Alba reloaded!

Τη δεκαετία του ’90 κυριαρχούσε στο γερμανικό μπάσκετ, το οποίο εκπροσώπησε επάξια και σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η Άλμπα παρέμεινε ανταγωνιστική έως τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, μέχρι να ξεπηδήσουν οι νέες δυνάμεις, η μικρούλα Μπάμπεργκ κι ο ποδοσφαιρικός γίγαντας της Μπάγερν Μονάχου. H έλευση του Αίτο Ρενέσες στο Βερολίνο συνδυάστηκε με εξαιρετικές σεζόν στο Eurocup, παρουσία στους τελικούς της Bundesliga κι η επιστροφή στη Euroleague
ολοκληρώνει το βερολινέζικο comeback. Η διατήρηση του αγωνιστικού κορμού (Σίκμα, Γεντράιτις, Σίβα, Πένο, Χέρμανσον, Γκιφάι, Νόκο), οι παραστάσεις του Ρενέσες κι ένα γεμάτο γήπεδο, αποτελούν εχέγγυα για μια τουλάχιστον αξιοπρεπή παρουσία, δίχως βεβαίως περαιτέρω φιλοδοξίες. Οι μόνες που θα απουσιάσουν είναι οι cheerleaders…

Προπονητής: Αίτο Ρενέσες

Όταν ο τύπος που κάθεται στον πάγκο και σου δίνει οδηγίες, είχε αρχίσει την πορεία του το 1973 (!) τότε το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τον σεβαστείς για τη φλόγα που διαθέτει ακόμη για το άθλημα. Στα 72 του, ο μεγαλύτερος σε ηλικία κόουτς της Euroleague, Αίτο Ρενέσες, επιστρέφει στο υψηλότερο επίπεδο ύστερα από 9 χρόνια. Γνωρίζει καλά πως με την Άλμπα, την πρώτη εκτός Ισπανίας ομάδα της σταδιοδρομίας του, δεν έχει τύχη να κατακτήσει το…καταραμένο για εκείνον Κύπελλο Πρωταθλητριών. Την ευκαιρία του την είχε όχι μία, αλλά τέσσερις φορές με την Μπαρτσελόνα (1989, 1990, 1996, 1997). Περασμένα, ουχί ξεχασμένα. Ας είναι. Ο Αίτο είναι και πάλι μαζί μας κι αυτό έχει ξεχωριστή αξία…

Αστέρι: Λουκ Σίκμα

Γιος του Hall of Famer σέντερ και πρωταθλητή NBA με τους Σιάτλ Σούπερσονικς, Τζακ Σίκμα, ο 30χρονος power forward συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, ασφαλώς σε ένα πιο ταπεινό πλαίσιο. Ύστερα από την περιήγησή του ανά την ισπανική επικράτεια με τέσσερις ομάδες, από το 2017 είναι κάτοικος Βερολίνου και προέρχεται από την πιο αποδοτική σεζόν της σταδιοδρομίας του. Ο τίτλος του MVP του περασμένου Eurocup το πιστοποιεί. Η τετραετής επέκταση του συμβολαίου του με το γερμανικό σύλλογο, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Γήπεδο: «Mercedes-Benz Arena»

Τόπος θριάμβου για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος το 2009 κατέκτησε σε αυτό το γήπεδο το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αποτελεί ένα από «διαμάντια» της Euroleague σε ότι αφορά στις εγκαταστάσεις. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 2006, εγκαινιάστηκε δύο χρόνια αργότερα με κόστος κατασκευής 165 εκατομμύρια ευρώ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Βερολίνου, για τους αγώνες μπάσκετ έχει χωρητικότητα 14.500 θέσεων, η οποία διευρύνεται στις 17.000 όταν τελούνται συναυλίες κι άλλα events. Η Άλμπα το χρησιμοποιεί από την πρώτη στιγμή, με την ονομασία «O2 World» η οποία άλλαξε σε «Mercedes-Benz Arena» το 2015, όταν ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινητοβιομηχανίας αγόρασε τα δικαιώματα για 20 χρόνια.

Σεζόν 2018-2019:

Η Άλμπα προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της τελευταίας δεκαετίας. Εάν κάποιος δει το ποτήρι μισοάδειο, θα μείνει στους τρεις χαμένους τελικούς: στην Bundesliga από την Μπάγερν Μονάχου, στο Κύπελλο από την Μπάμπεργκ, στο Eurocup από τη Βαλένθια. Εάν το δει μισογεμάτο, θα πρέπει να κατανοήσει πως στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, φαβορί ήταν οι αντίπαλοι, τους οποίους το σύνολο του Ρενέσες ζόρισε όσο μπορούσε. Σε κάθε περίπτωση, οι ιθύνοντες του συλλόγου είδαν πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, εξ ου κι η ανανέωση των συμβολαίων όλων των μελών της ομάδας.

Τίτλοι:

Η άφιξη των Μπάγερν Μονάχου και Μπάμπεργκ στο γερμανικό μπασκετικό πλανήτη, έχει αφήσει εκτός νυμφώνος τους Βερολινέζους, οι οποίοι έχουν να πανηγυρίσουν πρωτάθλημα από το μακρινό 2008. Εκείνη ήταν η 8ο και τελευταία μέχρι στιγμής Bundesliga της ιστορίας τους. Κατά τα άλλα μετρούν 9 Κύπελλα και 3 Super Cup Γερμανίας. Η σπουδαιότερη στιγμή τους παραμένει η κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το 1995 με προπονητή τον Σβέτισλαβ Πέσιτς και πρωταγωνιστές τους Σάσα Ομπράντοβιτς, Τέομαν Αλιμπέγκοβιτς. Η ευρωπαϊκή παράδοση της Άλμπα ενισχύεται από την παρουσία σε δύο τελικούς Eurocup το 2010 και το 2019.

Ήρθαν:

Από τις τρεις προσθήκες, μόνο ο 26χρονος Σουηδός Μάρκους Έρικσον έχει κολλήσει ένσημα στη Euroleague, κι εκείνος λίγα –την περασμένη σεζόν με την Γκραν Κανάρια- αφού στην Μπαρτσελόνα οι τραυματισμοί τον είχαν αφήσει εκτός κάδρου. Ο 24χρονος Αμερικανογερμανός Μακάι Μέισον έρχεται από πανεπιστημιακή χρονιά, ενώ κι ο 25χρονος Αμερικανός Τάιλερ Κάβανο αγωνιζόταν την προηγούμενη σεζόν σε αναπτυξιακή λίγκα του NBA.

Έφυγαν:

Σε ότι αφορά στους αποχωρήσαντες ουδείς είχε μεγάλο ρόλο στο…θίασο, οι Ντένις Κλίφορντ, Τζόσικο Σάιμπου, Ντέρικ Γουόλτον και Φραντς Βάγκνερ ήταν μικρά κομμάτια του παζλ και μάλλον δεν θα λείψουν.

Θα είναι επιτυχία αν βρεθεί μεταξύ 12ης και 14ης θέσης

Θα είναι αποτυχία αν χάσει από νωρίς το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση και καταστεί ο «αδύναμος κρίκος»
Keywords
Τυχαία Θέματα