Τι περιμένουν οι τράπεζες για το μετοχικό μέλλον της Creta Farms – Η εκκρεμότητα για την ενδιάμεση χρηματοδότηση

Τα πρακτικά, τα οποία θα φωτίσουν τι ακριβώς συνέβη στην επεισοδιακή γενική συνέλευση της 26 ης Σεπτεμβρίου της Creta Farms περιμένουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο mononews.gr επισημαίνουν ότι εξακολουθούν -όπως και οι περισσότεροι- να μην
γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει γύρω από την μετοχική σύνθεση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και τονίζουν πως δεν έχουν καταλήξει ακόμη ποιος από τους δυο βασικούς μετόχους λέει την αλήθεια.

Το τοπίο, όπως λένε, παραμένει θολό καθώς τα αδέλφια

Δομαζάκη ισχυρίζονται εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο μεν Κωνσταντίνος υποστηρίζει ότι εκλέχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο και ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος ενώ ο δε Μάνος Δομαζάκις – όπως έχει επιλέξει να γράφει το επίθετό του, μετά την ρήξη με τον αδελφό του-, πως δεν υφίσταται καμία αλλαγή και πως το ισχύον και νόμιμο διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είναι αυτό που βρίσκεται δημοσία αναρτημένο στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της υπηρεσίας ΓΕ.ΜΗ.

Οι πιστώτριες τράπεζες αναμένουν λοιπόν, όπως και οι υποψήφιοι επενδυτές να πέσει φως στην υπόθεση, ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα του σχεδίου εξυγίανσης. Πριν από μερικές μέρες, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη, αφού τα αδέλφια Δομαζάκη υπέγραψαν συμφωνία για την ενεχυρίαση των μετοχών που ελέγχουν στην Creta Farms στις πιστώτριες τράπεζες, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την στην παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους περίπου 4 εκατ. Ευρώ προς την εταιρεία. Μια χρηματοδότηση που έχει ανάγκη για να ξαναπάρει μπροστά η παραγωγή, η οποία έχει σχεδόν σταματήσει λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Μοναδική εκκρεμότητα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου του 20% που κατέχει η Τράπεζα Χανίων.

Να σημειωθεί ότι συνολικά επτά τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε δάνεια της Creta Farms που αγγίζουν τα 110 εκατ. ευρώ. Πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) χορηγήσεις έχουν προσφέρει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, αλλά και η Attica Bank.

Ανάμεσα στους πιστωτές είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 15 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων η τελευταία «σπαστή» δόση των 3,5 + 1,5 εκατ. ευρώ δόθηκε λίγο πριν δημοσιοποιηθεί ανοικτά η κόντρα των αδελφών Δομαζάκη, απόρροια της οποίας ήταν και η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, στις 2 του μηνός του περασμένου Μαΐου.

Στην τελευταία τετραετία έγιναν δύο αναδιαρθρώσεις δανεισμού, το ρίσκο εξυπηρέτησης του οποίου είχε γίνει ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς οι τραπεζικές υποχρεώσεις της ζημιογόνου Creta Farms έφτασαν να είναι σχεδόν ισοϋψείς με τον ετήσιο τζίρο της.

The post Τι περιμένουν οι τράπεζες για το μετοχικό μέλλον της Creta Farms – Η εκκρεμότητα για την ενδιάμεση χρηματοδότηση appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα