Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό

Διπλό ελληνικό ενδιαφέρον θα έχει, όπως φαίνεται, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα (17-18/10) στις Βρυξέλλες. Όπως αποκάλυψε από την Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα μπει στην ατζέντα της Συνόδου ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς, ενώ την ίδια στιγμή θα τεθεί επί τάπητος και το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι πάντως το προσφυγικό/μεταναστευτικό να τεθεί από τους ισχυρούς – όπως είναι η Γερμανία, με την οποία υπάρχει συνεννόηση – και να επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τόσο τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και την έκφραση αλληλεγγύης σε χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η συμπερίληψη του ζητήματος στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρνει εύλογη ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, η οποία εξακολουθεί να κινείται πολυδιάστατα σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική. Έτσι, σημαντικό ρόλο στην καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου παίζει και το γενικότερο κλίμα αποδοκιμασίας για την Άγκυρα που εκφράστηκε από τους ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην τριμερή του Καΐρου.

Το μήνυμα προς την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά την υποχρεώσή της να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές της καλής γειτονίας, αλλά και να δοθεί λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και με την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί. Έτσι, καταδικάστηκαν ομόθυμα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ότι αποδεικνύεται πως «η Ελλάδα γίνεται ξανά πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ο ρόλος της αναβαθμίζεται».

Η στάση της Τουρκίας θα αποτελέσει, εξάλλου, σήμερα αντικείμενο συζήτησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, εν όψει και της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα