Στις δημοπρασίες αποφεύχθηκαν τα χειρότερα – Μαζεύτηκε ο δείκτης από τα χαμηλά – Ποια χαρτιά κράτησαν την αγορά

Επιχείρηση… μάζεμα στο Χρηματιστήριο και μάλιστα από τα χαμηλά των 862 μονάδων παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει στις 873,34 μονάδες και απώλειες 0,67%, από 1,80% που έχανε όταν βρισκόταν στα χαμηλά μέρας.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και την Wall να κινείται και πάλι ανοδικά προς νέα υψηλά, οι επενδυτές πίεσαν τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τις τράπεζες

εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν θα περιληφθούν στους δείκτες της MSCI και του FTSE.

Ταυτόχρονα, το Χ.Α. δεν παύει να αποτελεί μία αγορά που από την αρχή του χρόνου μοιράζει κέρδη σχεδόν 44% σε επίπεδο γενικού δείκτη και 100% σε επίπεδο τραπεζών. Κέρδη σημαντικά, αν δεχθεί κανείς ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, τυπικά, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα.

Άλλωστε, η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE είναι κάτι που σε τούτη τη συγκυρία αφορά στον ΟΠΑΠ. Επίσης, η μείωση της συμμετοχής ενός από τα πέντε funds του Silchester στη ΔΕΗ, κάτω από 5%, δεν προκάλεσε ανησυχία στην αγορά, παρά το γεγονός ότι η μετοχή έκλεισε με απώλειες πάνω από 3%, στα 3,05 ευρώ. Πηγές διευκρινίζουν ότι η θέση του βρετανικού fund παραμένει ισχυρή πάνω από 10%.

Το Χ.Α. με αυτή την τακτική που ακολουθούν οι ξένοι και μάλιστα ανήκοντας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, υφίσταται τους κραδασμούς πιο έντονα, ξεκόβοντάς το από τα καλά νέα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, όπως η επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας. Η Wall Street βρίσκεται σε νέα υψηλά, το Χ.Α. καταγράφει ισχυρά κέρδη από την αρχή του χρόνου, αλλά έχει την στάμπα της αναδυόμενης αγοράς, που σημαίνει μεταβλητότητα και απότομα σκαμπανεβάσματα, όπως σήμερα.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 91 εκατ. ευρώ. Κι αν βγήκαν πωλητές, ήταν ενδιαφέρον ότι η προσφορά σκουπιζόταν, στοιχείο που δείχνει ότι το ενδιαφέρον για το Χ.Α. παραμένει ισχυρό.

Οι απώλειες στις τράπεζες που περιορίστηκαν, συνέβαλαν στην βελτίωση της γενικής εικόνας.

Ο τραπεζικός κλάδος επανήλθε πάνω από τις 863 μονάδες με απώλειες 1,2%, εκεί που υποχωρούσε περίπου κατά 4%. Η Alpha από τα χαμηλά του 1,78 έκλεισε στο 1,85 ευρώ, η ΕΤΕ από τα 2,87 έκλεισε στα 2,95, η Eurobank από τα 0,86 στα 0,89 και η Πειραιώς από τα 2,96, στα 3,03 ευρώ.

Στο γύρισμα της αγοράς συνέβαλε επίσης, το θετικό πρόσημο που βγήκε στην Coca Cola, στα 27,40 ευρώ, στην Motor Oil, στα 22,36 ευρώ, στην Jumbo που ανέκαμψε στα 18 ευρώ και στον Μυτιληναίο που έκλεισε με κέρδη 0,71%, στα 9,87 ευρώ.

Επίσης, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν στον ΟΠΑΠ, στα 9,55 ευρώ. Στο 1,718 ευρώ έκλεισε η Ελλάκτωρ, που βρέθηκε και χαμηλότερα στο 1,69 ευρώ με 561 χιλιάδες τεμάχια όγκο.

Με περισσότερα από 97 χιλιάδες τεμάχια υποχώρησε σχεδόν 8% η μετοχή της MLS, στα 1,56 ευρώ, και 6,12% η Φόρθνετ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 68 έκλεισαν με πτώση και 30 ενισχύθηκαν.

The post Στις δημοπρασίες αποφεύχθηκαν τα χειρότερα – Μαζεύτηκε ο δείκτης από τα χαμηλά – Ποια χαρτιά κράτησαν την αγορά appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα