Παρέμβαση Μ.Ντράγκι: Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για την ανάπτυξη – Δημόσιες επενδύσεις -κοινός προϋπολογισμός στην ΟΝΕ

«Για να έχουμε μια ισχυρότερη ΟΝΕ χρειαζόμαστε έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Είναι προφανές ότι η πολιτική συζήτηση για το ζήτημα αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο. Αλλά είμαι αισιόδοξος », δηλώνει ο Μ.Ντράγκι, στους “Financial Times”.

Ο Ντράγκι ρίχνει το βάρος του υπέρ των προτάσεων του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται δημοσιονομικές μεταβιβάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, για να ενισχυθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα το κοινό νόμισμα.

Αυτό, έρχεται σε αντίθεση με τη γερμανική αντίληψη που λέει  ότι η ΟΝΕ

δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων, όπου οι ασθενέστερες οικονομίες θα ενισχύονται από τον προϋπολογισμό των ισχυρότερων.

Ο Ντράγκι, που ανακοίνωσε πρόσφατα το νέο «πακέτο» μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με στόχο να αποφευχθεί μια επιβράδυνση και να έλθει ο πληθωρισμός πιο κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις του Βορρά, ενώ συνολικά εννέα από τα 25 μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ καταψήφισαν την απόφαση.

Μιλώντας στους FT, ο Ντράγκι επέμεινε ότι οι θετικές επιδράσεις του τονωτικού «πακέτου» εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις αρνητικές, όπως είναι η επιβάρυνση των καταθετών και το «φούσκωμα» των στοιχείων ενεργητικού, όπως τα ακίνητα.

Ο Μ. Ντράγκι προειδοποιεί τις κυβερνήσεις που αρνούνται να πάρουν δημοσιονομικά μέτρα για να ενισχυθεί η οικονομία, ότι τα έκτακτα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μπορεί να χρειασθεί να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως, ο Ιταλός τραπεζίτης, γενικά, δηλώνει αισιόδοξος για το ευρώ: «Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος, η εμπιστοσύνη ενισχύεται. Οι αντίπαλοι του ευρώ έχουν αποτύχει», τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα