Στην ψηφιακή Art Basel Hong Kong η Καλφαγιάν ενώ ακυρώνονται φουάρ

Το τμήμα στο Χονγκ Κονγκ της Art Basel (η τεράστια φουάρ της Βασιλείας) μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στο διαδίκτυο ενώ η Frieze της Νέας Υόρκης αποτελεί το πρώτο μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της πόλης που ακυρώνεται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Art Basel Hong Kong είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αλλά έδειξε τεράστια ευελιξία και ικανότητα προσαρμοστικότητας αποκτώντας αμέσως ψηφιακή μορφή: μπορεί ο κάθε

ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των εμπλεκόμενων γκαλερί μέσα από τον ιστιότοπό της από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες.


Edouard Sacaillan, Kalfayan Galleries

Εκεί το ελληνικό κοινό μπορεί να επισκεφτεί την έκθεση Both Light and Darkness are Gone, Yet We Remain της ημέτερης γκαλερί Καλφαγιάν (Kalfayan Galleries). Παρουσιάζει ένα θέαμα εντυπωσιακό με εικονογραφία που γεφυρώνει την Ανατολή με τη Δύση και ένα αφήγημα κοινωνικοπολιτικό, ιστορικό αλλά και προσωπικό από ένα μπουκέτο αξιόλογων δημιουργών όπως: Ράνια Μπέλλου, Μαριάννα Γκιόκα, Αντώνης Ντόνεφ, Κωστής Βελώνης, Πάνος Τσαγκάρης, Έντουαρντ Σακαγιάν (που ως 28 Μαρτίου είχε κανονικά έκθεση στην γκαλερί), Φαρίντα Ελ Γκαζάρ.

Τα αφαιρετικά της Μαριάννας Γιόκα, Kalfayan Galleries

Από την άλλη, η 9η έκδοση της νεοϋορκέζικης Frieze θα άνοιγε για τους επισήμους την Τετάρτη 9 Μαίου αλλά ακυρώθηκε ολοκληρωτικά ύστερα από την απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε περισσότερα από πεντακόσια άτομα που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο την περασμένη Πέμπτη.

Οι διευθυντές της φουάρ έστειλαν γράμμα σε όλες τις γκαλερί που περίμεναν περίπου 30.000 άτομα να επισκεφτούν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ράνταλς Άιλαντ (Randall’s Island) μέσα στις πέντε ημέρες διάρκειάς της όπου δήλωσαν έτοιμοι να τις αποζημειώσουν. Επιπλέον οι Βικτώρια Σίνταλ (Victoria Siddall), Λόρινγκ Ράντολφ (Loring Randolph), Κρίστελ Τσαντέ (Kristell Chadé) δήλωσαν:

«Αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχατε προετοιμάσει εξαιρετικές παρουσιάσεις και ότι θα πρέπει να έχετε απογοητευτεί που η δύναμη του φετινού προγράμματος δεν μπόρεσε να ευοδώσει αλλά η υγεία και η ασφάλεια του καθενός μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

Frieze New York στo Randall’s Island

Προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ροκφέλερ τον ερχόμενο Μάιο, η Frieze Sculpture αναβάλλεται για το καλοκαίρι. Και άλλες διοργανώσεις όπως η φουάρ του Ντάλας (Dallas Art Fair), της Κολονίας (Art Cologne), των Βρυξελλών (Art Brussels) αναβλήθηκαν αντί να ακυρωθούν εντελώς: οι δύο πρώτες αναμένεται να εγκαινιαστούν αντιστοίχως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Το σαββατοκύριακο στο Βερολίνο Berlin Gallery Weekend, θα λάβει χώρα νωρίς τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τις πολυαναμενόμενες Frieze του Λονδίνου και Frieze Masters δεν έχει αλλάξει τίποτα προσώρας: η γιγαντιαία τέντα τους θα υποδεχτεί τα πλήθη τον ερχόμενο Οκτώβριο στο πάρκο Ρίτζεντ. Ίδωμεν.

Μαριάννα Γκιόκα
Keywords
Τυχαία Θέματα