5 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν δείτε το «Ενα αστέρι γεννιέται»

Ο Τζάκσον Μέιν, ένας διάσημος, αλλά αλκοολικός, αυτοκαταστροφικός κι ανασφαλής αστέρας της country μουσικής, θα ανακαλύψει τυχαία την Αλι, μια άσημη σερβιτόρα με όνειρα καριέρας στο τραγούδι. Εντυπωσιασμένος από τη φωνή και το εκρηκτικό της ταλέντο θα την ερωτευτεί και θα τη βοηθήσει να γίνει διάσημη. Κι ενώ αυτός ο έρωτας μοιάζει να είναι το χάπι εντ και των δύο, οι προσωπικοί δαίμονες του Μέιν και ο ανταγωνισμός του χώρου του θεάματος θα οδηγήσουν το ζευγάρι στην αναπόφευκτη κρίση και στην τραγική κορύφωση.

Πρόκειται για το 3ο remake της διαχρονικής και αξεπέραστης ιστορίας ενός καταδικασμένου

έρωτα στον λαμπερό κόσμο του θεάματος.

Αρχικά ήταν να το σκηνοθετήσει ο Κλιντ Ιστγουντ με πρωταγωνιστές την Boyonce και τον Κρίστιαν Μπέιλ, αλλά αυτό το πρότζεκτ ναυάγησε.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς: αποκάλυψε το σκηνοθετικό ταλέντο του Μπράντλεϊ Κούπερ και σύστησε θριαμβευτικά τη Lady Gaga ως κινηματογραφική πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε 5+1 πράγματα για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται»:

Πόσα «A Star is Born» υπάρχουν; To 1937, οι Γουίλιαμ Γουέλμαν και Ρόμπερτ Γκάρσον έγραψαν την αλφάβητο του χολιγουντιανού μελοδράματος με το «A Star Is Born» και πρωταγωνιστές τη θρυλική (και πρώτη νικήτρια του βραβείου Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου) Τζάνετ Γκέινορ και τον Φρέντρικ Μαρτς. Η ιστορία του καταδικασμένου έρωτα της ανερχόμενης ενζενί με τον ξεπεσμένο αστέρα έγινε έκτοτε κλασική και η συνταγή επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, μία το 1954 και μία το 1976, με ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα και με δύο εξίσου μυθικά πρωταγωνιστικά ζευγάρια: τους Τζούντι Γκάρλαντ και Τζέιμς Μέισον, και την Μπάρμπρα Στρέιζαντ με τον Κρις Κριστόφερσον, αντίστοιχα.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ πολέμησε για να επιβάλει την Lady Gaga στο στούντιο της Warner Bros. Οι παραγωγοί ήταν επιφυλακτικοί, δεν πίστευαν ότι η ποπ ντίβα μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο. Ο Κούπερ τους έδειξε ένα ερασιτεχνικό βίντεο με τους δυο τους να τραγουδούν στο σπίτι της Gaga και τους δήλωσε ότι «ή εκείνη ή τίποτα». Το αποτέλεσμα τον αποζημίωσε. Η Gaga ανταπεξήλθε στη «βαριά» κληρονομιά του ρόλου. Οι φωνητικές της δυνατότητες ήταν εξαρχής δεδομένες, αυτό που προσθέτει όμως είναι ο νατουραλισμός και η φυσικότητα που έλειπαν από την Τζούντι Γκάρλαντ και την Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Αβαφη στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και με μία καθαρότητα στο βλέμμα, η Lady Gaga παραδόθηκε στον πρώτο της ρόλο με την ίδια αγνότητα και την ειλικρίνεια που ο χαρακτήρας της ανακαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του έρωτα και του κόσμου του θεάματος. Ο Κούπερ εκμεταλλεύεται τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και την υποκριτική της απειρία για να εκμαιεύσει μια ακατέργαστη και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αφοπλιστική τελικά ερμηνεία. Στο τέλος, κατέληξε με Oσκαρική και Golden Globe υποψηφιότητα Α' Γυναικείου ρόλου (ενώ φυσικά κέρδισε και το Οσκαρ τραγουδιού για το «Shallow»).

Μπράντλεϊ Κούπερ & Lady Gaga τραγουδούν πραγματικά στα γυρίσματα. Η Gaga έπεισε τον Κούπερ ότι πρέπει να γυρίζουν τις μουσικές σκηνές τραγουδώντας live, καθώς «πάντα φαίνεται το κακό lip-syncing στις ταινίες». Ο Κούπερ έμαθε κιθάρα και έκανε ανελέητες πρόβες στο τραγούδι από τον Λουκ Νέλσον, τον γιο του θρυλικού μουσικού της κάντρι, Γουίλι Νέλσον. Και ο Λουκ είναι μουσικός και μέλος της μπάντας «Promise of the Real». Ο Κούπερ και ο Νέλσον έπαιζαν μουσική κάθε βράδυ για ένα χρόνο στο υπόγειο του σπιτιού του και για αυτό η ερμηνεία του μοιάζει τόσο. «Τον έκανα ροκ σταρ» είπε χαριτωμένα ο Λουκ Νέλσον στην πρεμιέρα της ταινίας.

Coachella & Glastonbury Μusic Festivals! Οι σκηνές των μεγάλων συναυλιών γυρίστηκαν σε πραγματικό περιβάλλον. To ντουέτο με την Gaga στο διάσημο μουσικό φεστιβάλ Coachella, το καλοκαίρι του 2017, όπου οι θεατές πλήρωσαν 10 δολάρια εισιτήριο για να δουν τους Κούπερ και Gaga να γυρίζουν τις σκηνές τους. Ομως υποχρεώθηκαν να αφήσουν κινητά και φωτογραφικές μηχανές εκτός γηπέδου, καθώς η παραγωγή ήταν πολύ αυστηρή: δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει ούτε μια φωτό στα σόσιαλ μίντια. Και το σόλο τραγούδι του Κούπερ στο Glastonbury, όπου συνέβη και κάτι πολύ συγκινητικό: ο Κούπερ τέλειωσε το τραγούδι του και έκανε την εισαγωγή στην εμφάνιση του Κρις Κριστόφερσον, ο οποίος είχε παίξει τον ίδιο ρόλο στο «A Star is Born» του 1976.

Ενα αστέρι γεννήθηκε στο... 71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. H ταινία ξεκίνησε τη διθυραμβική της πορεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στις 31 Αυγούστου του 2018. Δεν γεννήθηκε μόνο ένα αστέρι, αλλά δύο εκείνο το βράδυ. Κανείς δεν περίμενε ότι η Lady Gaga μπορούσε να παίξει τόσο καλά και κανείς ότι ο Κούπερ θα ήταν σοβαρός σκηνοθέτης. Κοινό και κριτικοί αποδείχθηκαν λάθος: η ταινία έκανε πάταγο (και κυριολεκτικά, καθώς καταρρακτώδης βροχή και κεραυνοί διέκοψαν για λίγο την προβολή) και οι Lady Gaga και Μπράντλεϊ Κούπερ χειροκροτήθηκαν σε standing ovation επί 8 λεπτά από τους ενθουσιασμένους θεατές.

Βραβεία και διακρίσεις. Παρόλο που ο Κούπερ αδικήθηκε (και για το πόσο εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο έκανε, αλλά και για την ερμηνεία του στις κατηγορίες του Α' Ανδρικού) η ταινία κέρδισε βραβεία και διακρίσεις: 8 υποψηφιότητες στα Οσκαρ (κι ένα βραβείο για το διάσημο χιτ «Shallow»), 5 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, 7 στα βραβεία BAFTA, 4 στα SAG και πολλά πολλά άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα