Γιατί η ΤτΕ είναι «έξαλλη» με τον Μιχαηλίδη της Εθνικής, ποιος είναι ο τραπεζίτης της «κουζίνας» και ποια υπουργός φημολογείται ότι χώρισε

Ο Γκίκας και τα καρφώματα στον SSM του Αρτέμη Μάτσα της Εθνικής Τράπεζας…

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση του νέου προέδρου της Εθνικής.

Και ενώ απομένουν λίγες μέρες που το nomination committee θα καταλήξει στη βέλτιστη υποψηφιότητα, ακούγονται διάφορα ονόματα και κυκλοφορούν πολλά. Που όμως δεν έχουν καμία, μα καμία, βάση.

Κυκλοφορεί, λοιπόν, ότι υπέβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην Διοικητής

της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος.

«Αυτά είναι αστειότητες» σχολιάζει  άνθρωπος που ξέρει τις εξελίξεις απέξω και ανακατωτά…

Ο κ. Παπαδήμος δεν έχει εκφράσει επιθυμία να αναλάβει πρόεδρος στην Εθνική. Ο ίδιος επισκέπτεται συχνά το γραφείο του που διατηρεί  στην Τράπεζα της Ελλάδος και δέχεται επισκέψεις.

Ούτε υπάρχει βάση στα όσα ακούστηκαν για υποψηφιότητα της κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Και όπως μου λέει πηγή που ξέρει, «η Άννα δεν θα δει το πορτραίτο της να κοσμεί  την αίθουσα με τις προσωπογραφίες των Διοικητών της Εθνικής…».

Η αλήθεια είναι ότι η Egon Zehnder του κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη έχει δεχθεί αρκετά βιογραφικά.

Όμως εκείνος που έχει το προβάδισμα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Ο οποίος από τον Ιούλιο του 2019 είναι Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος – Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ.

Ο 65χρονος οικονομολόγος, που διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχει μακρά εμπειρία σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η υποψηφιότητά του έχει τη σύμφωνη γνώμη του  SSM, του ΤΧΣ –που είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής-, της κυβέρνησης.

Αλλά και τα στελέχη της τράπεζας δεν έχουν κανένα λόγο να διαφωνήσουν με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Ο  Γκίκας και ο Μιχαηλίδης

Αυτό ακριβώς δεν μπορεί να χωνέψει ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης. Ότι ο Γκίκας θα πάρει τη θέση του και ξεκίνησε πόλεμο.

Διότι ένα  «πουλάκι»  από τις Βρυξέλλες μού είπε πως ο κύριος Μιχαηλίδης το έκανε το θαύμα του.

Και έσπευσε να «καρφώσει» τον Γκίκα στον επόπτη, στον SSM.

Πήρε στο τηλέφωνο στελέχη του SSM –κάποιοι λένε πως πήρε και τον κ. Ενρία– και άρχισε τα παράπονα και τα καρφώματα.

-Μα δίνετε έγκριση για αυτόν, δεν γνωρίζετε τι έχει κάνει;

Και άρχισε να μιλά για εκείνη την υπόθεση του 2012, τότε που ο κ. Χαρδούβελης έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό.

Φυσικά τα στελέχη του SSM  ενημέρωσαν άμεσα τους Ελληνες που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας. Και έγινε λιγάκι… κόλαση. Διότι κάποιος πρέπει να μαζέψει τον κ. Μιχαηλίδη. Που, όντας λάτρης της Ελλάδος και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, δεν το έχει χωνέψει πως η θητεία του έληξε. Και θα παραμείνει τιμής ένεκεν, επίτιμος σύμβουλος της Εθνικής ως το τέλος του χρόνου. Μετά θα πρέπει να βρει άλλα ενδιαφέροντα και καλά θα κάνει να αποφεύγει τα καρφώματα…

Ο Λαμπίρης και οι φήμες

Χθες το απόγευμα άρχισε να κυκλοφορεί εντόνως στην αγορά, ότι ο Ριχάρδος Λαμπίρης παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ που είναι διευθύνων σύμβουλος.

Επειδή το mononews και ο WISEMAN πάντα διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους, επικοινωνήσαμε με τον κ. Λαμπίρη.

Ο ίδιος απάντησε ότι δεν έχει παραιτηθεί…

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων.

Ο τραπεζίτης της «κουζίνας»

Είναι ευφυής, είναι κινητικός και ξέρει όλη την αγορά.  Όπου  μπορεί βοηθάει τους φίλους του και τους συστήνει σε δουλειές και μάλιστα σε καλές θέσεις.  Είναι τύπος large…

Λογικό. Άλλωστε είναι πρώην τραπεζίτης.

Για να σας βοηθήσω σας δίνω δύο tips: έχει περάσει από την Εθνική Τράπεζα και κατοικεί προς την Κηφισιά-Εκάλη.

O τραπεζίτης πλέον κάνει δικές του δουλειές αλλά τελευταία έχει αποκτήσει ένα χόμπι. Την μαγειρική.  Του άρεσε από πάντα αλλά τους τελευταίους μήνες ασχολείται συστηματικά.

Μάλιστα έχει προτίμηση στις καυτερές συνταγές.

Καυτερές σάλτσες, καυτερές πιπεριές κοκ.

O τραπεζίτης ενημερώνεται για τις νέες τάσεις, διαβάζει για συνταγές και μάλιστα ανταλλάσσει και απόψεις με φίλους του.

Φαντάζομαι ότι το μυαλό σας «πάει» σε 3 τέως τραπεζίτες, που έχουν περάσει από τις top θέσεις στην Εθνική Τράπεζα,  αλλά τώρα κάνουν δικές τους business.

Ε, είναι ένας από αυτούς…

Ο όμορφη υπουργός και ο Δήμαρχος

Η όμορφη Δόμνα Μιχαηλίδου και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης γνωρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2019, με αφορμή μια προγραμματισμένη επίσκεψη της υφυπουργού Εργασίας   στο Δημαρχείο Χανίων.

Έκτοτε οι δυο τους ήταν αχώριστοι παρόλο που η απόσταση,  που τους χωρίζει είναι κάμποσα ναυτικά μίλια.

Η υπουργός μένει στην Αθήνα και ο δήμαρχος δεν μπορεί να απουσιάζει από τα Χανιά.

Όμως τώρα φήμες επιμένουν ότι το ζευγάρι χώρισε.

Προσωρινά η όχι αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ακόμη κι αν είσαι Δήμαρχος ή υπουργός πάντα υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να χαλάσουν μια σχέση!

Ετοιμάζεται και νέος εφοπλιστής; 

Μετά το ναυτιλιακό ομόλογο που εξέδωσε η Costamare και ο εφοπλιστής Κωστής Κωνσταντακόπουλος (του πρώτου στο είδος του που βγαίνει στην ελληνική αγορά των χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμων, εταιρικών χρεογράφων) μαθαίνω ότι ένας η δύο εφοπλιστές το σκέφτονται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες διαδικασίες.

Ο ένας είναι ο Γιάννης Κούστας.

Η ναυτιλιακή  Danaos του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, διανύει την καλύτερη περίοδό της καθώς η σημαντική ανάκαμψη του κλάδου των containerships εκτίναξε την κερδοφορία της στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 297 εκατ. δολάρια, από 29 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 248 εκατ. δολάρια που προέρχονται από την συμμετοχή της εταιρείας στην ισραηλινή ZΙΜ Integrated Shipping.

Η Danaos κατέχει ποσοστό 8,9% στην εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή, που αποτιμάται στα 400 εκατ. δολάρια.

«Η ισχυρή οικονομική μας κατάσταση και η αισιόδοξη εκτίμησης μας για το μέλλον, οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην απόφαση διανομής σταθερού τριμηνιαίου μερίσματος ύψους 0,50 δολαρίων ανά μετοχή», επισήμανε ο κ. Κούστας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006 και διένειμε τελευταία φορά μέρισμα το 2008.Ο Χρυσικός,  η ΜΥΚ και το 42μετρο σκάφος 

Δύο χρόνια συμπληρώνονται  την ερχόμενη Δευτέρα  (24 Μαΐου) – και ένα από τότε που εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις – η τουριστική επένδυση στη Μύκονο της Grivalia Hospitality αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ (45  εκατ. ευρώ).

Η επένδυση είναι ακόμη στα χαρτιά ενώ είναι άγνωστο για πόσο διάστημα το σχέδιο θα παραμείνει ανεκπλήρωτο.

Ο επικεφαλής της Grivalia, Γιώργος Χρυσικός, δήλωσε προσφάτως ότι το πρότζεκτ θα υλοποιηθεί το 2022.

Το ότι εντάχθηκε στις Στρατηγικές επενδύσεις θα έπρεπε να κινητοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία είναι πραγματικά ευαίσθητη σε θέματα επενδύσεων και κάνει ότι μπορεί για να δρομολογήσει εξελίξεις.

Εως τότε ο Γιώργος θα πηγαίνει στην Μύκονο (ΜΥΚ για τους μυημένους) και στο Νάμμος στην Ψαρού με το σκάφος του,  των 42 μέτρων και αναγκαστικά θα κοιμάται σε μια από τις καμπίνες.

Οπότε αγαπητέ κ. Άδωνη Γεωργιάδη βάλτε μπροστά την δουλειά,  να χτιστεί γρήγορα το ξενοδοχείο.

Έχασε το προνόμιο

Η  Γενική Διεύθυνση  Στρατηγικών Επενδύσεων -που διαχειρίζεται επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ- διαχειρίζεται συνολικά 36 projects εκ των  οποίων τα 26 αφορούν τον τομέα της ενέργειας.

Οι επενδύσεις μέσω της Γενικής διεύθυνσης Στρατηγικών επενδύσεων έχουν το πλεονέκτημα ότι εξασφαλίζουν το συντομότερο  δυνατό  τις όποιες απαιτούμενες άδειες για να αρχίσει η υλοποίηση των  έργων.

Μεταξύ αυτών και μια από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες της απόκτησης ενεργειακής σύνδεσης με τον διαχειριστή του συστήματος τον ΑΔΜΗΕ, κερδίζοντας έτσι χρόνο  σε σχέση  με τις επενδύσεις   που δεν μπορούν  να περάσουν από τη Γενική  Διεύθυνση.

Τώρα η Διεύθυνση αυτή έχασε αυτή το προνόμιο και περιμένουν στην ουρά οι επενδύσεις.

Πρόκειται για ένα ακόμη  ζήτημα το οποίο θα βρεθεί μπροστά μας λόγω των νέων επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δυσκολεύεται το CVC

Σκαλώνει το σχέδιο του CVC Capital για την απόκτηση της «Κολιός» αξιοποιώντας τη  συμφωνία που έκανε  πρόσφατα με τη Δωδώνη.

Πηγή προσκείμενη  στο επενδυτικό fund  ισχυρίζεται ότι ο ιδρυτής της εταιρείας, εμφανίζεται να εγείρει απαιτήσεις σε βαθμό που δεν βοηθά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Παρότι η αρχική προσέγγιση  ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών, ο ιδρυτής παρότι η ηλικία του βασικού μετόχου και ιδρυτή μετρά 8 δεκαετίες, δεν φαίνεται έτοιμος να  παραδώσει την εταιρεία που δημιούργησε.

Επενδυτές  κατά καιρούς έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα αντίστοιχων επιχειρηματιών  που δεν θέλουν να παραδώσουν την εταιρεία τους σε κάποιον άλλον.

Όπως  λέγεται  οι Έλληνες  επιχειρηματίες και δημιουργοί ισχυρών brand  παρότι  έχουν φθάσει  προς τη δύση της ζωής τους αρνούνται πεισματικά  να βάλουν την υπογραφή  τους για την  εκκίνηση  των εξελίξεων.

Το εξώδικο έπιασε τόπο

Χθες είπαμε για το εξώδικο που έστειλαν οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Και χθες το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε  αναβολή  στη γενική συνέλευση καθώς βρέθηκε εξ απήνης και αναμένεται να επανέλθει  την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου.

Οι νομικοί  του Ταμείου δεν  πρόλαβαν να προετοιμαστούν παρότι ήταν γνωστή ημερομηνία για την έκτακτη γενική  συνέλευση των ΕΛΠΕ.

Πιθανόν η κυβέρνηση δεν πρόκαμε να δώσει γραμμή και η διοίκηση του Ταμείου με την αναβολή  ήταν σαν επιδιώκει ΝΟΤΑΜ  για να μη  βγει  εκτός πλαισίου σε μια περίοδο  που  αναμένονται αλλαγές  στην κορυφή της πυραμίδας του Ταμείου.

Συνετή η Aegean Air, αλλά κάτι λείπει

Ακόμα και η πιο συνετή επιχείρηση που υπολογίζει μελλοντικούς κινδύνους βρίσκεται προ αδιεξόδου όταν στραβώσει ο γιαλός.

Διαβάζοντας το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Aegean διαπιστώνεις πόσο στράβωσε το 2020.

Όχι ότι είναι άγνωστο αλλά φρεσκάρεις τη μνήμη συνολικά.

Η εταιρεία κάνοντας αντιστάθμιση κινδύνου επιτοκίων και τιμών καυσίμων – για να υπολογίσει καλύτερα τις ανάγκες της σε ταμειακές ροές – είχε από αυτά τα συμβόλαια ζημιές 65,7 εκατ. ευρώ σε σύνολο ζημιών προ φόρων 296 εκατ. ευρώ.

Πάντως, διαβάζοντας το ενημερωτικό, κάποιος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει μία πληροφορία ο οποία έπρεπε να υπήρχε.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την αξία των vouchers, που συσσωρεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Είναι μία πληροφορία που η εταιρεία την γνωρίζει και μπορεί να επηρεάσει στη λήψη των αποφάσεων.

Όχι τίποτα άλλο, άντε τώρα η κυρία Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να δώσει εντολή στις υπηρεσίες της για τη σύνταξη συμπληρωματικού δελτίου.

Η Νατάσα στα ΕΛΠΕΚρατήστε ένα όνομα. Νατάσα Μαρτσέκη – Χατζή.Το 2014 ίδρυσε την εταιρεία Βright Blue που, μεταξύ πολλών άλλων τουριστικών υπηρεσιών, διαθέτει προς ενοικίαση και 160 βίλες πολυτελείας οι οποίες απλώνονται σε 13 ελληνικούς προορισμούς.

Νωρίτερα, και επί δέκα εννιά συναπτά έτη, η Νατάσα Μαρτσέκη διακρίθηκε ως επικεφαλής στο τμήμα Institutional Equity Sales στην Alpha Bank.

Ύστερα από σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα MBA από το περίφημο Columbia Business School (Fulbright Scholar) στην Αμερική, εργάστηκε σε ρόλους ευθύνης στη Lehman Brothers, Shell Oil και τη Citibank στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στη Ζυρίχη.

Συμμετέχει ως μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Cepal Hellas και αποτελεί BOD Member στο νεότευκτο NED (Non Executive Directors Club) της Ελλάδας.

Τώρα η κ. Μαρτσέκη θα εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ.

Την δουλειά την ξέρει, οπότε αποτελεί ένα δυνατό asset για τα ΕΛΠΕ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Keywords
ττε, ττε, λουκας παπαδημος, εθνικη τραπεζα, aegean air, alpha bank, lehman brothers, τραπεζες, ΕΚΤ, παπαδημος, ετε, σαμαρας, ελλαδα, βρυξέλλες, tips, κοκ, top, business, αθηνα, χανια, συμμετοχή, danaos, εταιρεία, μαΐου, μυκονος, αδμηε, cvc, capital, πήχη, ελπε, aegean, air, μνήμη, blue, equity, alpha, mba, columbia, school, shell, citibank, νέα, hellas, member, club, προσφορες, υφίσταται, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, δομνα μιχαηλιδου, μιλα, αδμηε, ημερομήνια, danaos, μνήμη, γνωμη, δουλεια, δωδωνη, εθνικη, ετε, ζυριχη, ηγεσια, θητεια, κηφισια, κοκ, λονδινο, μαγειρικη, ονοματα, τηλεφωνο, φημες, aegean, aegean air, alpha, capital, citibank, cvc, equity, mba, shell, αγορα, αμερικη, ανθρωπος, αννα, αφορμη, βγαινει, βιλες, βιογραφικα, βρισκεται, βρυξέλλες, διαστημα, διευθυνση, δημοσιο, διοικηση, διοικητης, δωσει, εγινε, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπε, ενδιαφεροντα, εξωδικο, ενοικιαση, επενδυσεις, επρεπε, επιθυμια, εταιρεία, ετη, ευθυνη, εφοπλιστης, ευφυης, ζωης, ειδος, ηλικια, υπηρεσιες, υποθεση, υφίσταται, θαυμα, κυβερνηση, κυρια, ληψη, λογο, μαΐου, μηνες, μιχαηλιδης, μυαλο, νεα υορκη, ξενοδοχειο, παντα, ομορφη, ονομα, οντας, πανεπιστημιο αθηνων, πηγη, ριχαρδος, ροες, συνταξη, συμμετοχή, σχεδιο, τεως, τυπος, τμημα, υλοποιηση, φορα, χρονος, air, αγνωστο, blue, business, columbia, δουλειες, ειπαμε, γκικας, γκικα, hellas, κωστας, lehman brothers, member, μπροστα, μυκονο, ουρα, πήχη, πληροφοριες, πωληση, school, tips, τραπεζα, top, θεματα, θεσεις, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
ΤτΕ, Μιχαηλίδη, Εθνικής,tte, michailidi, ethnikis