Οι μετοχές που διόρθωσαν από τα υψηλά έτους και συνεχίζουν να αποτελούν «μαγνήτη»

Ως ευκαιρία επανατοποθετήσεων σε μετοχές που βρέθηκαν στα υψηλά έτους εκλαμβάνεται η διόρθωση των περασμένων ημερών.

Το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη διεθνή κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό που η άνοδός του μπορεί να επιφέρει αύξηση επιτοκίων με τις υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως η ελληνική, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνει σταθερότητα.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, για πρώτη φορά σε μία παγκόσμια κρίση, οι διακυμάνσεις στην Ελλάδα είναι διακυμάνσεις Ευρώπης.

Οι ξένοι διαχειριστές έχουν πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν ότι οι προοπτικές της χώρας σε τούτη τη χρονική συγκυρία δεν έχουν καμία σχέση με τη μίζερη πραγματικότητα μέχρι το 2019. Η διόρθωση που βγήκε, όπως επισημαίνουν, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι πολλές από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχαν «χτυπήσει» υψηλά έτους, οδηγώντας το ταμπλό σε επίπεδα που πολλά από τα καλά νέα να έχουν προεξοφληθεί.

Η ΔΕΗ μετά τα υψηλά στα οποία βρέθηκε στις 9/4 και ήταν τα 9,80 ευρώ βρίσκεται υπό πίεση έκτοτε, διορθώνοντας πάνω από 12,25%. Η μετοχή της Εθνικής από το υψηλό των 2,735 ευρώ που βρέθηκε στις 10/5 έχει υποστεί διόρθωση πάνω από 12%. Η μετοχή της Βιοχάλκο έχει υποχωρήσει από τα υψηλά των 5,19 ευρώ στις 10/5 πάνω από 10,2%.

Η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στις 7,5 στο 1,348 ευρώ και έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο που διαπραγματευόταν κάτω από τα 0,50 ευρώ, επίπεδα τα οποία συνιστούσαν ιστορικά χαμηλά. Η διόρθωση στη μετοχή πλησιάζει το 9%.

Υπό πίεση βρίσκεται και ο Μυτιληναίος με τη διόρθωση να έχει ξεκινήσει από τα υψηλά των 15,73 ευρώ στις 10/5, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 7,5%.

Πάνω από 7,6% ήταν διόρθωση στην ΕΥΔΑΠ, που βρέθηκε στα 9,18 ευρώ στις 26/4 κι ενώ η διοίκηση της εταιρείας ήρθε σε συμφωνία με το Δημόσιο για τις οφειλές από αδιύλιστο νερό.

Από εκεί και πέρα από τα 13,92 ευρώ στις 14/5 η Motor Oil διόρθωσε 3,5% συνολικά, η ΕΧΑΕ από τα 4,32 ευρώ στις 14/5 υπέστη απώλειες 4,8% και η Πειραιώς από το 1,61 ευρώ υποχωρεί σχεδόν κατά 4%.

Μικρότερες είναι οι απώλειες για τον ΟΤΕ που από τα υψηλά των 14,88 ευρώ διόρθωσε μόλις 2,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιες,poies