Ο κορονοϊός χτυπάει αλύπητα τις ΗΠΑ: 26 νεκροί ανά ώρα

Άλμα σημείωσε τις τελευταίες ώρες ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού που χτυπάει αλύπητα τις ΗΠΑ από άκρη σε άκρη. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.041, ενώ στην χώρα είναι καταγεγραμμένα πλέον 68.572 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Πριν από 6 ώρες οι νεκροί (στις 02:00  ώρα Ελλάδος) είχαν προσεγγίσει τους 885 ενώ αυτή την στιγμή έχουν φτάσει τους 1.041. Δηλαδή 156

νεκροί μέσα σε 6 ώρες.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Δείτε εδώ live από το Bloomberg τα κρούσματα σε όλον τον πλανήτη 

Η Νέα Υόρκη συγκαταλέγεται στις αμερικανικές πολιτείες που δέχονται το πιο βαρύ πλήγμα, με 280 νεκρούς στην μητρόπολη της Νέας Υόρκης, αφότου εμφανίστηκε ο ιός στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και άρχισε να εξαπλώνεται η ασθένεια.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει δεκαπλάσια κρούσματα του κορωνοϊού σε σύγκριση με την επόμενη πληγείσα πολιτεία, το Νιου Τζέρσι, με απολογισμό 30.811 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 285 θανάτους.

Με βάση στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 ως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ, χώρα που μετρά 327 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Τραμπ θέλει να σπάσει την καραντίνα

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως θέλει να «επανεκκινήσει» την αμερικανική οικονομία, σπάζοντας την καραντίνα, ορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία, την 12η Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς.

«Η χώρα μας δεν κτίστηκε για να είναι σε καραντίνα. Αν το αφήσουμε στους γιατρούς, θα μας πουν κλείστε το. Κλείστε όλον τον κόσμο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αναφορά του μάλιστα για τις έρευνες που γίνονται στα εργαστήρια αναφορικά με την εύρεση ενός φαρμάκου και ακολούθως ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε «αμερικανικά φάρμακα, για Αμερικανούς πολίτες, για Αμερικανούς ήρωες».

Μάλιστα, προ ημερών κάλεσε τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης για θεραπείες, όπως το Remdesivir, το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Άλμα και στον αριθμό των ανέργων

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας ενδέχεται να έφτασε τα 4 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σταματήσει την οικονομία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον ακριβή αριθμό των νέων αιτήσεων, που θα γίνει αργότερα σήμερα, θα ρίξει περισσότερο φως στις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας είναι πιθανό να αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από το ρεκόρ των 695.000 που είχε καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 4 εκατομμύρια. Οι πιο αισιόδοξες αναλύσεις αναφέρουν μόνο 525.000 νέες αιτήσεις για την εβδομάδα 15 με 21 Μαρτίου, τεράστια αύξηση σε σχέση με τις 281.000 νέες αιτήσεις της εβδομάδας που τελείωσε στις 14 Μαρτίου.

«Οι προσπάθειες περιορισμού του κορονοϊού προκάλεσαν μια πολύ απότομη και δραματική αλλαγή μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Στίβεν Γκάλαχερ επικεφαλής οικονομολόγος στις ΗΠΑ της Societe Generale. «Οι απολύσεις ήταν μέρος της αλλαγής και οι αιτούντες έσπευσαν στις υπηρεσίες των πολιτειών μέσα σε πολύ μικρό διάστημα».

Κάποιες πολιτείες ανακοίνωσαν ότι οι ιστότοποι των υπηρεσιών τους για την παροχή επιδόματος ανεργίας κατέρρευσαν λόγω της μεγάλης κίνησης.

Οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, με συνολικό αριθμό κατοίκων ίσο με τον μισό ολόκληρων των ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο μπορούν. Επίσης έχουν κλείσει οι «μη απαραίτητες» υπηρεσίες και καταστήματα. Σύμφωνα με οικονομολόγους, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε καραντίνα.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στην Καλιφόρνια, μία από τις πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο, έφτασαν τις 550.000. Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 210.000 και στην πολιτεία Ουάσινγκτον κατά περίπου 100.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα