Ο χρυσός παραμένει στα ύψη καθώς οι αναταράξεις στις αγορές συνεχίζονται

Ο χρυσός διατηρεί τα κεκτημένα του καθώς οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία από την από την πανδημία του κορονοϊού εντείνονται, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν ότι θα αναστείλουν τα ταξίδια από την Ευρώπη για να καταπολεμήσουν την επέκταση του ιού και με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, από τις μετοχές μέχρι τα βιομηχανικά εμπορεύματα. Το παλλάδιο βυθίστηκε.

Την Τετάρτη η τιμή του χρυσού υποχώρησε καθώς ορισμένοι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις προκειμένου να καλύψουν τα margin calls, μετά την κατάρρευση 

του δείκτη Dow Jones Industrial Average, που έβαλε τέλος στο προηγούμενο ανοδικό ράλι του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου παραμένει κοντά στο υψηλό επτά ετών, εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς η κρίση χειροτερεύει. Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι ο κορονοϊός είναι 10 φορές πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον Covid-19. Η επόμενη κίνηση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα προχωρήσει σε ανακοινώσει αργά την Πέμπτη.

«Η κήρυξη της παγκόσμιας έκρηξης του κορονοϊού σε πανδημία έχει επηρεάσει περαιτέρω την ψυχολογία των επενδυτών», δήλωσε ο Gavin Wendt, αναλυτής στην MineLife Pty. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο χρυσός έχει ενισχυθεί, καθώς παραμένει ασφαλές καταφύγιο σε περίοδο κρίσης.»

Η spot τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,9% και διαμορφώθηκε στις 1.650,43 μονάδες ανά ουγγιά στην αγορά του Λονδίνου, την ώρα που οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν. Την Δευτέρα έφτασε μέχρι τα 1.703,39 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012, καταγράφοντας κέρδη άνω του 26% κατά τους τελευταίος 12 μήνες.

Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι το ξέσπασμα του ιού και οι αναταραχές στις αγορές, θα προκαλέσουν, με τη σειρά τους, πίεση στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές. Το κόστος δανεισμού στην αγορά ομολόγων σε δολάρια, της Ασίας, αυξήθηκε, όπως και το κόστος ασφάλισης αυτού του χρέους έναντι αθέτησης. Αυτό συνέβη μετά από παρόμοιες τέτοιες κινήσεις στις Η.Π.Α., καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστική την επένδυση σε χρυσό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως και οι κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής κινηθεί με αργούς ρυθμούς όσον αφορά τα μέτρα τόνωσης, αλλά ακόμη και τα χαμηλότερα επιτόκια που αναμένονται, θα συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη του χρυσού», επισημαίνει ο Wendt.

Ο Μαρκ Μόμπιους, ο βετεράνος επενδυτής των αναδυόμενων αγορών, είπε ότι «η τάση για αγορά χρυσού θα συνεχίσει να αυξάνεται», ακόμη και μετά την πρόσφατη αστάθεια, καθώς η μείωση των επιτοκίων και η αύξηση της προσφοράς χρήματος ωφελούν το πολύτιμο μέταλλο.

Στα υπόλοιπα βασικά πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι και η πλατίνα υποχώρησαν. Το παλλάδιο επίσης σημείωσε πτώση, χάνοντας 3,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα