Κορονοϊός: Ερευνητές του Χάρβαρντ εξηγούν γιατί χάνουμε όσφρηση και γεύση

Ο νέος κορονοϊός μπορεί να προσβάλλει συγκεκριμένα κύτταρα της μύτης, γεγονός που ενδέχεται να εξηγεί την ασυνήθιστη διαπίστωση ότι κάποιοι που νοσούν από την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο ιός χάνουν την ικανότητά τους να μυρίζουν και να γεύονται.

Μελέτη γονιδιωματικών στοιχείων του ανθρώπου και του ποντικού, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι ορισμένα κύτταρα στο πίσω μέρος της μύτης φιλοξενούν το είδος

των πρωτεϊνών που βάζει στόχο ο νέος κορονοϊός για να εισβάλει στο σώμα. Η προσβολή των συγκεκριμένων κυττάρων μπορεί να οδηγεί άμεσα ή έμμεσα σε μια αλλοιωμένη της αίσθησης της όσφρησης, ανέφεραν σε μελέτη που δημοσίευσαν το Σάββατο.

Γιατροί σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με Covid-19 που έχασαν ξαφνικά και ανεξήγητα, σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον, την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης τους. Οι καταστάσεις αυτές, που είναι γνωστές στους γιατρούς ως ανοσμία και δυσγευσία αντιστοίχως, αποτελούν «σημαντικά συμπτώματα» που συνδέονται με την πανδημία, ανέφερε στις 22 Μαρτίου η Αμερικανική Ακαδημία Ωτολαρυγγολογίας ή Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Μετά τη διαπίστωση αυτή, οι ερευνητές προτείνουν τα συμπτώματα αυτά να προστεθούν στον κατάλογο των διαγνωστικών εργαλείων για την Covid-19. Μάλιστα, συνιστούν στα άτομα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα χωρίς να υπάρχουν άλλες γνωστές αιτίες να μπουν σε αυτοπεριορισμό και να εξεταστούν για κορονοϊό.

Τυχόν αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας, ανέφεραν οι Ντέιβιντ Μπραν και Σαντίπ Ρόμπερτ Ντάτα του τμήματος Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Όμως, είναι πιθανό επίσης ο ιός να προσβάλλει και να καταστρέφει απαραίτητα για την κανονική οσφρητική λειτουργία κύτταρα στο ρινικό επιθήλιο.

Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα κινδυνεύουν από ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων ή και τραυματισμό, καθώς δεν είναι σε θέση να μυρίσουν «επικίνδυνες» οσμές, όπως ο καπνός, η βενζίνη ή χαλασμένα φαγητά, καθώς και να αναπτύξουν ψυχιατρικές διαταραχές και, κυρίως, κατάθλιψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα