Πάνω από 5,4 δισ. εξαϋλώθηκαν σε μια μέρα στο Χρηματιστήριο-Τα στοιχήματα για σήμερα

Με τα βλέμμα στο σημερινό άνοιγμα η επενδυτική κοινότητα, καθώς το ιαπωνικό χρηματιστήριο ανακάμπτει οριακά κατά 0,85% ενώ η άνοδος στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια είναι εντονότερη.

Χαρακτηριστικά ο  Hang Seng του χρηματιστηρίου στη Σαγκάη ενισχύεται κατά 1,85% και ο China A50 κατά 1,93%.

Αν υπάρχουν σημάδια αντίδρασης την Τρίτη για τις διεθνείς αγορές και αν σε αυτά μπορεί να πατήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου

θα μπορούσε να το πιστοποιήσει.

Μετά τη χθεσινή βουτιά κατά 24% η τιμή του μαύρου χρυσού ενισχύεται κατά 7,42% στα 36,91 δολ. το βαρέλι.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν κάποια θεαματική αντίδραση, αφού το τίμημα από την εξάπλωση του κορονοϊού και το φόβο να καταστεί πανδημία είναι μεγάλο.

Ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου κατέρρευσε τη Δευτέρα με πτώση μεγαλύτερη του 13% εξαϋλώνοντας σε μια μόνο συνεδρίαση περισσότερα από 5,4 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πτώση από το μακρινό 1999, με την αμέσως προηγούμενη να έχει συντελεστεί το 2016 κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Συνολικά από την αρχή του χρόνου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση περισσότερα από 18 δισ. ευρώ, καθιστώντας το ΧΑΑ πρωταγωνιστή των απωλειών παγκοσμίως αφού τα κέρδη του 2019 όχι απλώς έχουν εξαϋλωθεί (50%) αλλά φαίνεται ότι μπαίνει… χέρι και στις όποιες αποδόσεις είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης το 2018.

Ο κ. Τάκης Ζαμάνης, υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι οι αγορές και μαζί τους και το ελληνικό χρηματιστηρίου κινούνται σε συνθήκες παράκρουσης το τελευταίο διάστημα  με την υπερβολή στην πτώση να μην αποτελεί αξιόπιστο οδηγό επενδύσεων.

Τα άσχημα νέα συνδέονται επίσης και με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου που μέσα σε διάστημα ενός μήνα εκτοξεύτηκε από τα χαμηλά του 0,90% απόδοση, στα επίπεδα του 1,86% παρασύροντας ανοδικά και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, ανατρέποντας ταυτόχρονα τους όποιους σχεδιασμούς έχει η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Ψάχνοντας να βρούμε λόγους για την ένταση της πτώσης στο χρηματιστήριο, οι χρηματιστές τονίζουν ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από την απρόβλεπτη γεωστρατηγική πολιτική της Τουρκίας, επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα παρά την φιλοεπενδυτική εκστρατεία της κυβέρνησης.

Από την άλλη ξένοι επενδυτές δεν αποκλείεται να αναθεωρήσουν στις αναλύσεις τους το στόχο της ανάπτυξης για φέτος δεδομένου ότι η κυβέρνηση αν εξαπλωθεί ο κορονοϊός εκ των πραγμάτων θα είναι αναγκασμένη να αναθεωρήσει προς το κάτω το στόχο του 2,8% για φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα