Παζάρι Σκρέκα -Δαγούμα: Ποιος θα πληρώσει την επένδυση για την Αποθήκη Καβάλας

Το δύσκολο γρίφο της χρηματοδότησης της επένδυσης για την Αποθήκη Καβάλας, θα επιχειρήσουν να λύσουν στη συνάντηση που πραγματοποιούν σήμερα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου θα καθορίσει ο Κανονισμός Τιμολόγησης, τον οποίο θα εκδώσει η ΡΑΕ τις επόμενες εβδομάδες και από τον οποίο εξαρτάται η βιωσιμότητα του έργου και

το ενδιαφέρον των επενδυτών. Κρίσιμη παράμετρος στον Κανονισμό είναι τι μέρος της επένδυσης θα χρηματοδοτείται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τι από τους επενδυτές, καθώς και ποια έργα περιλαμβάνει η επένδυση και ποιος ο προϋπολογισμός της.

Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο υπουργός Ενέργειας,  θεωρεί ότι ανάλυση κόστους – οφέλους, με βάση τα τελευταία δεδομένα, δείχνει σημαντικά οφέλη από την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Αποθήκη Καβάλας. Και πιστεύει ότι κόστος των 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της, μπορεί να καλυφθεί ακόμη και εξολοκλήρου από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή το έργο να κοινωνικοποιηθεί.

Δεν έχει όμως την ίδια άποψη και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ,  που θεωρεί ότι πρέπει το έργο  να καλυφθεί κατά 50% από ρυθμιζόμενες χρεώσεις (δηλαδή από την κατανάλωση), 35% από επιδότηση και 15% από τον επενδυτή.

Όχι σε ένα φαραωνικό project

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Δαγούμας έχει αναφέρει ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει προτείνει μία επένδυση ύψους 1 δις ευρώ και τη δημιουργία ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου από την  Αθήνα έως τον  Έβρο που δεν είναι αποδεκτός, ως απαραίτητο σκέλος του έργου.

Η ΡΑΕ,  έχει δηλώσει ο κ. Δαγούμας, δεν μπορεί να δεχτεί ένα τόσο φαραωνικό πρότζεκτ.  Για αυτό ζήτησε από τον ΔΕΣΦΑ να περιορίσει το έργο σε ένα  δεύτερο, μικρότερο αγωγό  με αναβάθμιση του τμήματος από την Καβάλα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, κόστους περίπου  100 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο ΔΕΣΦΑ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θεωρεί ότι χωρίς τα συμπληρωματικά έργα, η αποθήκη δε θα είναι αξιοποιήσιμη και αυτό γιατί η δυναμικότητα του συστήματος δε θα επιτρέπει την άντληση και την μεταφορά του αερίου που θα αποθηκεύεται σε αυτή. Επίσης, επιθυμεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του αγωγού να καλυφθεί από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Ωστόσο, η  ΡΑΕ θα κρίνει σε τι ποσοστό πρέπει να κοινωνικοποιηθεί το έργο και πόσο να συνεισφέρει ο επενδυτής,  αλλά και τι απόδοση θα έχει το χρόνο. Και το στοίχημα, βέβαια, είναι όταν αυτά τα καθορίσει και δημοσιεύσει τον Κανονισμό Τιμολόγησης, οι όροι να είναι τέτοιοι ώστε να παραμείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι την έκδοση του Κανονισμού Τιμολόγησης αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, της πρόσκλησης δηλαδή κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές  δηλαδή την Energean   και την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η Αποθήκη Ν. Καβάλας

Η Αποθήκη Ν. Καβάλας είναι ένα εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου και με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να χρησιμεύσει ως αποθηκευτικός χώρος ποσοτήτων φυσικού αερίου, σε περιόδους χαμηλών τιμών και διάθεσης του με αυτά τα χαμηλά κόστη μέσω του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου στους καταναλωτές σε εποχές ενεργειακής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γιώργος Περιστέρης είχε υπογραμμίσει πως αν η αποθήκη αερίου της Καβάλας λειτουργούσε θα πρόσφερε ετήσια εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Ο επικεφαλής της εισηγμένης είχε κάνει τις εκτιμήσεις αυτές με τις πρωτόγνωρες τιμές του φυσικού αερίου και το όφελος που θα μπορούσε να προκύψει αν είχε γεμίσει η Αποθήκη ότι το φυσικό αέριο είχε χαμηλές τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα