Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν -Τι δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω των ξεχωριστών συναντήσεων των δύο ηγετών με τον πρόεδρο Τραμπ που προηγήθηκαν, κράτησε περίπου 1,5 ώρα.

Στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρόντες ήταν επίσης, από την Ελληνική πλευρά, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού

γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Βγαίνοντας από την αίθουσα της συνάντησης οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν εμφανίστηκαν χαμογελαστοί, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Ολοκληρωθηκε η συναντηση Μητσοτακη-Ερντογαν. Κρατησε μια ωρα και 35 λεπτα.

Posted by Kottaridis Dimitris on Wednesday, December 4, 2019

Όπως αναμενόταν, δεν έγιναν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε μια ανοικτή, ειλικρινή και δύσκολη συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας όπου ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες την χαρακτήρισε παράνομη και πως λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Επίσης, έθεσε το θέμα της στάσης του Λιμενικού της Τουρκίας και πως η Άγκυρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό.

Η Αθήνα λέει ακόμα πως αν υπάρχει καλή διάθεση από την Τουρκία να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας. Στο πως ήταν το κλίμα στην συνάντηση οι πληροφορίες λένε ότι δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα