Σωτήρης Τσιόδρας: Απαραίτητη η επικοινωνία με γιατρό και στα ήπια περιστατικά

Την προσοχή των ανθρώπων που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία της λοίμωξης Covid-19, εφιστά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, μια μέρα αφότου έφυγε από τη ζωή η 41 χρονη από την Καστοριά, η οποία διαγνώστηκε με τη νόσο μετά θάνατον.

Όπως τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση για το θέμα την Τετάρτη (25/3/2020), ακόμα και τα ήπια περιστατικά, κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους στο σπίτι, θα πρέπει να επικοινωνούν με

το γιατρό τους, έτσι ώστε να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους.

Η σύσταση ισχύει και για τους υγιείς κατά τα άλλα και νέους ανθρώπους, πολύ περισσότερο δε για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Στις περιπτώσεις αυτές η επικοινωνία με το γιατρό θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

«Είναι μια νόσος η οποία μπορεί να συμπεριφερθεί άσχημα και να εξελιχθεί σε μια σοβαρότατη πνευμονία, ακόμα και σε νέους, κατά τα άλλα υγιείς, ανθρώπους, αλλά πολύ σπάνια.

Δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι το 95% των ανθρώπων την περνάει, το 80%-85% σε πολύ ήπια μορφή και ένα 5%-10% σε μια μέτρια προς σοβαρή μορφή, που απαιτεί και νοσηλεία.

Μέχρι τώρα, αυτή είναι η εικόνα στη χώρα μας. Δεν διαφοροποιείται, το μήνυμα δεν αλλάζει. Αυτό που πρέπει να έχουν οι πολίτες υπ’ όψιν τους, είναι τα σοβαρά συμπτώματα και η επικοινωνία με τον γιατρό, για αυτούς που έχουν ήπια κατάσταση ίωσης», τόνισε ο κος Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στο θάνατο της 41χρονης, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε υποκείμενο νόσημα και τόνισε ότι τα άτομα αυτά, όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία.

«Αυτό είναι σημαντικό για να μην θρηνήσουμε ζωές σε ανθρώπους, οι οποίοι έμειναν σπίτι και δεν τους δόθηκε η κατάλληλη οδηγία ή δεν ακολούθησαν την σωστή οδηγία.

Πάντα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο πολίτης. Είμαστε μαζί, παλεύουμε τον κοινό εχθρό. Σε μια επιδείνωση συμπτωμάτων να αναζητούν βοήθεια και να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία, όσον το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο καθηγητής.

Οδηγίες από το Σωτήρη Τσιόδρα για όσους νοσούν στο σπίτι

-Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό σας. Χρειάζεται τακτική και καθημερινή, κατά προτίμηση, επικοινωνία με επαγγελματία υγείας. Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από εσάς.

-Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι, όπως και για τους ηλικιωμένους.  Ιδανικά θα πρέπει να είναι ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

-Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 1 με 2 μέτρα από τον άρρωστο.

-Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστος χώρους.

-Αν είναι δυνατόν και υπάρχει, χρήση μιας μάσκας μπορεί να γίνεται από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο, να έχουν ένα μέτρο προστασίας. Αν δεν υπάρχει μάσκα, ένα μαντήλι που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.

-Καλό πλύσιμο στα χέρια μας με σαπούνι και νερό, μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

-Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.

-Επίσης, να αποφεύγουμε άμεση επαφή με οποιαδήποτε σωματικά υγρά και ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο, πριν τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.

-Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

-Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα, με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από εκεί και μετά, θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία, 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.

-Πάντα εδώ ακολουθεί μετά από κάθε διαδικασία το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.

-Οποιεσδήποτε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς, μπορούμε να τα καθαρίζουμε καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, να τα ξεπλένουμε και μπορούμε και να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης, σε αναλογία 4 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερό.

-Επίσης, την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα. Είναι σημαντικό το να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι, είναι πιθανόν να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα.

-Αν και το θέμα της διάρκειας απομόνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο συζητείται, ένας καλός κανόνας είναι η παραμονή στο σπίτι των ασθενών, τουλάχιστον για 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.

-Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγεία τους, χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 μέρες από την μέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα. Αυτή η παραμονή για 14 μέρες θα μειώσει σημαντικά την μεταφορά της νόσου στην τοπική κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σωτήρης Τσιόδρας, Απαραίτητη,sotiris tsiodras, aparaititi