Από σαράντα κύματα η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – Η αντίδραση της Ρωσίας

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έλαβε την Πέμπτη η Ουκρανία, από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο, όταν θα ολοκληρωθεί η έκθεση της Κομισιον με τις απαιτούμενες αλλαγές, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το Κίεβο.

Μετά από την απόφαση αυτή, απομένουν τέσσερα ακόμη βήματα. Αρχικά, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν στο υπό διαπραγμάτευση πλαίσιο, προκειμένου η Ουκρανία να προετοιμαστεί για να εντάξει στους νόμους της, την πάγια ενωσιακή νομοθεσία και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τα
επόμενα βήματα

Το πλαίσιο αυτό αποτελεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πρέπει να το εγκρίνουν τα 27 κράτη μέλη. Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν πρέπει να αποφασίσει αν η Ουκρανία είναι ή όχι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι ομόφωνη από όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών από κοινού με την ουκρανική ηγεσία θα πρέπει να υπογράψουν τη συνθήκη προσχώρησης, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον Μάρτιο όταν και θα ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση για τις απαιτούμενες αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει το Κίεβο για να πληροί τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ο Σολτς απομόνωσε τον Όρμπαν

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είπε για ακόμη μία φορά «όχι» στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Η απόφαση ελήφθη από τους ηγέτες των 26 κρατών μελών με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αποχωρεί από την αίθουσα, πράγμα το οποίο είχε αποφασιστεί νωρίτερα και η πρωτοβουλία  άνηκε στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Ουσιαστικά, ο καγκελάριος είπε στον Ούγγρο πρωθυπουργό, ότι αφού δεν συμφωνεί μπορεί να αποχωρήσει ώστε οι υπόλοιποιι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν ομόφωνα για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από τον ελιγμό αυτό, ο Βίκτορ Όρμπαν, τόνισε με σχετικό βίντεο το οποίο ανήρτησε στην πλατφόρμα X ότι «η Ουγγαρία δεν αλλάζει θέση» χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την απόφαση των υπολοίπων 26 Κρατών – Μελών συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης».

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα