Πάτησαν πόδι οι αγοραστές και απογείωσαν τις τράπεζες πάνω από 17% – Κατολίσθηση στο 10ετές, στο 1,54%!

Αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί το ο,τιδήποτε, αλλά οι αγορές προεξοφλούν ότι το παιχνίδι με τον κορωνοϊό θα κερδηθεί και πως οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των χωρών που πλήττονται θα συνεχιστούν για να περιοριστεί η καταστροφή της οικονομίας.

Ανεξάρτητα θεσμικά κέντρα υγείας βλέπουν για παράδειγμα, ότι η καμπύλη των κρουσμάτων στην πληττόμενη Ιταλία τείνει να ισορροπήσει. Η επόμενη σοβαρή εστία της νόσου μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, αλλά ο… Χολαργός της Fed φαίνεται ότι έχει πάρει φωτιά

τυπώνοντας περί τα 6 τρισ. δολ. για αγορές ομολόγων, δανείων και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των εργαζόμενων.

Σε ίδια ρότα, αλλά πιο φειδωλή, κινείται και η Ευρώπη με την ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς και τα όρια στην αγορά χρέους των χωρών της ευρωζώνης, εξέλιξη που ευνοεί σοβαρά την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα. Το 10ετές ελληνική ομόλογο έχει πραγματοποιήσει βουτιά πάνω από 35% σε σχέση με χθες, στα επίπεδα του 1,54% από κάτι περισσότερο από 2,43% την προηγούμενη μέρα.

Τα καλά μαντάτα πέρασαν και στο Χρηματιστήριο. Παρά τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ δείχνουν και αύξηση εσόδων, αλλά και μείωση των δαπανών, εικόνα που τον τρέχοντα μήνα αναμένεται ότι θα ανακοπεί και μάλιστα δραματικά λόγω της παρείσφρησης του κορονοϊού στην χώρα μας. Οι αγορές άκουσαν με σκεπτικισμό θα έλεγε κανείς, αλλά και με κρυφή ελπίδα, την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα για ύφεση στην Ελλάδα φέτος μεταξύ 1 – 3%, αντί 5% που προβλέπει η Morgan Stanley…

Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο, παρά το γεγονός ότι αγορά μας ήταν κλειστή χθες λόγω της εθνικής επετείου και ταυτόχρονα τα ξένα χρηματιστήρια κινούνταν νευρικά, κατά 3,78%, στις 573,35 μονάδες και με τζίρο 92,26 εκατ. Ευρώ, στην πλειονότητά του καθαρό, αφού τα πακέτα ανήλθαν μόλις σε 4 εκατ. Ευρώ. Στοιχείο που δείχνει ότι κάποιοι από τους αγοραστές ξαναβάζουν την Ελλάδα στα ραντάρ τους. Το αν θα είναι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ή με μακροχρόνιο ορίζοντα και σκοπό, μένει να φανεί. Πάντως, όλα τα διεθνή δίκτυα εκθειάζουν την ψύχραιμη και έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου από την χώρα μας. Θα φανεί…

Το μεγάλο πάρτι την Πέμπτη έγινε στις τράπεζες με τον κλάδο να επανακάμπτει κατά 17,8%. Κέρδη σχεδόν 15% για την Alpha, σχεδόν 19% για την Εθνική, 22% για την Eurobank και 12,6% για την Πειραιώς.

Το καλό κλίμα πέρασε βεβαίως και στα μη τραπεζικά blue chips, με εξαίρεση την Coca Cola την Μότορ Όιλ και την Τέρνα Ενεργειακή. Από εκεί και πέρα όμως, μόνο χαμόγελα σκόρπισε, τονώνοντας το φρόνημα των συναλλασσόμενων η αντίδραση λίγο πιο κάτω από 8% στην Aegean ή το +6% της Βιοχάλκο. Ισχυρή αντίδραση βγήκε επίσης στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με κέρδη άνω του 7%, την ΔΕΗ 7,7%, που επέστρεψε στα 2,4 ευρώ, 6,7% η ΕΧΑΕ, πάνω από 8% η Jumbo και άνω του 7,5% o OΠΑΠ.

Υποθήκη για το μέλλον η κίνηση στον Μυτιληναίο, που ενισχύθηκε με κέρδη άνω του 2% στα 6,54 ευρώ, στα 12 ευρώ επέστρεψε ο ΟΤΕ, άνω του 2% η άνοδος για τα ΕΛΠΕ και 1,20% για την ΕΥΔΑΠ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 70 ενισχύθηκαν και 35 υποχώρησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα