Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Κίεβο – 70 νεκροί σε στρατιωτική βάση (Live update ενημέρωση)

06:53 1/3/2022 - Πηγή: Mononews

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του στρατού της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

Κλιμακώνεται η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις στην πόλη Χάρκοβο.

Στο βίντεο που αναδημοσιεύει ο ανταποκριτής του Economist, Oliver Carroll, φαίνεται το κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο που προκαλεί μία μία ισχυρότατη έκρηξη.

Massive strike

on Kharkiv govt HQ about 30 mins ago. So much for “liberating” this Russian-speaking city. Shock and awe into surrender.
pic.twitter.com/LhpGuzk6zw

— Oliver Carroll (@olliecarroll) March 1, 2022

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζητά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ζήτησε μετά τη «βάρβαρη» – όπως τη χαρακτήρισε – επίθεση εναντίον της Χαρκίβ (Χάρκοβο).

«Βάρβαρες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και σε κατοικημένες περιοχές στη Χαρκίβ. (Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει εγκλήματα περισσότερα εγκλήματα πολέμου από την οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», κατήγγειλε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ», έγραψε.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της Χαρκίβ, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πόλης, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης.

Barbaric Russian missile strikes on the central Freedom Square and residential districts of Kharkiv. Putin is unable to break Ukraine down. He commits more war crimes out of fury, murders innocent civilians. The world can and must do more. INCREASE PRESSURE, ISOLATE RUSSIA FULLY! pic.twitter.com/tN4VHF1A9n

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 1, 2022

Νέα τηλέφωνα επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης

Αλλαγή των τηλεφωνικών αριθμών του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ύστερα από τη χθεσινή μεταφορά των γραφείων του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης σε άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη για λόγους ασφαλείας και δεδομένου ότι η εκτροπή των σταθερών τηλεφώνων παρουσίασε δυσκολίες λόγω των συνθηκών, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο, να κάνουν χρήση και των κατωτέρω τηλεφωνικών αριθμών: 00380962681282, 00380982852454», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γενικού Προξενείου.

Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (00380967047885) και η ηλεκτρονική διεύθυνση ([email protected]) λειτουργούν κανονικά.

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, αν και υπάρχουν καταγγελίες για ρατσιστική αντιμετώπιση των Αφρικανών προσφύγων.

Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων έχει καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιε Βάσικ.

Εγκαταλείπουν το Ντονέτσκ οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Όλα τα μέλη της ειδικής επιτροπής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εγκαταλείψουν την ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ σήμερα, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.

Η αποστολή αυτή παρατηρούσε και ανέφερε παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Πολωνία: O Μοραβιέτσκι θα συζητήσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με την Φον ντερ Λάιεν

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα συζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες τη στήριξη που θα πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάνω από 70 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Οχτίρκα

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, προχθές Κυριακή, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Ο ρωσικός στρατός προ των πυλών της Χερσώνας

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

YENİ – Ukrayna'nın Herson şehrine doğu yönüne giriş yapan Rus birlikler, şehrin iç bölgelerine doğru ilerlerken görüntülendi. pic.twitter.com/Ez2DaK3ryr

— Pars Plus (@Pars_Pluss) March 1, 2022

Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Russian ‘peacekeepers’ trying to enter Kharkiv to protect the Russian speaking population!#WeAreAllUkranianNow pic.twitter.com/ILbiPca63o

— Peter Clarke (@psclarke) March 1, 2022

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χαρκίβ και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Satellite images of the private #American company Maxar show many kilometers long columns of #Russian military equipment approaching #Kyiv from the northwest. It is located a few dozen kilometers from the city pic.twitter.com/4lL6mqDiYz

— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Convoy update based on analysis of additional imagery provided by @maxar: Troops are at Antonov Airport, meaning military vehicles & equipment are stretched out along 40 miles of road. Important: this image shows homes on fire along the route https://t.co/ypUM31PmId pic.twitter.com/IZWzv4akju

— Christoph Koettl (@ckoettl) March 1, 2022

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Ζελένσκι: «Μας χτυπά το κακό προσωποποιημένο»

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς στα λευκορωσο-ουκρανικά σύνορα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει νέο δραματικό διάγγελμα στον ουκρανικό λαό και να χαρακτηρίζει τη Ρωσία «το κακό προσωποποιημένο».

Επιπλέον, τόνισε πως οι χθεσινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 πυραύλους τύπου Κρουζ σε πέντε ημέρες.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Ζήτησε την απαγόρευση πρόσβασης στη Ρωσία σε όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια του κόσμου

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να απαγορευτεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στο Facebook.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης, στο διάγγελμά του, πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Τόνισε επίσης ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κανείς σε όλον τον κόσμο δεν θα σας συγχωρέσει που σκοτώσατε ειρηνικούς Ουκρανούς», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε δραματικό τόνο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Απορρίπτουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τη Ρωσία

Πάντως, οι ΗΠΑ απέκλεισαν ένα ενδεχόμενο ζώνης απαγόρευσης ρωσικών πτήσεων και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, θα προκαλούσε μία απευθείας ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή του μέτρου», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

«Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», πράγμα που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία απειλεί τις χώρες που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Keywords
live, update, ουκρανια, κιεβο, νεκροι, update, υφυπουργός εσωτερικών, on fire, economist, βομβα mall, city, twitter, ρωσία, πιεση, central, freedom, square, putin, ukraine, fury, world, russia, ηλεκτρονική, οηε, οασε, reuters, βρυξέλλες, στρατος, facebook, χλμ, εταιρεία, images, long, military, θεατρο, road, image, fire, https, ηπα, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, προξενειο ρωσιας, βιντεο, χωρες, ρωσία, ηλεκτρονική, βημα, εικονες, ηπα, οηε, πιεση, ρωσικα, τηλεφωνο, ωρα, economist, images, reuters, russia, square, ukraine, αεροδρομιο, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, δευτερα, διευθυνση, δυναμη, δοθει, εγκληματα, ειπε, ειπωθει, εκρηξη, ενιοτε, εσωτερικων, εταιρεία, ευρωπη, ζητα, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υφυπουργος, ιγκορ, κυβερνηση, κυρια, κτιριο, κτιρια, χτυπα, λογο, μηκος, μοσχα, ουσια, οχηματων, οχηματα, πεμπτη, πηγη, πολωνια, πουτιν, σπιτια, τεθωρακισμενα, τμημα, υπουργειο εξωτερικων, υδρευση, υφυπουργός εσωτερικών, φοντο, φορα, χλμ, ωρες, ασφαλεια, central, city, εβδομηντα, εφαρμογη, road, freedom, fury, fire, χτυπα το, https, χωρα, image, υπουργειο, εισβολη, κυριακη, long, military, on fire, οργη, πηγες, πληροφοριες, putin, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Εφιαλτική, Κιέβου – Κερδίζουν, Ρώσοι,oukrania, efialtiki, kievou – kerdizoun, rosoi