Οι μικρομέτοχοι, οι μεγάλοι χαμένοι του κανονιού της SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη – Η κατάρρευση που πέρασε στα ψιλά…

Το κανόνι που πέρασε μάλλον στα… ψιλά και συνέβη την περασμένη Πέμπτη με μία κοφτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση ήταν αυτό της SATO, της ιστορικής βιομηχανίας επίπλων με εξειδίκευση στα έπιπλα γραφείου της βορειοελλαδίτικης οικογένειας Θεοδωρίδη.

Και όχι απλώς πέρασε στα ψιλά, αλλά την επόμενη ημέρα οι μικρομέτοχοι, όσοι κι αν έχουν απομείνει στη μετοχική σύνθεση της SATO, «βομβάρδισαν» τον τίτλο και την αγορά με ρευστοποιήσεις.

Το «άστο στη Σάτο»,

που ήταν το παλιό σλόγκαν της εισηγμένης, αποδείχθηκε καταστροφικό, αφού πλέον για τη διάσωση της εταιρείας υπάρχει και ευθύνη των μετόχων.

Με την τιμή της μετοχής στα 3 σεντς, όπως διαβάζουμε στην ενημερωτική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία, «η Γενική Συνέλευση των μετόχων διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες και εξουσίες της κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης. Η ευθύνη των μετόχων περιορίζεται στην ονομαστική αξία των μετοχών που κατέχουν».

Ποια είναι η ονομαστική αξία της μετοχής; 0,53 ευρώ. Που σημαίνει πολύ απλά ότι οι μικρομέτοχοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάρρευσης της άλλοτε ιστορικής βιομηχανίας επίπλων.

Και όχι μόνο αυτό, σύμφωνα με χρηματιστές, αλλά δεν δικαιούνται αποζημίωσης, σε περίπτωση που προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, η οποία κατατέθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (δικάσιμος στις 20 Νοεμβρίου 2019) προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στον νέο φορέα έναντι τιμήματος 3 εκατ. ευρώ και της ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών της.

Η αξία των ακινήτων, όπως καταγράφεται στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα της εισηγμένης, ανέρχεται στα 8,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα περιουσιακά στοιχεία της Σάτο, αλλάζουν χέρια 60% μειωμένα σε σχέση με την καταγραφείσα αξία τους στον ετήσιο δημοσιευμένο ισολογισμό.

«Στη συνέχεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης, «η Εταιρία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. Η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της σχετικής επικύρωσής της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές». Σημειώνεται ότι το 2017, αντίστοιχο σχέδιο διάσωσης δεν είχε εγκριθεί από τα δικαστήρια…

The post Οι μικρομέτοχοι, οι μεγάλοι χαμένοι του κανονιού της SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη – Η κατάρρευση που πέρασε στα ψιλά… appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα