ICAP: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην ελληνική οικοινομία

Οι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, στην θεματολογία του 13ουΣυνεδρίου Πιστωτικού Κινδύνου της ICAP, με τα φώτα να πέφτουν επίσης στηναξιοποίηση των τεχνολογιών Artificial Intelligence και Machine Learning και των Big Data, στις διαδικασίες ελέγχουκαι διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και στις προοπτικές της οικονομίας σε συνάρτηση με θέματα διαχείρισηςτου Πιστωτικού Ρίσκου.

Το Συνέδριο,

παρακολούθησαν onlineπερισσότερα από 350 Ανώτερα Στελέχηκαι Επαγγελματίες της ελλη-νικής αγοράς, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό τηναιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζώνκαι με την υποστήριξη τουΠανελληνίου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ.).Οι εργασίες του συνεδρίου, ξεκίνησαν με την εισαγωγή του Διευθυντή Marketingτης ICAP, Αργύρη Καλδίρη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστη-μίου Πειραιώς, Ανώτατο Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, εγκαινιάζοντας τις παρουσιάσεις του συνεδρίου, ανέλυσε το τοπίο της Ελληνικής και ΠαγκόσμιαςΟικονομίαςκαι του Χρηματοοικονομικού τομέα, τονίζοντας την άμεση, αυτή τη φορά,αντίδραση της Ευρώπης στο δημοσιονομικό και οικονομικό κομμάτι τηςνέαςαυτήςκρίσης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες, παρου-σιάζοντας την αναγκαιότητα για εξάλειψη των NPE’sκαι βελτίωση των λειτουργιών του χρηματοπιστωτικούτομέα.

Ο Richard Hunter,Global Group Head Corporate Ratings της Fitch Ratings,εστίασε στην επίδραση της παν-δημίας στις επιχειρήσεις και στην παγκόσμια οικονομία, παρουσιάζοντας προβλέψειςανάκαμψηςτης αγοράς σε πα-γκόσμιο επίπεδο αλλά και καταγράφοντας πως επηρεάστηκαν οι σημαντικότεροι κλάδοι από την πανδημία.Η ομιλία του Markus Kuger,Chief Economist της Dun & Bradstreet, συνέχισε στο ίδιο αντικείμενο, και αφού μίλησε για την επιρροή του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, επικεντρώθηκε στην ανάλυση κινδύνου σε επίπεδο χώρας, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις για το πως επηρεάστηκε η αξιολόγηση του ρίσκουτων χωρών από τον Covid-19,αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες χώρες έχουν υποβαθμιστεί.

Tόνισε ότι κρίνεται απαραίτη η παρα-κολούθηση των κινδύνων τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.Το 2ομέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με την Μυρτώ Κυριακίδου,Εκτελεστική Διευθύντρια Credit Risk ServicesτηςICAP,και την επεξήγηση της όσον αφορά στα CreditReports, τα δεδομένα που περιλαμβάνουν, τη ση-μασία τους και όσα πρέπει να γνωρίζει για αυτά ένας Senior Credit Analyst.

Κατά την παρουσίαση της έδωσε κατευ-θύνσεις για την χρήση των Credit Reports και την αποκωδικοποίηση των σκορ αξιολόγησης ενώ μίλησε και για τα προβλεπτικά μοντέλα σε περιόδους κρίσης.

Στο βήμα, την διαδέχθηκε ο Πασχάλης Αντωνίου, Credit Risk Data Scientistτης Εθνικής Τράπεζας της Ελλά-δος, που παρουσίασετις εξελίξεις στην τεχνολογία και στοmachine learning,αναπτύσσονταςτα κύρια πλεονεκτή-ματα, τις προκλήσειςαλλάκαι τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούνστην ανάλυση πιστωτικού κινδύνου.Στη συνέχεια ο Andrzej Osiński, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Bisnode Πολωνίας, αναφέρθηκε στην συμμόρφωση,τονίζονταςτην αναγκαιότητα ενίσχυσης των εσωτερικών διαδικασιών για Compliance καιSupply Chain μέσω αξιο-ποίησης των δεδομένων και της τεχνολογίας.

Κλείνοντας,μίλησε γιατο πως η Dun&Bradstreetυποστηρίζει τις αγορές παρέχοντας υπηρεσίες που βελτιώνουν και επιταχύνουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αυτών.Στο 3ο μέρος, η θεματολογία του συνεδρίου ξεκίνησε με τηνπαρουσίαση του Παντελή Ξανθούλη, ΙΒΜ Data and AI Solution Expertτης ΙΒΜ, Ελλάδας και Κύπρου, που εστίασε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και συ-γκεκριμέναστιςλύσεις Artificial Intelligence (AI), machine learningαλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες των οργανι-σμών.

Επίσης, αναφέρθηκε στις τεχνολογίες (planning forecasting & continuity planning), που συμβάλλουν σημαντικά στη στρατηγική μείωσης των κινδύνων λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος, Olympia Electronics A.E.επικεντρώνοντας στον κίνδυνο εξαγωγικών πιστώσεωνκαι αναφέροντας τα κύρια σημεία που επηρεάζουν τις συναλλαγές των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Συνεχίζοντας,στο πλαίσιο των προηγούμενων ομιλητών, τόνισε την σημασία της ενσωμάτωσης τεχνο-λογιών AI και αξιοποίηση των Big Data στην διαδικασία πιστωτικού ελέγχου.

Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών ΜελετώντηςICAPπαρουσίασε τα κυ-ριότερα συμπεράσματα έρευνας της ICAP, για τις επιδράσεις της πανδημίας στην ελληνική οικοινομία.Αξιοσημείωτο ποσοστό των εταιρειών (37,3%) δεν διαφοροποίησαν την πιστωτική τους πολιτική, όμως ένας σημαντικός αριθμός αυτών, έχει προβεί σε μείωση του ορίου και του χρόνου πίστωσης που παρέχει,ενώ οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότηταςείναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τις εταιρείες λόγω του Covid-19, αφού όπως φαίνεται το 75% των επιχειρήσεων είχαν διακόψει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν ενέργειες για την αντιμετώ-πιση της πανδημίας, όπου η εξασφάλιση ρευστότητας και η μείωση δαπανών κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων.

Οι παρουσιάσεις, ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του Μιχάλη Σαμωνά,Group CFO, ΣΙΔΜΑ Α.Ε, αναφο-ρικά με τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και παρουσίασης θεμάτων Ρίσκου προς την Διοίκηση. Όπως χαρακτη-ριστικά ανέφερε, οι εταιρείες δενεστιάζουν στα μακροχρόνια κόστη των ανασφάλιστων ζημιών που μπορεί να έχουν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη τους,ενώ τόνισε την κρισιμότητα της σύνδεσης των κινδύνων με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης. Moιράστηκε επισης, τους χρυσούς κανόνες επικοινωνίας που βοηθούν στον σωστό τρόπο παρουσίασης των κινδύνων στη Διοίκηση μιας εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα