Παγκόσμια ανησυχία για τη Λιβύη: Έκτακτη επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν – Η Τουρκία έστειλε 300 Σύριους μαχητές

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη, μετά και την εμπλοκλή που επιχειρεί η Τουρκία στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, πάντως, από το πρακτορείο Anadolu τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από

ένα 24ωρο ότι εάν «σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τους πρώτους 300 Σύριους αντικαθεστωτικούς μαχητές για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Σάρατζ.

Σύμφωνα με το SOHR, την ίδια ώρα σε στρατόπεδα στην Τουρκία εκπαιδεύονται άλλοι 900 με 1000 μαχητές, που θα αποσταλούν και αυτοί με τη σειρά τους στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, η Άγκυρα προσφέρει μισθούς στους αντικαθεστωτικούς που κυμαίνονται από 2.000 ως 2.500 δολάρια για τρίμηνο ή εξάμηνο συμβόλαιο, για να πολεμήσουν για λογαριασμό του Σάρατζ. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του συμβολαίου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απολαβές. Ένας αριθμός των μαχητών που στάλθηκαν στη Λιβύη είναι πρώην μέλη του Κινήματος Χαζμ, πριν αυτό διαλυθεί πριν μερικά χρόνια και αυτοί ενταχθούν σε άλλες ομάδες που εδρεύουν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας.

Το SOHR έχει στην κατοχή του ηχογραφημένες συνομιλίες αυτών των ανδρών, που συζητούσαν για την αναχώρηση τους από το Αφρίν της Συρίας με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης.

Επίσης, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι σε διάφορα σημεία όπου δρούσαν οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα, αντικαθεστωτικοί μαχητές, αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από τουρκικά στρατεύματα.

Πληροφορίες που έχει στην κατοχή το SOHR, θέλουν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία παραστρατιωτικές ομάδες, να έχουν ανοίξει κέντρα στρατολόγησης στο Αφρίν, για να συγκεντρώσουν μαχητές για τη Λιβύη.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει ακόμα ότι ήδη οι μισθοφόροι της Άγκυρας μετράνε απώλειες στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, πάντως, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αντάρτες από την Συρία, με την υποστήριξη της Τουρκίας μάχονται στο πλευρό των δυνάμεών της, σε μάχες που γίνονται γύρω από την Τρίπολη.

Η διάψευση ακολουθεί την διαδικτυακή προώθηση ενός βίντεο που δείχνει μία ομάδα μαχητών να μιλάει σe διάλεκτο της Συρίας, με τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει έναν στρατιωτικό καταυλισμό από πιστούς μαχητές στον Χαλίφα Χαφτάρ, που αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης (Government of National Accord – GNA).

“Η προώθηση τέτοιων βίντεο είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις νίκες των δυνάμεών μας,” σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της GNA.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ διεξάγουν από τον περασμένο Απρίλιο, επιθετικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης GNA.

Keywords
Τυχαία Θέματα