Σαουδική Αραβία: Αβέρτα πετροδόλαρα στο Ισραήλ για οπλικά συστήματα

Από ορκισμένοι εχθροί το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία τείνουν να γίνουν στενότατοι συνεταίροι, εξαιτίας της κοινής απειλής από το Ιράν.

H Σαουδική Αραβία φέρεται ότι προτίθεται να αγοράσει το Ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, εν μέσω της συνεχόμενης προσπάθειας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Swiss Basler Zeitung, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από τη Σαουδική Αραβία

εξέτασαν το Iron Dome κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης οπλικών συστημάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιστεύεται ότι μια μελλοντική αγορά θα ήταν πιθανή στο μέλλον.

Δείτε πως λειτουργεί το Ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome.

Άλλες πηγές αναφέρουν, πως οι Σαουδάραβες εμπειρογνώμονες εξέτασαν και άλλα ισραηλινά οπλικά συστήματα για αγορά, συμπεριλαμβανομένου και του Trophy Active Protection System, το οποίο εγκαθίσταται σε άρματα μάχης με σκοπό την ανίχνευση και εξουδετέρωση πυραύλων και άλλων βλημάτων.
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο τρίτο έτος της εκστρατείας της κατά του νότιου γείτονα της, της Υεμένης.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον αμείλικτο βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών σε όλη την Υεμένη από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία τον Μάρτιο του 2015.Οι Σαουδάραβες έχουν πραγματοποιήσει αγορές οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο στην Υεμένη.

Η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αν και η κυβέρνηση στο Ριάντ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς στο Τελ Αβίβ και θεωρεί το Ισραήλ ως κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών.
Πολλοί έχουν καταδικάσει το φλερτ της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, λέγοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειες απομόνωσης του Ισραήλ στην περιοχή και στον κόσμο.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα