Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ανοίγει το ΣΚ

Το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας που διοργανώνεται φέτος ψηφιακά από τις ιδρύτριες Αμάντα Λιβανού, Καλλιόπη Χαραλάμπους και την εκλεκτή ομάδα συνεργατών τους, εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο με δωρεάν «είσοδο» για όλους.

Το πρόγραμμά τους παρουσιάζει σχεδόν ενενήντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους για ηλικίες από δύο έως …«όσο ετών θέλουν», διευκρινίζει η ελληνοκύπρια διευθύντρια Καλλιόπη Χαραλάμπους στα κοινωνικά δίκτυα.

Μέσα σε μία μέρα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει

«όσες ταινίες επιθυμεί και αντέχει», επισημαίνει. Απαιτείται μονάχα εγγραφή στη σχετική πλατφόρμα. Το σύνδεσμο προβολών θα βρει κανείς ευκολότερα μέσα από το ίδιο το σάιτ του παιδικού και εφηβικού φεστιβάλ.

Επιπλέον, ο ιστιότοπος έχει πλέον σχεδιαστεί με τρόπο φιλικό απέναντι σε παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού και σχετικές αναπηρίες. Σε αυτές τις ομάδες (αλλά όχι μόνο) απευθύνονται τριάντα μία συγκεκριμένες ταινίες μηκρού μήκους που έχουν ολοκληρωθεί με διαφορετική προετοιμασία και κοινωνικό περιεχόμενο. Πριν από την προβολή τους μπορεί κανείς να διαβάσει οπτικοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό ώστε να έχει προετοιμάζεται κανείς σχετικά με το τι πρόκειται να παρακολουθήσει. «Η βασική τους δυσκολία εξάλλου παραμένει το μη γνώριμο, το άγνωστο», εξηγεί η διευθύντρια.

Για τους εφήβους και για τους πιο τολμηρούς, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ταινίες τρόμου -πλην όμως teen friendly, φιλικές για την ηλικία τους. Για πρώτη φορά φέτος το εφηβικό τμήμα έχει ενισχυθεί σε σχέση με προηγούμενες χρονιές: Το σκεπτικό, ότι πρέπει να παρέχονται διέξοδοι στους εφήβους που παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους.

Από τώρα μπορεί κανείς να διαβάσει συνόψεις και να δημιουργήσει λίστα ταινιών που τον ή την ενδιαφέρουν.

Γυναικεία τριάδα

Εκτός από το εν λόγω Φεστιβάλ, η πρόεδρος Αμάντα Λιβανού έχει ιδρύσει και τη γνωστή εταιρεία Neda Film. Ύστερα δηλαδή από σπουδές Ιστορίας και Πολιτικής στο London School of Economics, διακρίθηκε σύντομα ως παραγωγός ή συμπαραγωγός γνωστών ταινιών όπως Screaming Jay Hawkins I Put A Spell On Me του Νίκου Τριανταφυλλίδη, Πίσω Πόρτα του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Μια Μέρα τη Νύχτα του Γιώργου Πανουσόπουλου, L του Μπάμπη Μακρίδη, Λάμπουν στο Σκοτάδι του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Park της Σοφίας Εξάρχου, Οίκτος του Μπάμπη Μακρίδη.

Ιδρυτικό μέλος του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, η διευθύντρια  Καλλιόπη Χαραλάμπους ξεχώρισε και ως παραγωγός θεάτρου και τηλεόρασης. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακό Θεάτρου στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής τέχνης (Royal Academy of Dramatic Arts & King’s College) στο Λονδίνο. Έχει πλούσια εμπειρία τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση.

Η δανή διευθύντρια προγράμματος Λουίζ Τζοχάνσεν σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επί δέκα χρόνια επιμελήθηκε το πρόγραμμα σημαντικών φεστιβάλ στη χώρα της και στην Πράγα. Συνεχίζει να λειτουργεί ως παραγωγός ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ ενώ παραμένει και μέλος της Δανέζικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πληροφορίες
Το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, πραγματοποιείται online από τις 14 ως τις 22 Νοεμβρίου 2020.

Οι ταινίες θα προβληθούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα