Briq-Noval-Premia: Σε ποιες κατηγορίες ακινήτων έχουν επενδύσει τα περισσότερα κεφάλαια τους

Αποθηκευτικοί χώροι (Logistics), ξενοδοχεία και γραφεία αποτελούν τις κύριες κατηγορίες ακινήτων στις οποίες επενδύουν οι Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Χαρακτηριστικό είναι πως τρεις ΑΕΑΑΠ, που προχώρησαν σε ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο του 2021 και τα ενημερωτικά τους δελτία, διαθέτουν ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο που ανέρχεται στα 668 εκατ. ευρώ.

Ενώ η προτεραιοποίηση των κατηγοριών ακινήτων, στα οποία επενδύουν, διαφέρει.

Η Briq Properties

του Ομίλου της Quest, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο εύλογης αξίας ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη θέση στις επενδύσεις κατέχουν τα κέντρα logistics με ποσοστό 48%, ακολουθούν τα γραφεία με 30%, τα ξενοδοχεία είναι στην Τρίτη θέση με 17%, ενώ στην τελευταία θέση φιγουράρουν με 5% οι λοιπές χρήσεις.

Από την άλλη πλευρά η Noval Property με χαρτοφυλάκιο ύψους 387 εκατ. ευρώ και 43 ακίνητα επενδύει κατά κύριο λόγο σε χώρους μικτής χρήσης (48%) και ακολουθούν τα γραφεία με 22%, τα τουριστικά καταλύματα και οι κατοικίες με 24% και στην τελευταία θέση με μονοψήφια συμμέτοχή βρίσκονται τα logistics.

Η τρίτη ΑΕΕΑΠ είναι η Premia Properties το χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήλθε στα 131,6 εκατ. και έχει θέσει ως στόχο να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2025 και 1 δις. κατά την επόμενη πενταετία.

Briq  Properties: Στρίβειν δια του logistics

Η Briq Properties  με διευθύνουσα σύμβουλο την Άννα Αποστολίδου ολοκληρώνει την κατασκευή ενός χώρου logistics στον Ασπρόπυργο στις αρχές του 2022 και προχωράει στην εκκίνηση των εργασιών για έναν ακόμα, ο οποίος και εκτιμάται πως θα παραδοθεί στον μισθωτή εντός του 2023.  Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για τα δύο κτίρια στον Ασπρόπυργο εκτιμάται στα 26 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία η Briq θα διαθέσει 5,2 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση της μονάδας της Plaza Hotel Skiathos, την οποία μισθώνει στη  αλυσίδα Hotel Brain, ενώ, προχωράει επίσης με την επέκταση του τουριστικού καταλύματος στην Πάρο, η δυναμικότητα του οποίου θα αυξηθεί κατά 12 επιπλέον δωμάτια.

Η εταιρία ψάχνει διαρκώς νέα ακίνητα που θα στεγάσουν γραφεία, αλλά, όπως δηλώνει η Άννα Αποστολίδου στο mononews.gr, παρατηρείται μία δυσκολία ως προς τον εντοπισμό των κατάλληλων χώρων.

Αυτό συμβαίνει, καθώς στις βασικές περιοχές που παρατηρείται ζήτηση για γραφεία, όπως το Κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι και τις Λεωφόρους Συγγρού και Ποσειδώνος, οι διαθέσιμοι χώροι χρήζουν  σημαντικής ανακαίνισης, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στους νέους κανονισμούς περί βελτιωμένης περιβαλλοντικής απόδοσης.

Με αποτέλεσμα εκτός από το κόστος για την εξαγορά και τη διαμόρφωση των ακινήτων, οι επενδυτές να πρέπει να συμπεριλάβουν στις προβλέψεις τους και τα που θα απαιτηθούν για να γίνουν τα κτίρια πιο «πράσινα».

Noval Property: Το νέο ομολογιακό και οι «πράσινες επενδύσεις»

 Η Noval Property του Ομίλου της Βιοχάλκο, η οποία προχωράει στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 125 εκατ. ευρώ θα κατευθύνει περισσότερα από 98 εκατ. ευρώ σε «πράσινες επενδύσεις» που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2025.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΕΕΑΠ ανέρχεται στα 316 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε υπό ανάπτυξη ακίνητα αξίας 231 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο είναι το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Kodak συνολικής επιφάνειας 49.000 τ.μ. στο Μαρούσι, στο οποίο θα κατασκευαστούν γραφεία από την Κοινοπραξία της Noval με την Mavani Holdings Limited του Ομίλου Brook Lane Capital. Το ύψους της από κοινού επένδυσης ανέρχεται στα 77,3 εκατ. ευρώ για περίοδο 2022-2025.

Αμιγώς γραφειακοί χώροι θα κατασκευαστούν, επίσης, στο  Μετς στην Οδο Αρδηττού σε μία έκταση 3.480 τ.μ. με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ από το 2022 έως το 2024.

Η τρίτη επένδυση που αφορά σε γραφεία δρομολογείται και αυτή στο Μαρούσι (οδός Χειμάρας 16) σε μία επιφάνεια 20.175 τ.μ. για την οποία θα επενδυθούν 22 εκατ. ευρώ έως το 2025

Όσον αφορά τις μεικτές χρήσεις η Noval προχωράει στην επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο έκτασης 72.500 τ.μ. στην Οδό Πειραιώς 252. Συγκεκριμένα στην έκταση  θα αναπτυχθούν γραφεία, ξενοδοχεία, κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις και το ύψος των προς διάθεση κεφαλαίων.

Στον τομέα των logistics η ΑΕΑΑΠ προχωράει σε μία και μοναδική επένδυση έως το 2025. Αυτή θα υλοποιηθεί σε μία έκταση 22.000 τ.μ. και θα αφορά σε κτίρια κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης.

Τα υπόλοιπα 83 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για «πράσινα» ακίνητα που βρίσκονται σε προσυμβατικό στάδιο.

Premia Properties: Στόχος να γίνει ΑΕΕΑΠ – Η συνεργασία με την Dimand

Όπως φάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου της Premia Properties, εκτός από το στόχο να γίνει η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, η εταιρία είχε μία έντονη δραστηριότητα και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό κατά 52,8 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εταιρία προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με τη Dimand για τη μίσθωση ακινήτου εμβαδού 3.600 τ.μ. στον Πειραιά που αποτελείται από 58 ακίνητα. Το κόστος της μίσθωσης ανέρχεται στα 10,2 εκατ. ευρώ και το ακίνητο θα παραχωρηθεί στην Premia έως το 2034.

Επίσης, η ΑΕΑΑΠ προχώρησε στην αγορά ενός χώρου logistics καθώς και ενός χώρου εμπορικού ακινήτου τύπου big box συνολικής αξίας 7,8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η Premia εξασφάλισε έναντι 24,6 εκατ. ευρώ τις μετοχές έξι ανώνυμων εταιριών στις οποίες ανήκουν 5 logistic centers και 2 big boxes.

Διαβάστε επίσης

PREMIA Properties: Αύξηση εσόδων και ΕΒΙΤDA στο εννεάμηνο – Mετατρέπεται ΑΕΕΑΠ

Noval: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο για το ΚΟΔ έως 120 εκατ. ευρώ – Το χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς

Keywords
Τυχαία Θέματα