Μεταναστευτικό – Έβρος: Η «μεταβλητή» κορονοϊός που άλλαξε τα δεδομένα

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου το τελευταίο διάστημα συνέβαινε το αδιαχώρητο. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθοδηγούμενοι από την Τουρκία, είχαν κατασκηνώσει στα σύνορα, προσπαθώντας με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να εισέλθουν εντός των ελληνικών συνόρων. Ωστόσο η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού διαδραμάτισε και σε αυτό το ζήτημα καθοριστικό ρόλο.

Ο φόβος εξάπλωσης του φονικού ιού, οδήγησε την τουρκική πλευρά να αναθεωρήσει, προς το παρόν, την κατάσταση και να επανεξετάσει τα δεδομένα. Μετά τα δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγω για δύο κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των

προσφύγων και υπό την σκιά του κορονοϊού, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση της συνοριακής πύλης στο Παζαρκουλέ, μετακινώντας χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα, σε 9 νομούς της Τουρκίας, όπου θα παραμείνουν σε κέντρα επανεισδοχής.

Ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ «υποθάλπουν» την τουρκική κυβέρνηση και υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση συνέβη κατόπιν αιτήματος των προσφύγων προς τις τουρκικές Άρχες να μετακινηθούν.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή του Παζαρκουλέ, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής προχώρησαν ακόμα και στην πυρπόληση των πρόχειρων καταλυμάτων και σκηνών προκειμένου να πειστούν οι αντιδρώντες να συμβαδίσουν με τις επιταγές τις κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως οι μετανάστες θα «επιστρέψουν» στον Έβρο με το τέλος της πανδημίας, τόνισε πως ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς μεταφέρεται στην Ν.Α. Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία και συγκεκριμένα στις πόλεις Οσμανίγιε και Μαλάτεια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα σε ειδικούς χώρους.

Η αποχώρηση από την συνοριακή πύλη στο Παζαρκουλέ έγινε κάτω από τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. ‘Ολοι φορούσαν μάσκες και γάντια, ενώ από νωρίς το πρωί συνεργεία καθαρισμού του δήμου Ανδριανούπολης, καθαρίζουν και απολυμαίνουν τον χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταναστευτικό – Έβρος,metanasteftiko – evros