Συρία: Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή – Ρήγμα στις σχέσεις Πούτιν – Ερντογάν

12:29 4/2/2020 - Πηγή: Mononews

Οι εχθροπραξίες στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας και των δυνάμεων Άσαντ κλιμακώνονται εκ νέου την στιγμή που δημιουργείται ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφορμή στάθηκε η χθεσινή επίθεση των συριακών δυνάμεων εναντίον Τούρκων στρατιωτών που αποτέλεσμα είχε τον θάνατο πέντε εξ αυτών και των τραυματισμό άλλων εννέα στρατιωτών. Η Ρωσία υποστήριξε την Συρία λέγοντας ότι οι

τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές επειδή η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως ανακοίνωσε αντίποινα της Τουρκίας στους Σύρους μαχητές λέγοντας πως 30-35 μαχητές είναι νεκροί από τουρκικά πυρά ενώ παράλληλα προειδοποίησε τη Ρωσία να μην μπει στον δρόμο του.

Ακόμα, μιλώντας από την Ουκρανία σε συνέντευξη με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Ερντογάν αμφισβήτησε την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία υποστηρίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου πολλοί Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων».

Τα γεγονότα δείχνουν πως συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν οι ίδιες δύο χώρες στην Ιντλίμπ και τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, κατέρρευσε.

Άγκυρα: Δεν θα σιωπήσει για το ζήτημα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πέντε Τούρκοι στρατιώτες και τρία στελέχη του πολιτικού προσωπικού του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν και άλλα εννέα τραυματίστηκαν εξαιτίας βολών του πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη συριακή επικράτεια.

Ο Ερντογάν μίλησε αρχικά για «30 ως 35» νεκρούς Σύρους στρατιωτικούς στα τουρκικά αντίποινα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο περί «εξουδετέρωσης» 76 Σύρων στρατιωτικών, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν, ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους.

Ωστόσο η Δαμασκός δεν επιβεβαίωσε ότι υπέστη απώλειες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για 13 νεκρούς στις τάξεις των συριακών δυνάμεων από τουρκικά πυρά — οκτώ στην Ιντλίμπ, τρεις στη Λαττάκεια, δύο στη Χάμα.

Πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «όσοι δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με αυτού του είδους τις ελεεινές επιθέσεις θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν μεγάλο λάθος». Η Μόσχα δεν πρέπει να «μπει στον δρόμο μας», δήλωσε και εξήγησε πως η τουρκική επιχείρηση στρέφεται εναντίον του συριακού καθεστώτος, όχι της Ρωσίας.

Η Τουρκία έχει εισβάλλει τρεις φορές στη Συρία (2016, 2018, 2019) και ο Ερντογάν διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι «αν η κατάσταση στην Ιντλίμπ δεν εξομαλυνθεί γρήγορα, δεν θα έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να κάνουμε το ίδιο ξανά».

Ο συριακός στρατός πλησιάζει πλέον στην πόλη Ιντλίμπ, την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας. Πηγές προσκείμενες στις συριακές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι καταλήφθηκε το χωριό Νάιραμπ, 8 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη στην περιοχή από τα τέλη του 2012.

Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες στη βορειοδυτική Συρία, όπου ο φιλοκυβερνητικός στρατός και η Ρωσία διεξάγουν επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών και των Σύρων ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 520.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί η μεγάλη πλειονότητα, το 80%, είναι γυναίκες και παιδιά», επεσήμανε ο Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Υποστηριζόμενος από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ο συριακός στρατός συνεχίζει επί πολλές εβδομάδες την επιχείρηση που του έχει επιτρέψει να ανακαταλάβει πολλές πόλεις και περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, αψηφώντας τις συμφωνίες για εκεχειρία.

«Το πιο πρόσφατο κύμα εκτοπισμένων επιδείνωσε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου», κατήγγειλε.

«Η πλειονότητα» των εκτοπισμένων φεύγουν από «τις περιοχές του μετώπου» στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, εξήγησε ο Σουάνσον.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που ζούσαν τα τελευταία χρόνια στην Ιντλίμπ είναι Σύροι που αναγκάστηκαν να φύγουν από άλλες περιοχές της χώρας μετά την ανακατάληψή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην επαρχία αυτή, καθώς και σε περιοχές στις γειτονικές επαρχίες Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια, κυριαρχούν τζιχαντιστές της Χαγιάρ Τάχριρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) καθώς και άλλες ομάδες ανταρτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα