Τσουνάμι “Thomas Cook” 250-500 εκατ. – Κρήτη, Ν.Αιγαίο, Κέρκυρα- Έκτακτα μέτρα σε 3 ημέρες

Σοκ στην ελληνική τουριστική αγορά και μη αναμενόμενο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία από το «λουκέτο» της  Thomas Cook. Περίπου 50.000 τουρίστες εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας μετά την κατάρρευση του διεθνούς tour operator, εκ των οποίων οι 25.000 είναι Βρετανοί. Στον «αέρα» βρίσκονται  44 ελληνικά ξενοδοχεία που λειτουργούν στο πλαίσιο συμφωνιών franchise. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την πορεία τους.

Στα 300.000.000 

ευρώ εκτιμά τις απώλειες των ελληνικών ξενοδοχείων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ δεν  έχει ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τις δραστηριότητες του ομίλου σε άλλες ευρωπαικές αγορές (Βέλγιο, Ολλανδία, σκανδιναβικές αγορές, Γερμανία).

Ο ΣΕΤΕ, κάνει λόγο για ζημιά από 250-500 εκατ. ευρώ

Από την κυβέρνηση, οι συνεργαζόμενες με την Thomas Cook επιχειρήσεις, ζητούν να μη φορολογηθούν για ποσά που δεν εισέπραξαν λόγω πτώχευσης της εταιρείας.

Ο ΣΕΤΕ ζητά απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ…

Σε ότι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων της εταιρίας προς ξενοδοχεία και υπαλλήλους της στην Ελλάδα, οι βρετανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποπληρωμή τους.
Αναφερόμενη στο θέμα, η υπεύθυνη του γραφείου του ΕΟΤ στη Βρετανία, Έμυ Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ, σχολίασε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν οφειλές από τη φετινή σεζόν, που δεν έχουν πληρωθεί και η διαδικασία αποπληρωμής αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία. «Η εταιρία έχει πει ότι οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά και θα πάρει κάποιο χρόνο, θα υπάρξουν και κάποιες δικανικές αποφάσεις, ίσως χρειαστεί να καλυφθούν από το βρετανικό κράτος. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις» είπε.

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη – Τι μέτρα εξετάζονται

Την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του φόρου διαμονής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο μελετά η κυβέρνηση ως πρώτη αντίδραση για τα ξενοδοχεία της χώρας που ζημιώθηκαν, όπως ανέφερε πηγή που μετείχε στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής ανέρχεται στα 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ για 3 αστέρων και 4 ευρώ για 5 αστέρων.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν ύστερα από δύο-τρεις ημέρες, όταν θα υπάρχουν πληρέστερα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι επιχειρούν να αποτυπώσουν την τάξη μεγέθους της ζημιάς για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Στη διυπουργική σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θόδωρος Σκυλακάκης και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι κεφάλαια από αυτά θα καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες ταξιδίων. Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που η οικονομική χρήση για τον όμιλο της Thomas Cook «κλείνει» στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι οι όποιες αποζημιώσεις -αν κι εφόσον υπάρξουν- θα αργήσουν, την ίδια στιγμή που οι υποχρεώσεις από πλευράς των τουριστικών επιχειρήσεων «τρέχουν». Η βρετανική εταιρεία  πραγματοποιούσε τις πληρωμές του μετά από διάστημα 2-3 μηνών, επομένως, οι Ελληνες ξενοδόχοι έχουν λαμβάνειν από τα μέσα Ιουλίου!

 Στις περιοχές που επηρεάζονται σημαντικά είναι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, το δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσιώρη, o χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Ταρασλιάς.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο: «Θα στείλουμε το μήνυμα μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής χώρας, οι επισκέπτες της οποίας μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εμείς θα ανταποδώσουμε αυτήν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη δείχνοντας έμπρακτα όλο τον σεβασμό τον οποίο αξίζουν. Βεβαίως θα αναδείξουμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι είμαστε μια ώριμη τουριστική αγορά η οποία με πολύ μεγάλο σεβασμό στους επισκέπτες της, έχει σχέδιο και ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις με τον καλύτερο τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, «Είναι μια δύσκολη μέρα και μια δύσκολη εβδομάδα για το ροδιακό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης. Προτεραιότητα έχουν οι πελάτες και η επιστροφή του .Τα μέτρα που θα ληφθούν για τις επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται είναι αναγκαία, αλλά αυτό είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο πελάτης που σήμερα βρίσκεται στα ξενοδοχεία μας μέσω του Thomas Cook ,αύριο θα είναι μέσω ενός άλλου οργανισμού, άρα αυτό πρέπει να κυριαρχεί στις ενέργειες μας.».

Στην Κω, στην έκτακτη σύσκεψη στο δήμο υπό τον Θεοδόση Νικηταρά, παρέστη και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου, η οποία σε δηλώσεις της επίσης ανέφερε ότι το 25% των ξενοδόχων του νησιού συνεργάζεται με την Thomas Cook. Ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς σε δήλωσή του απηύθυνε έκκληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κω, αλλά και στο σύνολο των εμπλεκομένων, να συνεχίσουν τη φιλοξενία των επισκεπτών του νησιού με τον καλύτερο τρόπο, να παράσχουν κάθε βοήθεια καi να διευκολύνουν την αναχώρησή τους από την Κω, ώστε να προστατευτεί η εικόνα του νησιού στην τουριστική αγορά και στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Το υπουργείο Τουρισμού πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Καμία επίπτωση στις εκταμιεύσεις προς την Thomas Cook αλλά και στις χρηματοδοτήσεις προς όλους τους πελάτες της από τον χώρο των ξενοδοχείων δεν υπάρχει για την Τράπεζα. Πειραιώς.

Η Τράπεζα πέρυσι είχε ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης 40 εκατ. ευρώ προς δυο θυγατρικές της Thomas Cook, την Helios και την Sunwick, από την οποία έχουν εκταμιευθεί 22 εκατ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχεία σε Κω και Ρόδο. Έναντι των δανείων αυτών η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως καλυμμένη τόσο διότι έχει ενέχυρα στις μετοχές των ξενοδοχείων, καθώς επίσης και προσημειώσεις στα ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό πηγές από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την Τράπεζα από την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου.

Επίσης, οι εξελίξεις με την Τhomas Cook και τα δυο ξενοδοχεία τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Πειραιώς δεν επηρεάζουν (domino effect) τις χρηματοδοτήσεις που έχει δώσει η Τράπεζα ή που σκοπεύει να δώσει σε άλλους επιχειρηματίες πελάτες της από την κλάδο των ξενοδοχείων.

Thomas Cook: Ο Τζόνσον…νίπτει τας χείρας – Έπρεπε να σωθεί, λένε οι Εργατικοί

Η Thomas Cook κατέρρεε αλλά τα κορυφαία στελέχη της πήραν μπόνους 23 εκατ. ευρώ!

Αναταραχή στην τουριστική αγορά – Κρήτη,Ρόδος, Κέρκυρα προσπαθούν να κλείσουν την “πληγή” Thomas Cook – Μέτρα της Κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα