Κοροναϊός: Πρόταση για ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών – μελών της ΕΕ κατέθεσε ο Κικίλιας

Πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών της ΕΕ, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του κοραναϊού, κατέθεσε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που έλαβε χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Κικίλιας, πρότεινε τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών, για την καλύτερη

αντιμετώπιση της απειλής που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Θα δίνουν, όμως, τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και άρα να σχεδιάζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι πολιτικές υγείας.

«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι προφανές, ότι στη σύγχρονη επιστήμη της επιδημιολογίας οι ιοί δε γνωρίζουν σύνορα. Με τη μεγάλη συχνότητα των επαγγελματικών και τουριστικών ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και παγκοσμίως, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σε αυτό το κομμάτι.

Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν σύγχρονο έλεγχο, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη-Μέλη και το ECDC πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό συγχρονισμό», σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο κος Κικίλιας.

Όπως ο ίδιος τόνισε, τα δεδομένα και τα νέα δεδομένα εντός Ε.Ε. θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνον από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας.

Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και ιατρικές παρατηρήσεις.

«Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα, την ενημέρωση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ευρώπης  (ECDC), επισημαίνοντας ότι υπάρχει εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς, με  3 εργαστήρια που διαχειρίζονται τα δείγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα