες playthrough διαρκεί κοντά στην μία ώρα. Παρ’ όλα αυτά, το DLC έχει permadeath, κάτι που σημαίνει ότι αν αποτύχετε σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού (κάτι που σίγουρα θα συμβεί), θα πρέπει να αρχίσετε ξανά από την αρχή.

Αναφορικά με το σενάριο του DLC, το Justine παρουσιάζει και αυτό μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με την ιστορία. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο μία γυναίκας, η οποία όπως αναμένεται έχει αμνησία και στην αρχή του παιχνιδιού λαμβάνετε οδηγίες από μία μυστηριώδη γυναίκα, ονόματι Justine. Για να φέρετε εις πέρας το παιχνίδι και να φτάσετε στον τερματισμό, θα πρέπει να περάσετε από διάφορες δοκιμασίες. Οι επιλογές που θα κάνετε σε αυτές τις δοκιμασίες, θα κρίνουν και το ending το οποίο θα λάβετε και κάνουν ολόκληρη την ιστορία του Justine ακόμα πιο σκοτεινή και αποκρουστική από αυτή του The Dark Descent.

Amnesia: A Machine for Pigs

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους τίτλους, στο A Machine for Pigs η Frictional Games έκανε ένα βήμα πίσω στα καθήκοντά της και από developer αποφάσισε να λάβει μόνο το ρόλο του publisher, αφήνοντας την ανάπτυξη του παιχνιδιού στην βρετανική εταιρεία, The Chinese Room.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο Λονδίνο, την Πρωτοχρονιά του 1899, όπου ο Oswald Mandus, ενώ ξυπνάει έχοντας αμνησία, πληροφορείται από μία μυστηριώδη φωνή, πως οι δύο του γιοι έχουν παγιδευτεί σε μία περίεργη μηχανή που ο ίδιος ο Oswald έχει δημιουργήσει και η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια του σπιτιού. Το τι κρύβεται τόσο στο δαιδαλώδες υπόγειο του σπιτιού του Oswald, όσο και πίσω από την μάσκα του στοργικού πατέρα, μένει να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Το σενάριο του παιχνιδιού ξεδιπλώνεται για μία ακόμη φορά μέσω των διάφορων γραμμάτων που θα βρείτε σκορπισμένα στο σπίτι, ενώ το gameplay δυστυχώς έχει απλοποιηθεί αρκετά αφού διάφοροι μηχανισμοί, όπως το Sanity και το inventory, είναι τελείως απόντες.

Το γενικό “πισωγύρισμα” τόσο στο σενάριο το οποίο εμφανώς είναι κατώτερο του The Dark Descent, όσο και στο gameplay, λογικά αποτελούν προϊόν της αλλαγής στην ομάδα ανάπτυξης. H Chinese Room, έχοντας στην πλάτη της το Everybody Has Gone to the Rupture, έδωσε μία πιο “walking simulator” νότα στο παιχνίδι, κάτι που είναι εμφανές από την απουσία πολλών horror στοιχείων. Παράλληλα, το παιχνίδι έχει σαφώς μικρότερη διάρκεια, αφού θα χρειαστείτε μόλις πέντε ώρες για να φτάσετε στον τερματισμό.

Γραφικά από μία άλλη εποχή

Το μεγάλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης συλλογής έχει να κάνει με τον τεχνικό τομέα, αφού και τα τρία παιχνίδια δεν έχουν λάβει κάποια σοβαρή αναβάθμιση στα γραφικά τόσο για το PS4, όσο και για το Xbox One. Λογικό, αν σκεφτούμε πως τα παιχνίδια απλά επανακυκλοφόρησαν σε αυτές τις κονσόλες και δεν έγιναν remaster.

Aπό την άλλη πλευρά, τα γραφικά δεν είναι τόσο παλαιωμένα ώστε να κάνουν την αγορά της συλλογής απαγορευτική. Στην πραγματικότητα, μόνο στο The Dark Descent και στο Justine ίσως συναντήσετε κάποιο πρόβλημα, αφού το Machine for Pigs είναι αρκετά πιο πρόσφατο, αλλά ακόμα και εκεί -λόγω του πολύ σκοτεινού περιβάλλοντος- ίσως και να μην σας ενοχλήσει. Βέβαια, σε αντίθεση με τα γραφικά, o ήχος του παιχνιδιού τόσο αναφορικά με τα ηχητικά εφέ, όσο και στο soundtrack, παραμένει εξαιρετικός και προσφέρει στον παίκτη τεράστιο immersion.

Tο review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Frictional Games.

IGN Greece Dissidia Final Fantasy NT - Final Battlefield Map Trailer No More Heroes: Travis Strikes Again - Golden Dragon GP Drag Race Gameplay Conan Exiles - Seekers of the Dawn Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα